AEG Lavamat: trommelrib vervangen

Remon1

  • #1
Ik heb een AEG Lavamat 76672 FL met een gescheurde trommelrib. Ik heb deze met gepaste kracht eruit gekregen om te kijken hoe een nieuwe vastgezet zou moeten worden.

Je moet hem op de trommel schuiven, waarna je 2 lipjes omhoog moet buigen vanuit de buitenkant van de trommel (via de kuip). Als ik de kuip ronddraai, dan kom ik alleen het verwarmingselement tegen. Voor de rest geen openingen waarbij ik een slang kan losnemen om een schroevendraaier doorheen te steken om de lipjes in het vierkante buisje van de trommelrib te klemmen.

Ik heb een staaf aluminium van 4 mm gepakt en daar met een vijl een inkeping in gemaakt om te proberen of ik de lipjes omhoog kan trekken via het gaatje in de trommelrib, maar dit lukt niet.

Iemand tips?

20200713_163224.jpg

20200713_163341.jpg

20200713_163531.jpg
 

Remon1

  • #2
Het is gelukt, alleen zijn de metalen lipjes van de trommel gebroken.. Tijd voor een nieuwe wasmachine.
 

Brigitte 66

  • #3
Hoi hoi, ik wil graag zo'n zelfde rib vervangen. Ik krijg hem er met geen mogelijkheid uit. Heb je misschien nog tips over hoe het wel of juist niet moet?
Ik heb geprobeerd via de gaatjes lipjes in te drukken en dan vervolgens te schuiven, maar het beweegt totaal niet.
Ik hoor het graag?
 

Remon1

  • #4
Als ik het overnieuw zou kunnen doen, dan had ik de trommelrib bij elk derde gaatje van weerszijden en vervolgens de vierkante buisjes doorgeslepen of gezaagd. Dan kan je de trommelrib eraf halen terwijl de lipjes nog omhoog staan.

Daarna de lipjes -voorzichtig- schuin naar beneden drukken, zodat de achterkant vlak met de trommel staat en de voorkant iets omhoog. Dan kan je de nieuwe trommelrib eroverheen schuiven waarna deze op het eind weer omhoog springt en vastklikt. Niet helemaal platdrukken anders kan je ze later niet met een kleine platte schroevendraaier via het gaatje weer helemaal omhoog buigen. Voorzichtig want het breekt heel makkelijk.
 

Brigitte 66

  • #5
Dank je wel!
 

Remon1

  • #7
Dan moeten de vervangingsribben wel vastgeschroefd kunnen worden. Op de manier hoe de man op het filmpje te werk ging, kan je de lipjes nooit meer terug buigen..
 

Bademutze

  • #8
Als je de oude wasrib eruit hebt, dan moet je de lipjes ( die nog omhoog staan ) ,voorzichtig plat drukken, dan schuif je de nieuwe wasrib op zijn plek, dan steek je een platte schroevendraaier, die precies past in het gaatje erin, en daarmee kan je de lipjes een beetje mee omhoog vouwen
 

Lampje45

  • #9
De lipjes moeten voordat de rib weer wordt ingeschoven, iets worden gelift zodat er weer een klikmechanisme ontstaat, waar de rib over heen geschoven wordt.
Ze hoeven niet echt omhoog worden gebogen.
De rib zit vast in de sleufgaten, het lipje is alleen borging tegen het verschuiven.
Het belangrijkste is dat je weet hoe diep het metaal van de trommel zit.
Dat meet je in een gat waar geen borging zit.
Hiervoor heb ik een passende pen gemaakt, waar ik een stuk schroefdraad op gesneden heb.
Bij de meting zet ik de moer tegen de rib aan.
Dus weet ik exact hoe diep of ik mag drukken op de lip, zodat hij vlak gaat staan en de rib ontborgd is.
Bij verwijderde rib weer 2 mm omhoog buigen en kun je de nieuwe rib er weer opschuiven, die zich dan weer automatisch borgt.

Niet alle filmpjes op het internet geven de juiste manier van demontage weer, waardoor er veel van deze machines onnodig op de schroothoop belanden.

Met grof of aangepast geweld iets demonteren, heeft nog nooit tot een goede technische oplossing geleid.
 
Laatst bewerkt:

Brigitte 66

  • #10
Dank voor alle tips! Ik probeer lipjes in te duwen om de borging weg te halen, maar krijg er geen enkele beweging in. Richting deur schuiven toch?
Ik hoor het weer graag!
 

Lampje45

  • #11
De lipjes laten zich niet zo maar indrukken.

Het materiaal veert niet echt, je moet de lip echt wel wat vervormen, door er voorzichtig met een pen op te tikken. En dan goed in de gaten houden hoe diep of de lip staat.
En om te schuiven zal je ook wel wat kracht moeten zetten, want hij zit wel vast met wasmiddelresten, kalkafzetting en in een schuifconstructie. Dat kan best wat vast zitten. Je moet zeker weten dat de borg weggedrukt is, dan kun je wat extra kracht zetten. Je moet de rib naar je toe halen, dat is correct.
 

Remon1

  • #12
Daarom mijn advies om het plastic kapot te maken. Er komt toch een nieuwe op.
 
  • Like
Waarderingen: Brigitte 66

Brigitte 66

  • #13
Gelukt, met behulp van de dremel
Ik dacht dat er een lipje voor en 1 lipje achter zou zitten, maar er zaten er twee achter, waarvan ik er blijkbaar 1 had gevonden en 1 niet. Op de foto staan ze al weer iets omhoog.
Voor een ieder die hetzelfde probleem heeft zet ik nog even het type van mijn wasmachine neer en een verduidelijkend foto van mijn machine: AEG Lavamat L8FB86ES.
Nogmaals dank voor alle reacties!

IMG20210516165327.jpg IMG20210516165318.jpg
 

Brigitte 66

  • #14
Dat durfde ik dankzij jou . Thnx!
 

Bademutze

  • #15
En zo moet het.
 

Bijlagen

  • Like
Waarderingen: Lampje45

Lampje45

  • #16
Mooi duidelijk, van welk type wasmachine is dit?
 

Bademutze

  • #17
Van de laatste modellen.
 

Lampje45

  • #18
AEG Electrolux dus?
 

Bademutze

  • #19
Yes, origineel document van de service, heb connecties daar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu