AEG Kookplaat aansluiten

Arjan9

  • #1
AEG IKB6430SFB kookplaat gekocht maar niet helemaal duidelijk hoe aan te sluiten voor 2 fase, ik heb in de meter kast 3 x 25A.
In de meterkast een krachtgroep aangesloten en kabel met 5 draden naar de keuken, Perilex contact doos.
Op de kookplaat is standaard een kabel aangesloten zonder stekker, maar lijkt me voor mijn situatie niet juist.
Er is ook maar 1 schema gegeven op achterkant kookplaat, zie afbeelding.
Denk dat ik bruggetje moet gebruiken voor aansluitpunt 4 en 5, gemeenschappelijke N, het lijk mij 2 losse nullen dus moet toch kunnen, dan 1 op L1 en 2 op L2.
Of de beste verdeling voor de fase belasting even verder uitzoeken.
Dan de Perilex stekker standaard aansluiten voor 3 fase, waarbij 1 fase dan niet gebruikt wordt, maar altijd goed voor de toekomst.
Webshop wil zelf geen aansluit info geven of uitspraak doen, verwijst naar AEG, maar die heeft geen extra info op hun site.
Kortom graag jullie advies.

IMG-0932.jpg IMG-0933.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Er staan niet meer aansluitmogelijkheden op de sticker onder het piepschuim? Met een brugje tussen de twee N aansluitingen en die twee samen op de enkele N aansluiting van de Perilex kan het in de meeste gevallen.

Maar om zeker te weten dat dat ook bij deze plaat zo werkt is het wel prettig te weten of de fabrikant dat ook toestaat in zijn aansluitschema's.
 

Arjan9

  • #3
Bedankt, dat is ook de reden om jullie hulp te vragen anders was het wel duidelijk geweest, en zal ook voor anderen zelfde vraag opleven. Ik wil het graag aansluiten conform de leverancier informatie, en garantie, maar dit laat te wensen over. Geen meer aansluit schema's dan dit, extra foto toegevoegd.

IMG-0934.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt de aansluiting in de kookplaat ook laten zoals deze is. Zet dan aan het andere uiteinde van het snoer een dubbele adereindhuls op beide blauwe draden en sluit deze aan op het N-contact.

Wat jij beschrijft kan ook, echter hou je dan aan beide kanten een draad over die je weer netjes moet afisoleren enzo...

P.S. Mocht je doen wat jij van plan bent, je had de mooie koperen bruggetjes die rechtsonder in het aansluitkastje zitten al gevonden neem ik aan?
 

M Jacobs

  • #5
Wat de tp starter nu doet mag niet denk ik.
Je gaat een brug maken in je stekker zodat je van de 2 x N in je kookplaat via 1 x N door je vaste bekabeling naar je meterkast gaat ( dus eigenlijk2 x 16 A retour over 2,5 mm 2.
Je moet ook de perilex wcd in De keukenwand voorzien van 2 x N en 2 x L en een aarde.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Natuurlijk heeft hij bij een krachtgroep geen twee nuldraden nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie en Vonken_trekker

Arjan9

  • #7
XanderH, ben het met je eens, ik kan het ook oplossen in de stekker, maar ik had al een Perilex stekker met draad erbij gekocht. De kookplaat heeft inderdaad 2 koperen bruggetje beschikbaar, en die zijn er natuurlijk niet voor niets, jammer dat dit niet in de schema's wordt aangegeven.
 

M Jacobs

  • #8
XanderH schreef:
Natuurlijk heeft hij bij een krachtgroep geen twee nuldraden nodig.
De kookplaat zelf is wel 2 x L + 2 x N ( dus geen krachtgroep)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Het probleem zit bij deze kookplaat niet in de nul. Die mag je bij een krachtgroep over één draad laten gaan omdat de fasen onderling 120 graden verschoven zijn. Het probleem zit hem in de twee losse fasen die als er van een krachtgroep gebruik wordt gemaakt 400 Volt van elkaar verschillen. Waarschijnlijk zijn de fasen intern in de kookplaat wel zwevend van elkaar en dan gaat het goed, maar omdat de fabrikant niet expliciet die aansluitmethode vermeldt op het schema durf ik niet te garanderen dat er niets kapot gaat.

Normaal staat in zo'n schema (ook bij AEG) een L1 en een L2 genoemd zodat je zeker weet dat je onafhankelijke fasen mag gebruiken. Maar hier staat expliciet twee keer een L, alsof het dezelfde fase zou moeten zijn.

Dit is één van de weinige kookplaten die volgens het aansluitschema alléén op een kookgroep zou kunnen. Veel kookplaten zijn juist andersom. Die kunnen zowel enkel- als meer-fasig aangesloten worden behálve op een Nederlandse kookgroep.

Ik ben benieuwd of één van de beantwoorders hier met toegang in de AEG database meer informatie over de aansluiting van dit apparaat naar boven weet te halen.
 
  • Like
Waarderingen: Tom345

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Had nog even de Duitse handleiding opgezocht. Maar daar staat ook alleen in dat die voor 220 tot 240 V is. Dat er überhaupt een Duitse handleiding bestaat, is een teken dat een krachtaansluiting wel mogelijk is. Het fenomeen kookgroep is in Duitsland volstrekt onbekend. Maar ik zou geen gok doen met zo'n duur apparaat.
 

Lampje45

  • #11
Ik heb ook het vermoeden dat dit een enkelfase uitvoering is.
 

Arjan9

  • #12
Ik kan nog aangeven dat ik model IKB64301FB had besteld, dat zeker het 2 fase model is, maar dat web leverancier melde dat als alternatief IKB6430SFB is geleverd. Bij navraag geven ze aan dat het toch echt een 2 fase type is, maar je zou inderdaad anders vermoeden. Ook aangeven dat ze een alternatief aanbieden toch dan ook moeten kunnen aangeven hoe die dan wordt aangesloten, maar helaas wordt verwezen naar website AEG, dus ook meteen gezegd dat ik zonder juiste gegevens kookplaat retour stuur, want het is ook een garantie aspect. Ik denk zelf dat beide aansluit mogelijkheden mogelijk zijn, en dat AEG er een ander type nummer en aansluit schema op plakt. Maar tja moet dat dan wel zeker weten, geen zin om hier een risico te nemen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Ik sluit me aan bij de eerdere adviezen. De nul is geen probleem want de fasen zijn verschoven tegenover elkaar. Er kan nooit meer stroom door de nul lopen dan de gezekerde 16a.

Of TS de gok wil wagen met 400v ipv 230v is aan hem. Persoonlijk zou ik eerst bevestiging van de verkoper of fabrikant willen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Persoonlijk had ik hem al aangesloten zonder er ook maar over te twijfelen...

Maar blijkbaar ben ik in de minderheid. :lol:
 

Lampje45

  • #15
En wat als de fabrikant zijn keutel intrekt en verwijst naar de aansluitvoorwaarden?
 

Harty

  • #16
Van een "krachtgroep"" -aansluiting twee fasen gebruiken en de N-punten koppelen (en verder dus werken met 1 N-draad) lijkt me voor de hand te liggen. Maar met een 2-fasen- aansluiting via het lichtnet (230 V) moet je toch 2 F-draden en ook 2 N-draden gebruiken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Correct. Met een krachtgroep waar je dus daadwerkelijk verschillende fasen hebt, is er maar 1 nuldraad nodig. Dankzij de fasen verschuiving kan er door de nul nooit meer stroom lopen dan door de fasen.

In een kookgroep met 2x dezelfde fase heb je ook 2x een nuldraad nodig. Hier kan anders wel een eens zo grote stroom door de nuldraad lopen omdat je twee keer dezelfde fase gebruikt.
 

Arjan9

  • #18
Inmiddels de kookplaat aangesloten zoals ik van plan was, op 2 fases van de 3. De N gekoppeld, en werkt prima nu diverse weken. Jammer dat het schema achter op de kookplaat dat niet aangeeft, zou het een stuk makkelijker maken.
Met wat denk werk en jullie adviezen is het wel helder.
 

Harty

  • #19
Het schema van de AEG inductieplaat betreft de aansluiting op 2 groepen van 1 fase ( lichtnet dus). Dan sluit je 2 fase draden en twee N-draden aan zoals aangegeven.
Ga je met 3 fasen aansluiting( "krachtstroom") werken, dan gebruik je hiervan 2 fase draden met de N-draad en breng je achterop het apparaat een brug ( koperen plaatje; zit in het vakje aan de onderkant) aan zodat de twee N (blauwe) polen met elkaar verbonden zijn.
( de aardeaansluiting spreekt voor zich)
Ook net de plaat aangesloten en het werkt perfect
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu