AEG IKB64301XB aansluiten op 2-fase kookgroep

ben64

  • #1
Mijn NEFF T13D40N0 keramische kookplaat wordt vervangen door een AEG IKB64301XB inductie kookplaat. Beide kookplaten zijn bedoeld voor 2-fase. In de meterkast heb ik een 2-fase kookgroep. Ik wil de 5-aderige kabel van de NEFF omzetten naar de AEG, zodat Perilex-stekker en stopcontact gelijk kunnen blijven. De NEFF heeft aansluiting 1 en 2 doorverbonden via een koperen brugje in het aansluitpaneel, hierop zit als L1 de bruine draad uit het aansluitsnoer gemonteerd. Op aansluiting 3 zit als L2 de zwarte draad gemonteerd. Aansluiting 4 en 5 zijn doorverbonden via een koperen brugje in het aansluitpaneel en hierop zijn de blauwe en de grijze draad gemonteerd. Zie ook bijgevoegd bestand.
Mijn vraag gaat over de doorverbinding van L1 op aansluiting 1 en 2: moet ik bij gebruik van 2 fasedraden (bruin en zwart) 2 van de 3 aansluitingen op de kookplaat doorverbinden (zoals nu bij de NEFF) of moet ik 1 van de aansluitingen gewoon ongebruikt laten bij de AEG? Op sommige aansluitschema's van AEG (o.a. op dit forum) zie dat aansluiting 3 ongebruikt is.
 

Bijlagen

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Een AEG kookplaat met een aansluitschema zoals jouw voorbeeld, is niet geschikt om aan te sluiten op een kookgroep. Er staat immers geen aansluitschema met 2 nuldraden tussen.

Maar een voorbeeld aansluitschema is niet zo zinvol, je moet het aansluitschema van jouw specifieke kookplaat hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ben64

  • #3
Dank voor je antwoord. Maar is er een algemeen antwoord of je 2van de 3 aansluitingen moet koppelen als je 2 fasen gebruikt, of is dit altijd afhankelijk van het apparaat in kwestie?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dit is altijd afhankelijk van het apparaat in kwestie.

Hier een voorbeeld van een AEG kookplaat welke wel geschikt is voor jouw situatie:
54471 (1).jpeg

Daar hoeft dus, zoals je in het schema ziet, ook nergens een brug te worden geplaatst.
 

ben64

  • #5
Super, dank je wel. Morgen komt de plaat, dan zal ik kijken wat er op staat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Altijd een leuke verrassing bij AEG.

Snap niet waarom ze deze schema's niet gewoon online beschikbaar stellen zoals andere fabrikanten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu