AEG Favorit 8081 valt uit

Robert thuis

  • #1
Mijn AEG favorit 8081 vaatwasser valt uit tijdens zijn programma. Na ongeveer 1 uur wassen valt de machine uit, er brandt geen enkel lampje meer op de display.
Na ongeveer 1 uur waarbij de machine is afgekoelt springt ineens weer het lampje van Power On aan.
Het lampje van het gekozen programma brand niet opnieuw.
Er is geen enkele foutmelding actief die uit te lezen is.
Er staat GEEN water onder de machine waardoor de microschakelaar de machine spanningsloos maakt.

Nadat de spanning er uit zichzelf weer opgekomen is kan de machine weer gebruikt worden totdat deze weer tijdens een vaatwas warm wordt waarna hij weer helemaal uitvalt om na afgekoelt te zijn zichzelf weer inschakelt.

Als de machine dit doet staat er altijd nog water onder in de vaatwasser, welke ik pas kan wegpompen nadat de machine na ongeveer 1 uur weer tot leven is gekomen.

Ik heb via het testprogramma alle onderdelen van de vaatwasser kunnen aansturen waarbij ook alle onderdelen het doen.
Zelf heb ik het idee dat de machine uitvalt op het einde van zijn wascyclus waarna hij zou moeten afpompen en de ventilator moet inschakelen.
ook de ventialtor heb ik via het testprogramma kunnen testen, deze doet het.

Wat is er aan de hand.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Klinkt mij bekend als een defect trafo'tje op de besturingsprint in de deur.
Wellicht één en ander doorsolderen.
 

Robert thuis

  • #3
Hallo,

Dank je voor je snelle bericht.
Omdat de machine vanmiddag C2 aangaf als fout (drain pump werkt niet) heb ik vanavond de drukdoos welke aangeeft dat er water in de vaatwasser staat doorgemeten. Bij 1 liter water in de vaatwasser (1 liter handmatig erin gedaan) hoorde ik de drukdoos schakelen terwijl de weerstandswaarde van de drukdoos langzaam opliep van 0 ohm naar 80 ohm, dit kan dus niet bij een "maakcontact". Hierop de drukdoos uitgebouwd en opengemaakt, het maakcontact had sporen van inbranden, deze schoongeschuurd met stukje waterproof schuurpapier waarna hij weer netjes 0 ohm geeft indien deze schakelt. Nu loopt een automatisch programma, afwachten.

Trouwens die trafo waar jij het over hebt: Hoe kom ik bij de elektronica in de deur, dus wat moet ik hiervoor demonteren.
Verder kan ik de trafo toch niet doorverbinden, deze heeft toch een functie zoals het omzetten van spanning of een galvanische scheiding? Wat is de functie van de trafo?

Heb jij de beschikking over het elektrisch schema van deze vaatwasser. Ik vermoed dat de drukdoos ook nog een veiligheidsfunctie heeft zoals de microswitch op de bodem welke een lekkage detecteert.

Gr. Robert
 

Robert thuis

  • #4
Na de drukdoos weer 100% werkend te hebben kwam ik er ook achter dat de luchtklep welke op het ventilatorhuis zit gemonteerd in de deur defect was. Deze vervangen.
De vaatwasser maakt nu zijn programma helemaal af waarna ineens de hele display met bediening uitvalt, niets brand meer. Vlotterschakelaar op bodem bekeken, deze is goed en er staat ook geen water in de opvangkuip.
Vanalles geprobeerd, uit/aanzetten, steker uit stopcontact enz. maar niets mogelijk om de vaatwasser weer onder spanning te krijgen.
Na verloop van tijd springt ineens het ON/OFF lampje weer aan en kan men de vaatwasser weer bedienen en opnieuw starten.
Lijkt wel of een of andere temperatuurschakelaar de boel uitschakelt bij te warm worden en na verloop van tijd weer inschakelt. Weet iemand hier iets van?
 

Robert thuis

  • #5
Alweer iets wijzer geworden,

Vaatwasser geeft op display nog 2 minuten looptijd aan, ventilator loopt nog om te drogen.
Vervolgens valt spanning van display helemaal uit maar ventilator blijft lopen. Ventilator loopt nog 2 minuten en vervolgens gaat deze uit.
Display blijft nu dood, aan/uit schakelaar bedienen heeft geen effect meer. Kan het zijn dat de 12 volt van de display uitvalt terwijl het 230 volt gedeelte wel nog spanning heeft, de ventilator loopt netjes zijn programma uit omdat deze op 230 volt werkt.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Ik zou het één en andere proberen , uiteraard altijd op een veilige manier.
Los contact ergens op de print kan je zoeken door met de achterkant van een schroevendraaier te tikken , zodra toestel dan weer uitvalt weet je waar je het ongeveer moet zoeken.
Wel oppassen dat er geen onderdelen verbuigen en sluiting kunnen maken.
Temperatuur afhankelijk , bv hij valt uit als hij warm is zou je kunnen opwekken door met een haarfohn de boel op te warmen.
 

Robert thuis

  • #7
Oplossing:

Na lang zoeken heb ik het probleem gevonden:
Op de print zit een trafo welke 3 spanningen uitgeeft.
1 van de 3 spanningen (13 volt op pin 9-10) valt weg indien de trafo warm wordt, wellicht een beveiliging in de trafo?
Van de firma Hahn welke de trafo's maakt kreeg ik het bericht dat het een voor AEG ontworpen trafo is waarvan men geen gegevens of reservedelen mag verstrekken, bij problemen moet men zich richten tot AEG.

Ik heb de trafo van de print verwijderd en pin 9-10 afgeslepen waarna ik de trafo weer gemonteerd heb.
Vervolgens heb ik op de print waar voorheen pin 9-10 gesoldeerd zaten een losse 12 volt aangeboden via een losse adapter welke zijn 230 volt spanning krijgt van de originele trafo.
De vaatwasser is nu weer in bedrijf en valt niet meer uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu