Advies vloerbalken begane grond

Martijn1989

  • #1
Ik kan wat advies gebruiken voor ik begin aan deze grote klus. De situatie:
  • huis uit 18e eeuw. Halfsteens gemetseld aan de ene kant, een dunne spouw aan de andere
  • Vloerbalken van 195x75 met h.o.h. Van 100 cm op de begane grond. Zijn 20-30 jaar geleden vervangen maar helaas zonder behandeling in de gevel geschoven en dus aan de koppen alweer aan het rotten. Dit probleem wil ik aanpakken door deelvervanging, en deze keer mét behandeling tegen vocht
De vragen die ik hierover heb:
  • Hoh 100 cm is volgens mij karig en niet van deze tijd. Toch heeft het niet mijn ambitie om dubbel zoveel balken in de muur te laten als er nu al inzitten. De vloer danst behoorlijk; vooral halverwege tussen de balken natuurlijk. Er liggen nu alleen maar 22mm planken op, zonder ondervloer. Zijn er oplossingen om dit dansen te voorkomen? Dwarsbalken ertussen of 2x18mm osb als ondervloer? Op dit moment slaat de lp over als je langsloopt en dat moet echt wel stoppen, vooral omdat het straks de plek wordt waar de keuken met kookeiland komt en het echt geen gezicht is als dat mee gaat bewegen.
  • Wat is nu de beste manier om vocht in de balken te voorkomen bij de koppen? Behandelen met menie, of bekleden met het een of ander?
Ik ben benieuwd en sta open voor jullie tips!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Om de vloer te verstevigen ontkomt u er niet aan de balklaag te verdubbelen en vergroten of de overspanning te verkleinen helemaal met een extra belasting van een keuken e.d er extra bij op. Met meer beplating er op wordt de vloer alleen maar zwaarder en de balken dus meer belast en zal dus niet gaan werken
 

Martijn1989

  • #3
Bedankt voor de uitleg! Het klinkt inderdaad logisch, een keuken brengt het nodige gewicht met zich mee. Nu buigt de planken vloer (22mm zonder ondervloer) vooral tussen twee balken door (dus op 50 cm). Betekent dit dat de enige échte oplossing het inlaten van eenzelfde hoeveelheid extra balken is, gewoon van Zijgevel tot zijgevel?
 

Emiel1

  • #4
Vocht in de muur zorgt voor de aantasting van de balken, dus probeer inden mogelijk oorzaak weg te nemen. In de menie zetten van deel wat in muur ligt wordt meestal altijd soweiso gedaan. Een loodslab onder de balk in de muur kan evt. dienen als vochtbarriere . Niet inpakken (of purschuim oid) , hoe meer ventilatie hoe beter. Aanhelen van balken maakt de boel ook niet steviger,dus misschien alles eruit en betonvloer ? Ik heb ook met mijn houten vloeren lopen goochelen (zelfde problemen), maar uiteindelijk na paar jaar alsnog alles eruit en (spuit)beton erin.
 

Martijn1989

  • #5
Bedankt Emiel! Nu is er dus niks gedaan met de koppen, niet verwonderlijk dat ze nat zijn geworden dus. De ventilatie moet ik sowieso eens bekijken want ik heb geen roosters buiten zitten... beton ligt (door onder andere budget) niet helemaal in de planning, maar denk jij dat het vervangen van hele balken beter is dan een gedegen deelvervanging? Dus onder een hoek afzagen, constructie lijm en vervolgens aan weerszijden een plank met draadeinden door en door vastzetten?
 

Emiel1

  • #6
Ik weet uiteraard niet hoe groot de vloer is (oppervlak en lengte van vloerbalken, afstand van de evt. poeren) en wat de diepte van de kruipruimte is en hoe ventilatie en isolatie zijn geregeld. Maar bij mij waren balken iets meer dan 4 meter lang en vloeroppervlak ca 28 m2. Herstel van rotte balkdelen, extra versteviging ivm doorzakken, aanbrengen isolatie en verbetering ventilatie is hoeveelheid werk (en dan nog steeds bewegende vloer...) waarvan je je moet afvragen of vervanging door betonvloer niet een betere optie is. Ik heb destijds gekozen voor isolatievloer (een soort spuitbeton gemengd met piepschuimkorrels, wat met een vrachtwagen in kruipruimte wordt gespoten). Na 1 week droging wordt er een zandcement-dekvloer op gelegd (evt. zelf doen, ook evt. in combinatie met vloerverwarming.)
Is het een relatief kleine vloer, dan is te overwegen de reparaties/verbeteringen te doen en houten vloer een tweede leven te gunnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu