Advies: Verwarmen blokhut via CV of Elektrische panelen

Janv-b

  • #21
The headhunter schreef:
Wel erg vreemd dat je allerlei vragen stelt op dit forum en vervolgens in andere topics de expert gaat zitten uithangen met die zelfde info.
Wat natuurlijk echt vreemd is is dit soort reacties. Ik laat die maar ter uwer verantwoording.

Uiteraard moet het elektriciteitsnetwerk zowel verwarmingselemnten aankunnen (misschien een 3 x 25 A aansluiting nemen, kost weinig) en moet je überhaupt op een netwerk zitten om een zonnepaneeltje te gebruiken. Maar goed, we hebben het wel over Nederland. Met een elektriciteitsnetwerk waar vrijwel iedereen op aangesloten zit.

Verder ter informatie: Je teruggeleverde elektriciteit wordt net zo goed gemeten als je verbruikte elektriciteit. Of je verwarmt op dagen dat de zon niet schijnt is dus in het algemeen nogal oninteressant. Je afrekening aan het eind vd maand bevat de die maand teruggeleverde elktriciteit en de die maand opgewekte elektriciteit. Het saldo dien je te betalen danwel te ontvangen.
 

Janv-b

  • #22
StefanD schreef:
Janv-b schreef:
Dan kom je op kosten voor elektriciteit per jaar van:
7,35 kWh (= 73,5 Watt x 100 kubieke meter) x 40 dagen x EUR 0,22 = EUR 64,80 per jaar
Waarom ga je er van uit dat de verwarming maar 1 uur per dag aan hoeft te staan?
Waarom ga je er van uit dat er maar 100m3 verwarmd hoeft te worden, terwijl de blokhut zo'n 450m3 inhoud heeft? (uitgaande van een gemiddelde hoogte van 2,5 meter)
Het zijn zomaar wat - zo goed mogelijk onderbouwde - aannames. Waarbij het verschil tussen gas en elektriciteit natuurlijk niet veranderd; beiden worden namelijk duurder met uw getallen en aannames. Maar het blijven aannames. Als je objectieve onderbouwing wil moet je naar algemeenheden. Bijvoorbeeld naar feiten als dat wanneer je zelf je energie produceert je onafhankelijk bent van prijswijzigingen. Je goed bezig bent voor het milieu. Je onafhankelijk bent. Nieuwe installaties kunt gebruiken die efficiënter zijn en prettiger warmte geven. (Elektrisch verwarmen met doorstroomverwarmer voor tapwater en verwarmingselemnten voor de ruimtes). En niet te vergeten naar alle waarschijnlijkheid lagere investeringskosten hebt dan met de reguliere gasgestookte installaties, investeringskosten die in tegenstelling tot die voor gas, ook nog eens terug te verdienen zijn (zonnepaneel). Ik ben zelf niet zo van het telkens weer doorrekenen van zaken die ook met gevoel te maken hebben. Wil je duurzaam, onafhankelijk, creatief, een tikkeltje pionier en op termijn naar alle waarschijnlijkheid (stijgdende energieprijzen, ontwikkelingen mbt duurzaamheid irt zelf opwekken elektriciteit) goedkoper uit zijn of wil je nu gewoon doen wat iedereen doet omdat je je laat imponeren door vaak gekleurde cijfers en boegeroep langs de zijlijn van dezelfde mensen die vroeger om het hardst gilden dat een stoomtrein verboden moest worden omdat de koeien er yoghurt van zouden geven.
 

StefanD

  • #23
Een redelijke aanname was geweest dat de blokhut 8 uur per dag geheel verwarmd moet worden. Je komt dan op 36 keer zoveel uit als wat jij berekent, oftewel een verschil van 40x36=1440 euro per jaar.
En dat is volgens mij best wel veel voor een scoutinggroep die niet omkomt van het geld.

Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat de blokhut ook enigszins verwarmd moet worden als hij niet gebruikt wordt en er moet ook water verwarmd worden,waardoor de extra kosten van jouw voorstel nog hoger worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #24
Janv-b schreef:
The headhunter schreef:
Wel erg vreemd dat je allerlei vragen stelt op dit forum en vervolgens in andere topics de expert gaat zitten uithangen met die zelfde info.
Wat natuurlijk echt vreemd is is dit soort reacties. Ik laat die maar ter uwer verantwoording.
Nou, ik moet zeggen dat viel mij ook op. :wink:
 

Janv-b

  • #25
@ StefanD,

De cijfers beginnen nu wel iets te opvallend gekleurd te worden. Niettemin zal ik mij voor de minder oplettende lezer nog eenmaal 'verlagen' tot de cijfertjes (het aantal dagen dus x 8 uur):

Dan kom je op kosten voor elektriciteit per jaar van:
7,35 kWh (= 73,5 Watt x 100 kubieke meter) x 40 dagen x 8 uur x EUR 0,22 = EUR 518,40 per jaar

en op kosten voor gas van
(uitgaande van rendement van 80% en dus er vanuitgaande dat een kilowatt warmte geleverd door een cv ketel €0,65 / 7,84 = €0,083 kost.)
7,35 kWh x 40 dagen x 8 uur x EUR 0,083 = EUR 195,20 per jaar
Elektriciteit is dus in theorie ca 2,6 x zo duur, maar over welke bedragen hebben we het nu per jaar.

EUR 323,20 werkelijk verschil dus.

Het verschil tussen gekleurde bijdrage en werkelijke cijfers: 1440 - 323,20 = € 1116,80

Dat is best schokkend veel inderdaad..

En dan rekenen we de lagere investeringskosten van de elektrische oplossing, milieuvoordelen, prijsstijgingen van gas, de mogelijkheden geld te verdienen met die installatie nog niet eens mee en als klap op de vuurpijl het feit dat met de investering van een (paar extra) zonnepanelen van een paar keer € 400 deze hele berekening nonsens is omdat je dan helemaal niet betaald voor je elektriciteit (bij een iets hogere dan berekende investering in zonnepanelen, zeg € 2000 voor zo'n 3600 Wp).

En dan ga ik er voor het gemak even vanuit dat we dat getal inderdaad maal 8 moeten doen, want dat is ook maar een aanname, die ik met mijn beperkte rekencapaciteit en technisch-elektrische kennis niet hard kan maken.
 

StefanD

  • #26
Fijn dat je je tot het niveau van dit forum wilt verlagen :D
Wat je nog mist is het verschil in volume: jij gaat uit van 100m3, terwijl de blokhut zo'n 450m3 is. (uitgaande van een gemiddelde plafondhoogte van 2,5 meter)

En dan rekenen we de kosten van verwarming buiten de gebruiksuren en van het verwarmen van water nog niet eens mee.
 

Janv-b

  • #27
Okay dan hierbij mijn laatste bijdrage waarna u zelf uw afwegingen mag maken.

U heeft het over het niveau van het forum, niet ik. Ik typte verlagen tot het niveau van de cijfers. Verder verval ik in herhalingen, maar ach, wat kan het kwaad: We hebben het hier over allerlei aannames en cijfers, ik heb er geen enkel probleem mee dat iemand uw aannames en berekeningen volgt. Wat mij wel verrast als u interesse heeft in het meedelen van onafhankelijke informatie aan uw medeklussers, en die indruk wekt u wel, dat u er € 1000 - let wel; per jaar - bijtovert om uw punt te maken. Zeker gezien u mij met opmerkingen op mijn cijfers om de oren slaat. Maar zoals ik al zei: die cijfers zijn ook niet echt handig om een mening goed te onderbouwen in deze.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #28
Janv-b schreef:
The headhunter schreef:
Verder ter informatie: Je teruggeleverde elektriciteit wordt net zo goed gemeten als je verbruikte elektriciteit. Of je verwarmt op dagen dat de zon niet schijnt is dus in het algemeen nogal oninteressant. Je afrekening aan het eind vd maand bevat de die maand teruggeleverde elktriciteit en de die maand opgewekte elektriciteit. Het saldo dien je te betalen danwel te ontvangen.
En hier blijkt dus maar weer dat je geen enkel benul hebt hoe het netwerk in nl. is opgebouwd.Je kijkt alleen naar opbrengst en verrekening.
Echter is het maar de vraag of 3x25A aanwezig is en kan worden aangelegd, en nee dat is niet standaard.
De vraag is ook of het lichtnet dat opgewekte vermogen ook kan opnemen Als de circuit weerstand nl vrij hoog is dan kunnen je panelen helemaal het opgewekte vermogen niet kwijt op dat net.

Ik heb het ook niet over de mooie dagen dat je de energie opwekt en dat je die gewoon kan salderen met de dagen dat je verbruikt.

Als jij maar 1x20A hoofdaansluiting hebt kan je geen 25A terugleveren en ook niet gebruiken als het nodig is.Dan kan jij salderen wat je wilt en wel 1000 uur 20A teruggeleverd hebben, je kan nooit 500uur 40A terughalen uit het net.

dus als ik 1m² paneel neerleg van 210Wp dan heb ik ca 850kWh jaaropbrengst.
Dat houd niet automatisch in dat ik 850kWh binnen 1 uur kan terughalen. dan heb ik een beste kabel nodig.
 

Janv-b

  • #29
Tja. Gelukkig kan technisch alles, dus uw beren op de weg zullen mogelijk ook in dit geval eenvoudig kunnen verdwijnen. Voor uitsluitsel daarover zijn we overgeleverd aan de verwarmer van de blokhut, want daar doen we het allemaal voor.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #30
In plaats van zo'n antwoord te geven mag je rustig de innovaties geven die de door mij aangedragen problemen oplossen , wie weet overtuig je me wel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #31
@ Janv-b,

Ik denk dat er weinig nieuws meer uit dit topic naar voren komt, daarnaast is het een klusforum, het is de bedoeling dat klussers geholpen worden, ik zie niet dat dit hier gebeurt.
Er zijn andere fora om discussies aan te gaan over deze materie.

Het zou nuttig zijn wat minder quotes te gebruiken zoals hier de gewoonte is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu