Advies uitbreiding electra i.v.m. verduurzaming

CornoC

  • #1
We hebben een ABB groepenkast van een jaar oud. Hierin hebben we destijds al wat voorbereiding in laten zetten voor de plannen die er waren. Deze zijn echter uitgebreid dus de groepenkast moet mogelijk aangepast worden.

Huidige situatie;
  • 12 automaten, waarvan 11 in gebruik (nr 9 is niet aangesloten)
  • 3 aardlek schakelaars
  • 1 fornuisgroep (3 fase)
  • 1 ds203nc aardlekautomaat, nog niet in gebruik
  • 1 ds201 aardlekautomaat, nog niet in gebruik
WhatsApp Image 2022-06-10 at 8.23.50 PM.jpeg

WhatsApp Image 2022-06-10 at 8.21.36 PM.jpeg


WhatsApp Image 2022-06-13 at 10.14.25 AM.jpeg

Kortom, ik heb nu nog wat over voor uitbreiding, maar vraag me af of het voldoende is. We willen namelijk;

  • De tuin en garage zitten nu nog op de woonkamergroep. Dat willen we splitsen. We willen namelijk een nieuwe overkapping met heaters (ik weet het, niet duurzaam:)). Ook wil ik voorkomen dat als er wat mis gaat in de tuin, ook de woonkamer eruit vlieg.
  • Er komt van het najaar een hybride warmtepomp welke een eigen groep nodig heeft.
  • Op het dak van de garage en de nog aan te leggen overkapping komen zonnepanelen. We zijn nog aan het oriënteren. Met de informatie van nu gaat de voorkeur uit naar een 3 fase systeem. Twijfel nog tussen micro omvormers van enphase (heb meerdere dakvlakken) en een 'gewone' omvormer met optimizers. Waarom 3 fase zonnenpanelen systeem; naar ik begrepen heb toekomstvast. Als je een 1 fase zonnenpaneel systeem heb en een 3 fase aansluiting, dan kan alleen de fase waar de panelen op zitten zelf de energie verbruiken en halen de andere 2 fase per definitie de stroom van het net. Nu kun je nog salderen, maar dat zal stoppen naar verwachting. Daarom is het denk beter om op 3 fase op te wekken. Klopt deze beredenering?
  • In de voortuin komt op een laadpaal voor de elektrische auto.
  • Verder willen we voorbereid zijn op een thuisaccu. Ik vindt het nu nog niet rendabel genoeg, maar dat omslagpunt gaat een keer komen. De meest logische plek hiervoor is ook in de garage of in de nabijheid van de garage.

Nu ben ik ITer, en geen elektricien. Ben me dus goed aan het inlezen over welke opties er zijn.

Nu zit ik te denken aan het volgende;

Optie 1

  • De loze groep (nr 9) inzetten voor de warmtepomp.
  • De ds203nc aansluiten op een 4 aderige YMVKas kabel en naar de garage lijden. Hier een PV verdeler plaatsen zodat ik de zonnepanelen op 3 fase kan aansluiten en een apparte groep voor de tuin + garage heb.
  • De ds201 vervangen door een 3 fase aardlekautomaat voor de laadpaal.
Optie 2;

  • De loze groep (nr 9) inzetten voor de tuin + garage.
  • De ds203nc aansluiten op een 4 aderige YMVKas kabel en naar de garage lijden t.b.v. de zonnepanelen.
  • De ds201 inzetten voor de warmtepomp
  • Extra 3 fase aardlekautomaat aanleggen voor de laadpaal.
De bekabeling wil ik zelf alvast aanleggen. Een elektricien (zoek er nog 1, die de groepenkast gedaan heeft is inmiddels gestopt), gaat dan de automaten aansluiten.

Aantal zaken vraag ik me af;

  • Optie 1, kan dat eigenlijk wel een 3 fase PV verdeler en daar 1 losse groep op aansluiten. Ben dat op het internet nog niet kant en klaar tegen gekomen.
  • Optie 2, kan de extra 3 fase aardlekautomaat eigenlijk er nog wel bij in de groepenkast? De bovenste rij heeft namelijk te weinig plek.
Graag jullie advies. Alvast bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als je wilt voorkomen dat er iets binnenshuis afschakelt bij problemen in de tuin, moet je de installatie buiten op een aparte aardlekautomaat aansluiten. Zou je het op groep 9 aansluiten dan deelt deze groep namelijk nog wel de aardlekschakelaar met groep 10 t/m 12, dus deze kunnen ook uitschakelen bij problemen in de tuin.

Als je de mogelijkheid hebt om een extra kabel te leggen, is dat natuurlijk altijd netter dan een PV-verdeler toepassen.

Ik zou dus zeggen: Optie 2 maar dan de warmtepomp en de tuin verwisselen?

Qua saldering maakt het niet uit of je de zonnepanelen op 1 fase of 3 fasen aansluit, de meter verrekent dit namelijk direct intern. Wanneer je 1000W op fase 1 teruglevert en 1000W op fase 3 afneemt, staat de meter dus gewoon stil. De meter zal nooit tegelijkertijd teruglevering en afname registreren. Dit gaat (voor zover nu bekend) ook niet veranderen bij het afschaffen van de salderingsregeling.

Zonnepanelen op 3 fasen hebben wel andere voordelen, de stroom is bijvoorbeeld een stuk lager waardoor je minder last hebt van spanningsopdrijving. Ook kun je simpelweg meer vermogen aansluiten. Maar mocht je niet al te veel panelen hebben, kan een omvormer op 1 fase gunstiger zijn omdat deze eerder opstart en 's ochtends bij weinig zon al eerder teruglevert.

Ik zou de bestaande aardlekautomaat mooi voor de laadpaal gebruiken en je voor de zonnepanelen laten leiden door advies van de installateur. Deze kan ook mooi de extra benodigde aardlekautomaat plaatsen wanneer ze de panelen installeren. :wink:

Er is nog meer dan genoeg uitbreidingsruimte in deze kast, bijvoorbeeld de gehele rail rechts onder. Wel een beetje jammer dat ze niet de moeite hebben genomen om de kastbedrading achter deze rail langs te laten lopen, nu zit het in de weg.

Waarom is de kookplaat niet met een aardlekschakelaar beveiligd?
 

CornoC

  • #3
Bedankt voor je snelle en inhoudelijke reactie Xander!

Goed punt van groep 9 op dezelfde aardlek als 10, 11 en 12! Daar had ik nog niet over nagedacht!
Op groep 10 zitten de infraroodpanelen die de slaapkamers verwarmen, groep 11 is de droger en 12 de wasmachine. Als ik hier ook de warmptepomp op aansluit, zal dat dan niet te veel vermogen uit 1 aardlek trekken? Of maakt dat niet uit? Gevoelsmatig is dat dan een zwaar belaste 'set'.

De ds201 aardlekautomaat inzetten voor de tuin+garage en zo lostrekken van de andere aardlekschakelaars vindt ik een heel goed idee!

Duidelijk verhaal over de 1 vs 3 fase omvormers. De kabelafstand van de meterkast naar de garage is via de korste route z'n 25 meter. Dat zou dus betekenen dat ik bij een 3 fase uit kan gaan van een 2.5mm2 kabeldikte en bij een 1 fase eerder aan 4mm2 moet denken?

Het fornuis+oven (z'n engels ding met 3 ovens) zit op een SC203NA. Dit is inderdaad een instalaltie automaat en geen aardlekautomaat zoals de ds203nc die nu nog loos is. Even de kap er weer afgehaald en zie dat alle 3 de aardlekschakelaars door gelust zijn naar de 3 fase installatieautomaat. Lijkt dus te kloppen met mij beperkte electra kennis. Scherp opgemerkt, dank daarvoor!
WhatsApp Image 2022-06-13 at 11.41.39 AM.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Te veel vermogen door een aardlekschakelaar zal het probleem niet zijn. Maar die 3x 2-polige aardlekschakelaars zijn ook ieder op een aparte hoofdzekering aangesloten. Waarschijnlijk heb je 3x25A hoofdzekeringen, als je verwacht dat 25A niet toereikend is voor deze toestellen dan zul je een en ander beter moeten verdelen.

Daar kun je natuurlijk pas iets zinnigs over zeggen als je alle fasen / groepen even op een rijtje zet met daarbij aansluitwaarden en te verwachten gelijktijdig gebruikt vermogen.

Je moet eerst je PV-installatie duidelijk hebben voordat je over de kabel gaat denken. Hoeveel panelen komen er, welke omvormer?

Er is onder de aardlekschakelaars doorgelust naar de automaat voor het fornuis, deze groep zit dus aangesloten direct achter de hoofdschakelaar en wordt niet door deze aardlekschakelaars beveiligd. Dat kan ook helemaal niet, een krachtgroep beveiligen met 3x 2-polige aardlekschakelaars.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu