Advies tuinhuis uitbouw betonfundering

Shanky

 • #1
10 jaar geleden heb ik een tuinhuis in mijn tuin laten plaatsen. Dit tuinhuis is 5 x 6 meter. Omdat mijn tuin toen open en makkelijk toegankelijk was met graafmachines e.d. hebben ze op de plek waar het tuinhuis zou komen compleet tot op het zand afgegraven. De achterkant van mijn ligt namelijk op een zandrug die op 120cm diepte ligt. De daadwerkelijke diepte van mijn tuin is 120 meter, dus er zit nogal wat verschil in de bodem aan de voorkant en achterkant van het perceel.

Waar het is afgegraven hebben ze zand terug geplaatst en daarop een betonplaat van 12 cm gestort met bewapening. Dit tuinhuis en de plaat zelf zijn nog steeds in goeie staat en ziet er goed uit.

Echter, ik kom toch wat ruimte tekort en wil zelf een houtbouw tuinhuis erachter gaan zetten. Maar nu kom ik op het probleem, ik kan niet meer met graafmachines erbij komen, dus om 4.5 x 6 meter en 120cm diep met de hand uit te graven, zand terug te doen is eigenlijk onmogelijk wil ik nog een rug overhouden.

Het liefste zet ik de plaat ertegen aan, ik heb wel 30cm uitgegraven en daar geel zand in terug gedaan. Ik ben bang dat als ik een betonplaat, net als 10 jaar geleden er tegen aan stort, deze, ivm de ondergrond toch wel zou gaan verzakken. Dit ook omdat de plaat gedeeltelijk op het toen ruim uitgegraven zandbed komt te liggen en deels over het nieuw uitgegraven gedeelte.

Mijn idee is eigenlijk om de nieuwe fundering dan maar met vorstrand te storten om dit effect te verminderen. Alleen durf ik niet zo goed aan de rand waar de betonplaat ligt (rood omcirkeld) uit te graven voor een vorstrand, omdat ik bang ben voor een verzakking ervan op dat moment.

Zijn er hier nog wijze adviezen in deze?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Sowieso moet je de twee funderingen los van elkaar houden. Vanwege zettingen.
   

  Shanky

  • #3
  En detail die ik inderdaad nog niet had vermeld. De bestaande betonplaat krijgt een 5mm dikke rand van EPDM ertegen aangeplakt zodat ze niet vast aan elkaar liggen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu