Advies over aan en afvoer van water.

Freakie

  • #1
Graag advies over het volgende;

Door zolder verbouwing hebben wij de wasmachine kunnen verplaatsen. Nu zit ik met een waterleiding en afvoer die ik wil wegwerken door een wastafelmeubel te plaatsen, inclusief fonteinkraantje. Echter heb ik zeer weinig ervaring met water aan en afvoer. Kraan vervangen lukt prima, maar leidingen aanpassen nog nooit gedaan. Dus graag even wat advies.

Daarvoor vraag ik mij 2 dingen af;

Hoe kan ik het beste de fonteinkraan aansluiten. De waterleiding op de foto is 15mm. Die is middels een knel tussenstuk verlengd. Ik denk er aan die gewoon los te draaien en daar vervolgens gewoon een flexibele slang naar de kraan op draaien. Of toch een kogelstopkraantje er tussen zetten?

Dan qua afvoer, hoe weet ik wat voor materiaal dit is. Zie nergens iets van PE of PVC staan. Huis is van 2006. Als PE bestaat er dan iets om over te gaan naar PVC, i.v.m verkrijgbaarheid materiaal.

Dank!
 

Willem52

  • #2
Hoi,
Ik zou de knelkoppeling die je gebruikt hebt om de waskraan te verlengen verwijderen en hiervoor een knel T-stuk 15x15x12 plaatsen met 12 mm richting kraan en daar verder op doorgaan. Een knelknie puntstuk 12 x 3/8 als overgang naar flexibele waterslang die je op de kraan schroeft.

Voor de overgang van pe naar pvc zou ik een steekmof pvc rubberringverbinding nemen. Daar kun je weer verder mee. Zou sowieso voor rubberringverbindingen gaan in plaats van lijmmoffen. Rubberringverbindingen zijn later altijd weer herbruikbaar.

gr. Willem
 

Freakie

  • #3
Hi Willem,

Dank voor het antwoord maar niet helemaal wat ik bedoel. De wasmachine kraan is er vanuit de bouw en mag dus weg, dan lijkt een T stuk mij niet nodig. Er hoeft namelijk alleen nog maar een fonteinkraan op.

Betreft de afvoer, weet ik niet of de PE is. Wat bedoel je met rubberring verbindingen? Een afvoer set met wartels zoals bijvoorbeeld voor wasmachine gebruikt word?
 

Willem52

  • #4
Hoi,
Op de eerste foto zie je het puntsuk, dir is toervallig een 90gr maar zijn er ook in het verlengde.
De 2e foto is voor de overbrugging van de kraan naar het puntstuk.
De 3e foto is de steekmof voor overgang van pe naar pvc. In het midden zit een stootrand waar tegen de pe en pvc aankomen. Als je een standaard afvoerset met stankafsluiter koopt kan het zijn dat je deze rechtstreeks op de pe kunt aansluiten.


 

Willem52

  • #5
Hoi,
Heb je ook aan de ontluchting op de afvoer gedacht. Soms is dit niet nodig en loopt er een goede ontluchtingsleiding. De praktijk al het uitwijzen.
 

Freakie

  • #6
Hi Willem, de afvoer heeft jaren gediend als wasmachine afvoer dan is dat daarmee voldoende getest?

En gezien je reactie weet je zeker dat het PE is?
 

Willem52

  • #7
Hoi,

De afvoer voor de wastafel is ruim voldoende als er ooit een wasmachine op aangesloten is geweest.
Er bestaat ook wit pvc. Grijze pvc is makkelijker te lijmen dan PE.
Voorkeur gaat echter uit naar rubberringverbindingen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu