Advies aansluiten standleiding aan afvoer naar straatriool

PMKoning

  • #1
Klussers,

graag jullie advies. Momenteel is de standleiding aangesloten op de horizontale hoofdafvoer (160mm) met een 90gr Tstuk. Volgens mij niet zoals het hoort en bovendien erg rumoerig.



Zoals te zien is, zit er nog een oude loze aansluiting en (joepie :( ) een aansluiting van de buren. Helaas is dit door het hele pand zo, daar ga ik nog veel plezier van hebben, not.... De afvoerrichting is naar rechts, dus het loze Tstuk wijst wel de goede kant op maar zit op de verkeerde plek.

Maar goed, klus 1 is dus het anders aansluiten van de standleiding, volgens mij met een 45 gr bocht op een 45gr T stuk. Correct?

Door de beperkte ruimte zal ik dus echter het nieuwe T stuk rechts van de buren aansluiting moeten plaatsen. Daardoor zal er dus een stuk van ca een meter schat ik in diagonaal gaan lopen. Is dat een probleem?
Zien jullie evt. een andere oplossing?

Klus 2 bestaat eruit dat ik de nieuwe keukenafvoer moet gaan aansluiten op de hoofdafvoer (rode lijnen schematisch in onderstaande foto, niet perse met haakse bochten, dat was gewoon ff sneller tekenen).
Is dat misschien te combineren met klus 1?? Of zal ik nog een tweede Tstuk moeten plaatsen??





Ik ben er ook nog niet uit of ik het zelf ga doen of ga laten doen.... heb vorig jaar al de oude rotte betonnen "sterfputten" moeten weghalen en dat was geen pretje zeker met die enorm onhandige 160 mm pijp... Ook is nude werkruimte wel heel beperkt tussen buren en aansluiting beton.
Maar zelfs als ik het uit zou besteden wil ik wel weten dat hun suggestie ook goed zou zijn.

Bij voorbaat dank voor jullie input!

Grtz
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Bij je eerste foto is slecht te zien wat je bedoeld bij het cirkeltje

bestaat gehele liggende leiding uit 160mm pvc.

je kan die keuken leiding ook op de standleiding zetten en dan diagonaal over steken.

beste is gewoon die 90° T-stuk te verwijderen en een 45° T-stuk te plaatsen

zoals je op laatste foto liet zien zou ik het niet maken.
 

PMKoning

  • #3
Dag Henk,

alweer even geleden, maar te druk geweest om me er de afgelopen tijd mee bezig te houden. Gister nog weer eens naar gekeken en heb ondertussen ook een mooi opzet mof gevonden in een 45gr hoek die ik op de 160 mm leiding kan zetten. De liggende leiding is inderdaad in zijn geheel 160 mm totdat hij overgaat in een betonnen koof (helemaal weggewerkt) waar ik vermoed dat ie misschien nog wel eens in een oude gresbuis kan overgaan. Eerlijk gezegd wil dat maar niet proberen uit te vinden zolang het allemaal functioneert.

Maar goed nu weer terug naar het probleem.....

De standleiding komt nu dus direct verticaal naar beneden en mondt dus uit op een 90gr Tstuk. Direct rechts daar tegen aan ligt een tweede Tstuk met de aansluiting van de benedenburen. Pas dan is er weer "vrije" 160mm leiding. Ik kan dus helaas niet helemaal onderaan de standleiding een 45gr stuk monteren omdat ik dan in de knoop kom met de aansluiting van de buren. Als ik het nieuwe opzet stuk zo kort mogelijk erop monteer kom ik nog net onder de vloer uit en kan ik de 45gr bocht in de standpijp zetten. Dan komt er een stukje pijp van ca 65 a 70 cm tussen te zitten.

Mijn idee zou dan dus zijn om in dat diagonale stuk een Tstuk te plaatsen en daar dan de 75mm keuken afvoer op aan te sluiten met een 45gr bocht erop. Enigszins zoals in mijn laatste tekening dus. Jij geeft echter aan dat je dat zeker niet zou doen? Kan je aangeven waarom niet? (leer graag bij! ).
Horizontaal naar de standleiding lukt jammer genoeg dus niet omdat ik geen ruimte meer heb onder de balk/vloer.
Voor de volledigheid: in de keuken komt een dubbele spoelbak, een vaatwasser en een close in boiler. Deze sluit ik dmv 50mm leiding aan op de verzamelleiding van 75 mm die dan dus op de standleiding van 10mm zou moeten uitkomen. Volgens mij allemaal groot genoeg uitgevoerd toch.


Ik heb al even wat zitten passen en meten en een foto gemaakt van hoe het dan zou worden. Let even niet op de pijp, om het wat te "simuleren"heb ik er even een dunner pijpje in gestoken.




Lees graag jullie adviezen, tips en/of opmerkingen!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Als je zo gaat aan sluiten dan moet er wel een beluchting in komen
 

PMKoning

  • #5
Dag Henk,

De standleiding heeft een beluchting door het dak, of bedoel je op het nieuwe keuken stuk?

Ben overigens al weer wat verder en heb zo al een proef gedaan en ipv het 90gr tstuk heb ik er een 45gr t stuk in gezet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu