Oude electra installatie afgekeurd, advies nodig

Johnvoorm

  • #1
Hallo.
In ons zomerhuisje van 50 jaar oud is ongeveer 40 jaar geleden een electrische installatie door mijn vader aangelegd, netjes volgens de toen geldige normen. Recent heeft er een keuring plaats gevonden en is e.e.a. afgekeurd waarvoor ik dringend advies nodig heb om het te kunnen herstellen.
1. geen montageplaat onder alle wcd en schakelaars, dit zijn natuurlijk oude wcd en schakelaars wel allemaal van plastic en waar nodig ook met aarde maar allemaal direct op de houten ondergrond geschroeft. Wat ik vreemd vindt is dat de rood, groen, grijs bedrading wel mag want dat was toen volgens voorschrift maar zonder montage plaat wat toen neem ik aan ook volgens voorschrift was mag niet? maar goed ik neem aan dat montage platen voor deze types niet bestaan dus wat nu? zelf een plastic achterkantje maken? alles vervangen door nieuw?

2. vereffeningsgeleiding niet op water / gasleiding, moet dit ook op gasleiding en moet deze 6.2. kwadraat daar via installatie buis of mag die zo onder de vloer?

3. wcd met gat omdat die vroeger gebruikt is over een plastic installatie buis, moet je deze vervangen of mag er een plakbandje overheen?
 

Ronald42

  • #2
1. Zonder montage plaat op hout is zeer brandgevaarlijk en mocht toen volgens mij ook al niet. Veel schakelmateriaal zal er niet zitten en aangezien zomerhuisje redelijk vochtig kan zijn wat tot roest en aanslag kan lijden is mijn advies dan ook ver vang alles met montage uiteraard.
Bedrading is is gewoon VD draad heeft tegenwoordig wel andere kleur maar levert geen enkel gevaar op.

2. Ja en ja ik zou hem in een PVC buis leggen kost bijna niets is wel zo netjes.

3. Moet worden vervangen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Montage platen zijn los verkrijgbaar.
de gaatjes zitten net zover uit elkaar als die van een wcd-binnenwerk dus je kan ze er zo opschroeven.
Vroeger werden er mica-plaatjes acchter gedaan en ik ben ze ook wel tegen gekomen met asbest plaatjes dus ook volgens de oude regels moet er een brandwerend plaatje tussen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu