Advies nodig bij terugplaatsen WCD en Schakelaar

Michel2022

  • #1
Vraag over de gebruikte kleuren in WCD.

Voor het stucen alle gedemonteerd en verschillende foto's gemaakt van de elektra om het weer goed terug te kunnen aansluiten.
Helaas ben ik twee aansluitingen vergeten in mijn enthousiasme

De eerste is laatste stopcontact in reeks van 4. Waar een zwart en groen draad liggen. Iemand enig idee hoe deze overeenkomen met de blauwe (nul) en fase (bruin) . Ik dacht zelf groen op bruin en zwart op blauw.

De tweede is een hotelschakeling voor boven en beneden, maar in de bovenste schakelaar zijn 4 zwarte draden? Iemand enig hoe dit te verklaren is? De nul draad loopt door de doos heen meteen naar lichtpunt.

Zie foto's voor meer informatie.

Bedankt alvast voor de reactie.


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Groen en zwart zijn een ongeldige combinatie voor een wcd, deze kunnen alleen voorkomen op een schakelaar.

4x zwart op een wissel?, dat zou eerder een kruisschakelaar moeten zijn, dan heb je bediening op 3 of meer plaatsen.
 

Michel2022

  • #3
Oke.. Het kan natuurlijk zijn dat de draden überhaupt niet aangesloten waren, maar ik weet zeker dat er een stopcontact zat a.d.h.v. foto's. Ik doe er nu wel een lasdop op en dan kom ik er vanzelf achter als er ergens iets niet werkt ;-)

De tweede situatie vind ik vreemder. Er zijn maar twee schakelaars (boven en beneden). Het enige wat ik me kan bedenken is dat er 3 lichtpunten zijn (2 sowieso)...
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Bij het stopcontact moeten bruin en zwart bijelkaar geel/groen met geel/groen en blauw met blauw (wat jij als groen ziet :? )

De schakelaar is mij zo niet duidelijk, zit er ook nog een bruine draad bij die niet op de foto staat?
 

Michel2022

  • #5
Bedankt voor de reacties.

Haha mijn kleurenblindheid helpt me in deze niet dan nee. Ik ga blauw op blauw doen en zwart bij bruin. Merci.

Nee er zit geen bruin draad bij. ik ga als er weer stroom op staat wel doormeten om te kijken welke draden daadwerkelijk fase zijn
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Misschien een idee om gelijk wat van de stukjes blank koperdraad af te knippen, het is veiliger en netter om de isolatie door te laten lopen tot in de schakelaar en vooral in het kroonsteentje.
 

Michel2022

  • #7
Ik heb het 1 en ander ondernomen, maar kom er nog niet helemaal uit. Misschien dat jullie nog wat advies hebben. Het gaat over de in mijn ogen wisselschakeling.

Bovenaan de trap is de situatie zoals foto 2 (4 zwarte draden) . 1 van de draden heeft spanning waarbij ik er dan even vanuit ga dat de andere 3 schakeldraden zijn. Beneden aan de trap zit nog een schakelaar met 2 zwarte draden. Verder zijn er 2 lichtpunten aangesloten op deze schakeling. 1 lichtpunt bovenaan de trap (blauw en zwart draad) en 1 onderaan de trap (blauw en zwart draad).

Ooit op school heb ik geleerd hoe een wisselschakeling werkt en uiteraard heb ik gekeken op verschillende schema's, maar ik kan de 3e zwarte schakeldraden niet plaatsen.

Ik krijg het dus ook niet goed aangesloten. verschillende manieren geprobeerd, maar de zogenaamde hotelschakeling heb ik nog niet werkend gekregen. (wel telkens 1 lamp aan, alleen boven als beneden aan staat etc. etc. )

Iemand van jullie een tip? of moet ik opzoek naar een 3e schakelaar, omdat het gaat om een kruisschakeling? en hoe kan ik dit eventueel controleren?

Bedankt
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Beneden aan de trap zit nog een schakelaar met 2 zwarte draden.
Zitten er alleen die twee zwarte draden op of ook nog een bruine?

Indien er drie draden aan zitten, is het dan zo dat boven een andere zwarte draad spanning heeft, afhankelijk van de positie van de schakelaar beneden?

Wat gebeurt er, als je de spanningvoerende zwarte draad om de beurt verbindt met een van de andere zwarte draden?
 

Michel2022

  • #9
Hi Tom,

De benedenschakelaar is een combinatie stopcontact en schakelaar, dus er is uiteraard een bruine draad. Maar denk niet dat je dit bedoeld.

Ik ga vanavond jouw tip proberen, eens kijken wat dat oplevert.
 

Michel2022

  • #10
Het rechtstreek aansluiten heeft niet direct resultaat opgelevert. Behalve dat ik gister niet goed gekeken heb denk ik.

Beneden zitten twee zwarte draden waarbij 1 draad spanning krijgt via de combinatie stopcontact/schakelaar doos. Als alles los zit hebben boven geen van alle een spanning.

Ik ben nu het spoor dus even bijster...
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Misschien kun je even een foto maken van de combinatie beneden en hoe de draden daar zijn aangesloten. Ik kan het me nog niet echt goed voorstellen.

Als je de spanningvoerende zwarte draad verbindt met welke van de andere zwarte draden dan ook, dan gaat er dus nooit een lamp branden?
 

Klus-opa

  • #12
4 draden? En 3 lichtpunten?

Zou het kunnen dat er 2 zwarte draden bij elkaar zijn geknoopt?

Hotel schakeling is simpel bij jou.

Beneden zet de schakelaar een van de 2 zwarte draden in verbinding met bruin.

Als je nu een schroevendraaier met een lampje pakt, dan meet je op welk van de 4 draden stroom staan. Markeer deze draad met iets.

Nu zet je de schakelaar beneden om / andere stand en ga je weer meten boven aan welke draad je nu stroom hebt en markeert deze.

De niet gemarkeerde draden sluit je aan op de L aansluiting of op de enig gekleurde aansluiting bv rood of zwart. De 2 gemarkeerde aansluitingen verdeel je elk over de overgebleven 2 draden.
 

Michel2022

  • #13
Het is gelukt!!

Jippie. naar aanleiding van jullie tips en nog een keer een schema erbij te pakken werkt het nu.

De truc was dat er boven twee lampendraden zijn ipv de drie die ik eerder dacht. Twee schakeldraden boven en twee schakeldraden onder.

Deze quote deed letterlijke een lampje bij me branden:
Een wisselschakelaar heeft 1 moedercontact, en twee wisselcontacten.
De fasedraad moet op de moeder van schakelaar A, de lampdraad moet op de moeder van schakelaar B.

Erg bedankt voor jullie reacties :-) :!:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu