Advies mbt CV installatie

Wabs

  • #1
Ik heb samen met mijn vriendin een huis gekocht. Pand uit jaren 20 in Haarlem :)
Het is nu een huis met een 1e verdieping en daarboven een plat dak.
Wij gaan er een dakopbouw op laten zetten (casco, afbouwen binnen zelf doen) gevolg: een 2e verdieping en een vliering er bij.

De begane grond is in 2010 helemaal opgeknapt. De 1e verdieping niet. De 2e verdieping en vliering worden nieuw.
De 1e verdieping gaan wij redelijk strippen, nieuwe elektra, CV opnieuw, achterkant kozijnen + ruiten vervangen, nieuwe badkamer etc.
De huidige CV ketel is een Remeha Avanta uit 2010 en hangt op de 1e verdieping, deze gaan wij verplaatsen naar de vliering.

Alles bij elkaar een flinke klus.
Om een beetje de kosten te drukken wil ik zelf veel oppakken.


Zouden jullie mij willen helpen met het nagaan van mijn plannen wat betreft de CV installatie?
Bijgevoegd een PDF met een schematische tekening van het plan.

De CV verdeler komt op de 2e verdieping omdat ik daar ruimte heb en er nog bij kan indien nodig. Naar de 1e verdieping heb ik een ruime koof maar die wordt wel dicht. Vandaar dat ik alles voor deze 2 verdiepingen vanuit 1 verdeler wil laten lopen.
Voor de leidingen zat ik te denken aan 20mm uponor van de CV naar de verdeler, door naar de begane grond en vanuit de verdeler 16mm uponor leidingen naar de radiatoren (met mantel isolatie om alle leidingen behalve de VV).

Een paar vragen:
1. Gaat het goed als ik uit een verdeler 2 leidingen laat lopen en deze met een T-stuk weer splits naar 2 radiatoren?
2. Ik kreeg te horen dat het slim is om een kleine radiator op de vliering te plaatsen. Wat is jullie idee hier over, nodig of overbodig? Alles wordt gewoon goed geïsoleerd.
3. De combi in de badkamer (radiator + VV), gaat dit goed werken en heb ik dat zo juist getekend? De vloer moet gewoon aangenaam warm worden, hoeft niet perse de ruimte te verwarmen. Ik heb 2 topics hier doorgelezen over VV in de badkamer en ik kreeg 2 verschillende inputs, RTL tussen de 2 in of pas aan het einde van de VV op re retour.
4. De berekende vermogens per kamer, zijn jullie het hier mee eens?

Alle op of aanmerkingen welkom, alvast erg bedankt voor jullie feedback! :mrgreen:

 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Het kan zo, maar met deze vermogens op de verdieping zijn de lengten van de buizen erg lang.
De weerstand neemt heel erg toe met die lange lengten.

Kan op de verdieping geen verdeler ergens worden geplaatst zodat iedere verdieping zijn eigen verdeler heeft.

Het gaat wel over een convectorput en de overige in de woonkamer. Als er nog meer vermogen nodig is kies ik meestal voor een wandconvector erbij, zodat er een gelijkwaardige verwarming aanwezig is in de zelfde ruimte regelt een stuk makkelijker de ruimtetemperatuur.

En vergeet de CV installatie niet waterzijdig goed in te regelen.

En houd rekening met de leidingloop van het koude en warme water als dat ook van de ketel komt ivm legionella preventie.

Vr Gr en succes ermee
 

Wabs

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Cvolieboy schreef:
Het kan zo, maar met deze vermogens op de verdieping zijn de lengten van de buizen erg lang.
De weerstand neemt heel erg toe met die lange lengten.
Ik krijg per leiding naar de verdeler ongeveer 3 meter extra, dus retour + aanvoer samen = 6m extra leiding. Gaat dat zo veel schelen?
Kan op de verdieping geen verdeler ergens worden geplaatst zodat iedere verdieping zijn eigen verdeler heeft.
Dit kan wel, maar de koof waar alle leidingen in gaan lopen izt tussen de douche en de trap in (dubbele wand) en deze wil ik gewoon dicht maken. Het is zeker wel wenselijk om bij een verdeler te komen naderhand? of hoeft dit niet perse?
Het gaat wel over een convectorput en de overige in de woonkamer. Als er nog meer vermogen nodig is kies ik meestal voor een wandconvector erbij, zodat er een gelijkwaardige verwarming aanwezig is in de zelfde ruimte regelt een stuk makkelijker de ruimtetemperatuur.
Ik begrijp denk ik wel wat je bedoelt, maar de woonkamer is nu zo aangelegd en de vorige bewoonster had 24graden op de thermostaat staan zonder problemen. Het wordt dus goed warm, dan is het toch prima zo?
En vergeet de CV installatie niet waterzijdig goed in te regelen.
zou je dit nader kunnen toelichten? :oops: ik voel mij ineens weer een echte amateur :oops: De ketel ga ik laten ophangen door een loodgieter, de vloerverwarming ga ik ook niet zelf storten. de normale radiatoren en leidingen wil ik wel zelf gaan doen.
En houd rekening met de leidingloop van het koude en warme water als dat ook van de ketel komt ivm legionella preventie.
Zo lang ik geen stilstaand water ergens kan hebben gaat dit goed komen toch? Koud omhoog naar de vliering, warm weer omlaag naar de badkamer. Mini boiler in de keuken. (zinvol om hier warm water naar toe te brengen?)

Wederom dank voor de tips :)
 

Marcn88

  • #4
Als transportleiding naar de verdelers toe beter 25/26 mm buis gebruiken 20mm is wat aan de krappe kant
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Als koud en warm waterleidingen naast warme/hete CV leidingen komen te liggen mag dat niet volgens de NEN 1006 en de Vewin werkbladen ivm legionella preventie.
Het is dan ook voor uw eigen veiligheid/gezondheid.

De leidingen van consumptiewater warm en koud mogen dus niet in de zelfde koker geplaatst worden als warmte op wekkers.

CV Leiding weerstand die onnodig is aangelegd geeft alleen maar verlies van pompcapaciteit, het is vervelend te ontdekken na dat alles is afgemonteerd dat er problemen zijn met die capaciteit.
Op de juiste manier aanleggen geeft voor de goede werking dan minder problemen.

Als daarna dan alle waterstromen gaan naar de plek waar het moet komen (iedere radiator of vloerverwarming heeft de juiste hoeveelheid water nodig)door in te regelen stel je die water stromen in.

Nooit uitgaan van, dat het zo niet mag, maar het toch maar zo doen, er is altijd een goede oplossing.

Vr Gr en succes ermee
 

Wabs

  • #6
Aah kijk, nieuwe informatie voor mij. Top!

Transportleiding gaan we groter uitvoeren en ik ga er voor zorgen dat ik een andere koker ga regelen. Zodat verwarming en consumptiewater niet langs elkaar lopen. Dit wist ik niet.

Dat inregelen, hoe gaat dat in zijn werk en wat kan je dan regelen? De kranen op de radiatoren? Of zie ik dit helemaal verkeerd?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Klopt, de radiatorkranen.

Google maar eens op waterzijdig inregelen.
 

Wabs

  • #8
Interesting! Ik ga mij er wat verder in verdiepen. Even een how-to googlen...


Nog 2 punten:
De RTL heb ik nu op de juiste plek getekend voor de badkamer?
Kan ik een CV verdeler in een onbereikbare ruimte plaatsen of is dit niet slim? (tussen 2 wanden in, gipsplaat aan 1 kant).
 

Marcn88

  • #9
Verdeler nooit weg timmeren deze dient altijd toegankelijk te zijn en neem voor de kranen wel dubbel instelbaar
 

Bert pit

  • #10
Goed waterzijdig inregelen scheelt in het energieverbruik en zorgt ervoor dat alle radiatoren even warm worden. Ga je kranen vervangen, neem deze dan ook mee in je overweging. Dan staat alles direct goed ingeregeld:

********* is een innovatieve 2-in-1 radiatorafsluiter. Deze afsluiter combineert een thermostatische kraan en een drukverschilregelaar voor nauwkeurige temperatuurcontrole en automatisch hydraulisch evenwicht in één enkel product.

De ingebouwde drukverschilregelaar elimineert drukschommelingen in een twee-pijps verwarmingssysteem. De voorinstellingsring met schaal 1-7 + N wordt gebruikt om de maximale stroom tussen 25-135 liter per uur te beperken. Door het gebruik van *******is het gehele verwarmingssysteem automatisch ingeregeld.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Merknamen verwijderd, reclame voor producten is hier niet toegestaan, zie de forumregels.
Wilt u TS een advies geven over een product dan kan dat via een persoonlijk bericht.
 

Bernhard

  • #12
Het wordt pas automatisch als deze ventielen zijn ingeregeld-afgesteld. Dus eerst inregelen/instellen van de ventielen. mvg bernhard
 

Wabs

  • #13
Bedankt voor alle reacties, ik neem ze allemaal mee in het uiteindelijke plan.

inregelen is duidelijk, gaan we zeker doen.

Enige vraag die ik nu nog heb is de vloerverwarming:
radiator > VV > RTL, juist?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu