Advies gevraagd warmtepomp

Dragonheart

  • #1
Hoi Allemaal,

Dit is mijn eerste keer op dit forum, maar ga hier sowieso vaker terugkomen. Er staan ontzettend veel handige tips hier zeg. Maar de reden voor dit nieuwe forum onderwerp is dat ik graag advies zou willen.

Ik heb echt concrete ambities om komende winter het huis met een warmtepomp te gaan verwarmen en van het gas af te gaan. Hopelijk kunnen jullie mij hierbij helpen. Ik heb geprobeerd alle belangrijke informatie toe te voegen. Mocht er iets ontbreken, laat het weten en ik zal het aanvullen!


Historisch gasverbruik:
916 m³/jaar (mei tot mei '20/21)
845 m³/jaar (mei tot mei '21/22)
845 m³/jaar (mei tot dec '22/22)

Mijn ambitie is om geheel gas loos te gaan. Het huis is gebouwd in 2006 en heeft volgens mij energielabel A. Alle ramen zijn HR++ glas. RC waarden dak en vloer zijn 3.5 m2K/W. RC waarde gevel is 3.15. Alle overige RC waarden zijn minimaal 2.5. Ik krijg op dit moment het huis comfortabel warm gestookt met een aanvoertemperatuur van 40 graden, maar wellicht kan het nog lager.

Foto_VoorkantHuis.jpg


Om er zeker van te zijn dat er voldoende verwarmingscapaciteit is, in het geval bijvoorbeeld de bron iets tegenvalt wil ik wel graag een beetje marge met het benodigd vermogen van de WP. Ik zat te denken aan 8kW. Wellicht dat 6kW ook al voldoende is bij ons huidige gebruik, maar de kinderen zijn nog jong en nu stoken we wel heel zuinig.

Afgiftesysteem:
Tot nu toe hebben we enkel op de benedenverdieping de radiatoren open staan:
- ~80 m² vloerverwarming, slangen onbekend, 2 groepen, 2 daarvan staan altijd open. Op dit moment zit er nog een mengverdeler met pomp op die vervangen moet worden voor een LT variant.
20221222_105152_small.jpg

- 3 radiatoren uitgevoerd met zelfgemaakte DBE units:
- Keuken: 720x900mm dubbele ribben
- Kamer: 2x 480x900mm enkele rib

Met 45 graden aanvoertemperatuur is dit in principe voldoende om het huis op te warmen van 15 naar 19 graden.


Op de eerste verdieping hebben we nog 4 extra radiatoren, die ook aan gezet zouden kunnen worden.
  • Grote slaapkamer: 1600x300mm dubbele ribben (liever niet gebruiken, want slapen ook in de winter met raam open
  • Kinderkamer 1: 1120x600mm enkele rib
  • Kinderkamer 2: 128x600mm geen ribben

SWW:
Op dit moment staat de CV ketel op zolder. Het lijkt mij persoonlijk het meest logische dat de SWW dan ook weer hier geplaatst wordt. Ik zat te denken aan minimaal 300 liter. Er is hier tevens een mechanische ventilatie unit. Er wordt niks teruggewonnen uit de lucht. Er is geen DWTW aanwezig.
20221222_082757_small.jpg


Warmtepompvoorkeur:

Op dit moment overweeg ik twee opties. Laten we beginnen met wat ik persoonlijk de meest interessante vind: Water/Water Warmtepomp.

OPTIE 1:
De belangrijkste reden in eerste instantie is dat ik het principe vanuit een technisch oogpunt meer aanspreekt: hoger rendement en bedrijfszekerheid bij lage temperaturen.

Volgens wkotool.nl zou ik voor een 8kW WP een put van ongeveer 150m nodig hebben. Aangezien er niet achter het huis gekomen kan worden met een boorinstallatie, zou deze aan de voorkant van het huis geplaatst moeten worden. Aangezien de oprit toch hoognodig een keer opnieuw erin gelegd moet worden, was mijn idee om dan de put te slaan onder de oprit. Vervolgens kunnen de leidingen de kruipruimte van het huis ingebracht worden, onder het huis door (helemaal open kruipruimte). Vervolgens wil ik een gat maken in de garage vloer en zo de leidingen de garage inbrengen.
20221221_194958_small.jpg



Naast de leidingen voor het ‘bronwater’, wil ik door dit gat ook de leidingen van de CV laten gaan. De aanvoer en retour van de beneden verdieping zijn bereikbaar via deze zelfde kruipruimte, zie het figuur hieronder. De beide zwart geribbelde plastic buizen zijn de aanvoer en retour van de begane grond radiatoren en vloerverwarming volgens mij. Dan is in principe de WP aangesloten. Ik heb me nog niet verdiept in de verschillende merken en types, maar een mogelijkheid zou volgens mij de NIBE-F1145-8 PC zijn.
20221221_194801_small.jpg


Wat mij iets meer zorgen baat is tapwater. Het meest ideale is dit te laten verzorgen door de WP, maar dit ga ik technisch niet voor elkaar krijgen denk ik. Voor zover ik mij ingelezen heb, lijkt mij de optie van een ~300L WBP op zolder waar nu de CV ketel hangt het meest ideaal. Aangezien de CV leidingen hier al aanwezig zijn, zou ik een Water/Water WBP kunnen gebruiken, bijvoorbeeld de Auer Edel Eau. Een probleem die ik hier nog voorzie is dat de aanvoertemperatuur niet hoger mag zijn dan 35graden. Doorgaans wordt dit systeem aangesloten op de retour om dit te voorkomen, maar dit is nogal lastig. Ik heb namelijk de oorspronkelijke aanvoer en retour leiding, en dan staat dit systeem dus in principe parallel geschakeld met de radiatoren en vloerverwarming. Toepassen van een thermostatisch mengventiel gaat mij ook niet helpen, wat ik heb daar geen koud CV water wat ik bij kan mengen.

Een andere optie zou zijn een Lucht/Water WBP te gebruiken en dan altijd lucht aan te zuigen vanuit het huis. Met andere woorden, dan vervang ik dus de mechanische ventilatie unit door de WPB. Is dit een mogelijkheid?

Waar ik me ook nog licht zorgen overmaak is hoe ik de bron voldoende regenereer. De vloerverwarming is aangelegd als slechts een bijverwarming, hoewel het wel ~80m2 is. Dit is waarschijnlijk niet voldoende om het huis voldoende te koelen in de zomer? De radiatoren kan ik niet gebruiken als ik het goed begrijp, omdat anders alles wegroest. Om dan de bron in de zomer voldoende te kunnen regenereren, zou ik dan PVT panelen moeten gaan gebruiken? Kunnen deze dan wel op de oorspronkelijke CV aanvoerleidingen aangesloten worden, waarbij ik in de winter deze al dan niet handmatig afsluit?

OPTIE2:
De tweede optie is een lucht/water pomp. Hopelijk beledig ik nu niemand, vind ik zo’n monobloc aan de voorkant van een huis, of aan de muur geplaatst ook niet erg mooi. Daarnaast wil ik ook niet dat de buren geluidsoverlast hebben in de winter. Dus aangezien ik niet meer op de begane grond hoef te zijn, zou ik dan de hele installatie op zolder willen plaatsen. Het (wellicht idiote) idee wat ik nu heb is een dakkapel op de achterzijde van het huis te plaatsen die voldoende sterk is een L/W WP monobloc te dragen op het dak. De CV leidingen kunnen dan meteen naar binnen, er kan een SWW vat op zolder geplaatst worden en voor de rest zijn er geen grote aanpassingen qua leiding werk nodig. Het tapwater wil ik dan ook uit het monobloc krijgen. Er zijn hier ook wat lichte zorgen. Allereerst moet er een ‘speciaal’ dakkapel geplaatst worden wat ~300kg ballast kan dragen en dat is ook nogal problematisch in de huidige situatie. Maar tevens zou de installateur in het geval van onderhoud het dakkapel op moeten. Ik weet niet of dit acceptabel is. Daarnaast zal het zwaar uitgevoerd worden, maar trillingen zijn natuurlijk nog steeds een risico op een houten dak. Daarnaast in het geval van een nieuwe unit moet er een kraan komen om het geheel op het dak te krijgen.


Wie gaat het installeren?
Ik wil proberen de meeste werkzaamheden zoveel mogelijk zelf uit te voeren. De carport met zonnepanelen en de vliering zijn ook hobby projecten geweest, dus ik hoop hier ook mee uit de voeten te komen. Ik zal natuurlijk voor een aantal werkzaamheden wel installateurs nodig gaan hebben.

Het maximale budget is rond de 25~30kE.

Hopelijk kunnen jullie mij een beetje op weg helpen.

Vriendelijke groeten,
Bart
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
met 25 tot 30 k ga je geen water water machine plaatsen, ligt een beetje aan de grond gesteldheid maar 20 k ben je al kwijt voor de aanleg van je bron.
de vvw kun je beter vergeten met 2 groepen op 80m2 en ltv radiatoren gebruiken of de gehele vvw vervangen
 

Bernhard

  • #3
Begin met het laten maken van een warmteverliesberekening.
Een te grote Wp is niet goed. Beter is een te kleine Wp.
Investeren in triple glas of vacuum glas is ook een overweging.
Voordeel hiervan is kleine Wp en nog minder elektra verbruik voor de Wp.
De radiatoren zou ik vervangen. Radiatoren met een heel groot front oppervlak.
Het voordeel van radiatoren met een groot front oppervlak is een hoge stralingswarmte.
En geen ventilatoren toepassen. De ventilatoren zorgen voor een verhoogde luchtcirculatie en dat is energetisch niet gewenst.
Nog een optie is radiatoren weg en slangen in de muur, wandverwarming.
Dit kan ook nog aan het plafond.
 

Dragonheart

  • #4
Bedankt voor de eerste reacties! Volgens de wko tool site zou het slaan van een bron rond de 8000 euro zijn. Waarom denk je dat 2.5 duurder zou uitvallen Marcn?

Radiatoren vervangen is idd mogelijk een optie. Slangen in de wand niet. Het lijkt me op dit moment ook niet nodig, aangezien ik al met voldoende lage temperatuur kan stoken.

Voor zover ik het gezien heb zijn de minimale vermogens afgifte van bijv. een 4 of 6kW WP niet heel erg verschillend. Het is dus enkel de investering in de brondiepte en iets duurdere WP.

Dit staar echter in geen contrast met kozijnen en ramen vervangen voor HR+++ wat mij niet heel veel oplevert en 20kE gaat kosten. Dit advies snap ik dus niet helemaal.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Vraag offertes op, liefst bij een partij die alles in eigen huis heeft: Boren, WP leveren en plaatsen, onderhoud.

Je VV voldoet niet aan de eisen voor lage temperatuur: Slechts 2 groepen, en dus te lange slangen.
 

Sander 1972

  • #6
Zou niet aan een wp beginnen, verbruik is hier tussen 5500 en 6500 kw pj. En dan is dit een nieuw huis van 8 jaar oud. Heb het over een lucht warmte pomp
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als je dan weer een lucht-luchtwarmtepomp neemt is het wel rendabel. Is in zo'n huis prima te doen, ook zonder zonnepanelen meestal een stuk goedkoper dan gas. Heb je alleen wat minder comfort dan vloerverwarming. Heb hier de hele maand december alleen een airco aan gehad; ook bij -8 graden geen probleem, met een airco van 7,1 kw en COP van 4,7 heb ik een zeer acceptabel verbruik, eigenlijk zelfs ronduit goedkoop, zelfs als ik niets zou kunnen salderen....
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
6500 met een slechte cop van 2 kom je nog op 13000 kwh dat is 1300m3 gas.
Maar een cop van 2 is laag gekozen dus dat kon nog wel eens iets hoger zitten.
Bij de gemiddelde huidige prijs van 2,50/m3 Kost dat 3250 euro ex kosten.
Of 0,84/kwh 5460 euro ex kosten.
Met panelen en saldering zou het uit kunnen.
Maar anders......
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
De investering moet ook nog terugverdiend worden, dus warmtepomp valt nog duurder uit. Zolang de huidige installatie nog niet aan vervanging toe is, kun je eigenlijk alleen maar doorstoken op gas.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Salderen gaat volgens de huidige plannen in 2025 (over 2 jaar) naar 64%.
Prijsplafond voor gas is nu 1200m3.
Van het gas af gaat dan een dure hobby worden. Ik zou eerst kijken wat je aan isolatie kan verbeteren, de muren zijn prima, maar het dak is te laag. Wtw erin, zowel in de ventilatie als in bijvoorbeeld de douche.
Maar het houdt allemaal op als je in de winter met het raam open wilt slapen, de slaapkamer wordt dan een enorme energie lek. Dan zou je alle slaapkamer muren en de vloer + plafond eigenlijk moeten isoleren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu