Advies: Ligbad in slaapkamer, vochtproblemen?

Romape

  • #1
Hallo allen,

Ik zou graag wat advies krijgen over het plaatsen van een ligbad in de slaapkamer.
I.v.m. de kleine badkamer die we gaan renoveren, willen we graag een bad plaatsen op de te renoveren slaapkamer.
Van veel mensen om me heen hoor ik uiteenlopende verhalen en adviezen. Ook van diegene die het zouden moeten realiseren.
Volgens sommigen is het een 'hotelidee', maar geen reële optie voor een normale woning, anderen zeggen dat het geen enkel probleem moet zijn.

Huidige situatie:
De slaapkamer een oude aanbouw op de tweede verdieping van het huis met platdak.
Momenteel is het er ontzettend vochtig. De slaapkamer is voorzien van enkelglas wat standaard aan de binnenkant vochtig is, en aan de binnenkant zijn vochtplekken te vinden.
De kamer is gedeeltelijk opgetimmerd en niet geïsoleerd, ik verwacht zelfs het dak ook niet.
Er lopen al waterleidingen en een afvoer, i.v.m. een wastafel.

Nieuwe situatie:
Deze slaapkamer wordt volledig gerenoveerd, volledig steens, alle kozijnen worden vervangen door nieuwe houten kozijnen met HR++ glas en wordt voorzien van een nieuw dak.
Het is een flinke slaapkamer van 8x3m. Aan het einde zou het bad dan worden geplaatst, in een open ruimte. Er zal dus geen wand geplaatst worden in de slaapkamer van 8x3.
Er zullen vijf draai-kiepramen aanwezig zijn, dus doorluchten wordt een stuk makkelijker.
Wel heb je deze natuurlijk gesloten als je in het najaar in bad ligt.

Logischerwijs zou ik een badkamerventilatie op deze slaapkamer laten inbouwen, rechtboven het ligbad in het plafond, die aanslaat wanneer het te vochtig in de kamer is.

Allereerst mijn vraag, 1) verwachten jullie dat een ligbad in een slaapkamer überhaupt tot vochtproblemen zou leiden?
2) Zou je het dak wel isoleren (dit houdt natuurlijk ook het vocht binnen), en zo ja, hoe?

Alvast bedankt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Temperatuur en hygrometer bij de hand houden.
Uiteraard krijg je vocht helaas geen ervaring met een lichtbad mijn gevoel, een douche maakt meer vocht dan een bak met water.
Dak isoleren met een flink pak isolatie op de dakvloer.
Mijn ervaring houd de temperatuur in de badkamer als nachtverlaging op rond de 22 gr. In de ochtend laat je de temperatuur stijgen tot 24 gr.
Na gebruik kan je de luchtvochtigheid door ventileren laten zakken, ramen of mechanisch, daarna de ruimte weer op 22 gr laten komen.
Met gebruik van de temperatuur en hygrometer kan je de badkamer fijn tunen. Waardoor je veel minder condensvorming zal krijgen.
Ramen HR++ isoleren heb je genoeg licht zou ik in de badkamer minder glas nemen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Romape schreef:
1) verwachten jullie dat een ligbad in een slaapkamer überhaupt tot vochtproblemen zou leiden?
2) Zou je het dak wel isoleren (dit houdt natuurlijk ook het vocht binnen)
1) Ja, maar vooral door het gespetter en een vloer die niet voldoende tegen vocht kan. Kies uiteraard een bad met een overloop.

2) Dit is onzin. Dat risico is er ook als je niet isoleert. Je (of degene waar je dit vandaan hebt) doelt waarschijnlijk op dat er bij isoleren aan de binnenkant een risico op vochtproblemen is. Isoleren is noodzakelijk en technisch veilig uit te voeren. Hier op het forum al genoeg over geschreven (koud dak constructie).

Als je toch flink gaat verbouwen, kies dan meteen voor een centrale afzuiging. Het liefst met wtw. Kies verder voor de nieuwbouwisolatieeisen dus wanden Rc 4,7 m2K/W en dak Rc 6,3 m2K/W.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Romape

  • #4
Helder, dank je wel voor de adviezen. Fijn om de bevestiging te hebben dat het geen probleem moet zijn, mits goed rekening gehouden met afzuiging. Aangezien deze verdieping, en de zolder volledig gerenoveerd worden (inclusief badkamer), is een centrale afzuiging met wtw inderdaad een goede tip.

Vloer en vocht, dat komt goed. Het bad gedeelte wordt voorzien van tegels, i.c.m. verlijmd pvc voor de rest van de kamer.

Het verwarmen van de kamer naar 22 of 24 graden, zal nauwelijks gebeuren. Natuurlijk zullen we de verwarming vaker aanzetten, wanneer het bad wordt gebruikt, maar in de huidige slaapkamer heb ik normaal nooit een verwarming aan.

Enige twijfelpuntje is de isolatie, voordat ik de verkeerde conclusie trek. Ik zie @Wgb het hebben over een omgekeerd dak.
@IJkenhout, volgens mij bedoel jij dat ik sowieso een kouddak moet vermijden. Dat lijkt me inderdaad niet oplossing, aangezien er natuurlijk al extra vocht in de kamer zal zijn t.o.v. normale kamers.
Wijzelf zaten eerder aan een warmdakconstructie te denken?
 

Klussen.

  • #5
Romape schreef:
Het verwarmen van de kamer naar 22 of 24 graden, zal nauwelijks gebeuren. Natuurlijk zullen we de verwarming vaker aanzetten, wanneer het bad wordt gebruikt, maar in de huidige slaapkamer heb ik normaal nooit een verwarming aan.
Je wilt een afwijkende constructie maar je wilt niet de bijhorende gebruikerseisen hanteren? Het is niet voor niets dat een badkamer vaak een kleinere zelfstandige unit is. Om een kamer van 3x8 te verwarmen is meer energie nodig dan een badkamer van 3x2. Voor de vochtbalans is die hogere temperatuur wel nodig. Warme lucht kan meer vocht opnemen (dus afvoeren). Bij koude blijft het vocht langer hangen met alle gevolgen vandien. Lijkt me niet prettig om in een klam bed te slapen.
 

Romape

  • #6
@Janklusser daar heb je volledig een punt. Dat zal dan inderdaad een van de oplossingen zijn om het mogelijke vochtprobleem tegen te gaan, dus gewoon lekker stoken. ;)

Rest de isolatie vraag, warmdakconstructie zou dit de juiste oplossing zijn?
 

Klussen.

  • #7
Romape schreef:
Rest de isolatie vraag, warmdakconstructie zou dit de juiste oplossing zijn?
Sorry. Daar weet ik te weinig van.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Romape schreef:
Het verwarmen van de kamer naar 22 of 24 graden, zal nauwelijks gebeuren. Natuurlijk zullen we de verwarming vaker aanzetten, wanneer het bad wordt gebruikt, maar in de huidige slaapkamer heb ik normaal nooit een verwarming aan.
Zo hebben wij de badkamer ook altijd gebruikt. Om 23:00 thermostaatkraan open.
De volgende dag rond 11:00 de kraan weer dicht. Gevolg dat een toch behoorlijke dure wand radiator bijna is doorgerot. Geleerd dat je met deze methode veel te veel condens krijgt.

Omgekeerddak is een methode om de isolatie aan de buitenzijde van de dakvloer te isoleren. Is kwa vocht veiliger dan isolatie aan de onderzijde van de dakvloer.
Je dak moet het gewicht van een behoorlijk pak grind of tegels kunnen dragen en optimaal zou zijn als je dak droogloopt.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #9
Bij een warm dak hoeven tegenwoordig geen grind of tegels meer gebruikt te worden hoor. Voor een badkamer is het inderdaad een veel veiligere optie dan een koud dak.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu