Advies gevraagd bij laminaat doorleggen!

NickvanEngelen

  • #1
Hallo medeklussers! :cool:

Ik ben opzoek naar tips :idea: Uiteraard heb ik het forum eerst goed afgezocht en hoop dat ik hier goed zit met mijn vraag. In het nieuwe appartement wil ik graag Klik-laminaat doorleggen over de gehele verdieping. Volgens de beschrijving moet ik rechts in de hoek beginnen. Welke locatie zal het beste zijn :?:

Zal het een probleem opleveren als ik de laminaat in de complete lengte van het appartement leg, risico? (Lengte langer dan 8 meter min 2 cm afhouden)

Schuine kand appartement (beginnen)?
kozijn randen (ook afhouden 1 of 2cm )?

Ruimtes mischien toch beter afzonderlijk leggen met afdekstrips? (geen ervaring dus 1ste keer :-| )

(ruimte 1.5 niet)

Alvast bedankt!

Gr Nick

 

Laminaatman

  • #2
De enige goede tip is eigenlijk: Niet doen (zie tekst onderaand van de Aloc website). Op één of andere manier denken mensen dat ALLE laminaatfabrikanten dit in hun legvoorschriften zeggen om de consument te pesten en dat zij er geen verstand van hebben.

Maar de reden dat zij dit in hun legvoorschriften zetten is toch echt omdat het in ca. 25% van de gevallen mis gaat en er spanningen in de vloer ontstaan die ervoor zorgen dat de vloer na verloop van tijd omhoog komt of dat de naden omhoog komen, doordat zij druk op elkaar uitoefenen.

Voor veel laminaatvloeren zijn er tegenwoordig ook profielen in exact dezelfde kleur als de vloer, zodat deze niet meer opvallen.

De maximaal te leggen lengte van een laminaat is afhankelijk van het feit of het een HPL vloer is (die mag over een lengte van 15m gelegd worden) en bij DPL vloeren is het maximum 10m.

Het houden van de ruimte rondom moet inderdaad ook bij de kozijnranden en bij alle andere eventuele vaste objecten (denk aan verwarmingsbuizen e.d.), want wanneer de vloer op één punt vast ligt kan hij zijn spanning al niet meer kwijt.

Overigens kom ik persoonlijk via je link niet op een valide pagina terecht, dus misschien heb je nog een link naar een tekening voor verdere tips waar te beginnen?
Vragen over leggen van laminaat

Onderstaand de antwoorden op specifieke vragen over het leggen van Alloc laminaat.

Hoe groot is de ruimte die ik maximaal kan leggen?

Laminaat kan gelegd worden in ruimten tot maximaal 10m lang en 10m breed. Wanneer er een grotere ruimte gelegd moet worden moet er een dilatatie aangebracht wordenm, zodat de afzonderlijke vloeren dan ook afzonderlijk uit kunnen zetten. Voor de HPL-vloeren van Alloc (de collecties Alloc Commercial en Original) met de AquaResist® kern geldt dat deze tot 15 meter lengte en breedte gelegd mogen worden zonder dilatatievoeg, houd in dat geval wel rekening met wat extra zwelruimte rondom.

Mag ik laminaat doorleggen van de ene ruimte naar de andere?

In elke deuropening dient een dilatatievoeg aangebracht te worden. Nog steeds is de meest voorkomende misvatting rondom het leggen van laminaat dat mensen nog steeds het risico nemen om laminaat van de ene ruimte naar de andere door te leggen. Blijkbaar denken veel mensen dat alle laminaatfabrikanten dit in de legvoorschriften hebben staan om consument te plagen, maar zij doen dit in werkelijkheid omdat het laminaat wanneer het uitzet bij de smalle deuropeningen spanning oplevert die het omhoog komen van de vloer of beschadiging van de naden tot gevolg heeft. Bedenk ook dat HDF een houtmateriaal is dat altijd blijft leven en dat deze klacht dus soms pas na enkele jaren opspeelt. We leveren overgangsprofielen in allerlei houtdessins, waarmee de dilatatievoeg prachtig afgewerkt kan worden.

Wat is de ideale legrichting voor laminaat?

Het voordeel van laminaat is dat het in alle legrichtingen geplaatst kan worden en dat een ieder dus individueel kan bepalen wat hij of zij het mooiste vindt. De algemene opinie is dat het leggen met de lichtinval mee het mooiste resultaat oplevert, daarnaast is het in smalle ruimtes (denk aan een gang of gangpad) ook vaak mooier om de vloer in de lengterichting te plaatsen.

Kan ik Alloc laminaat met een aluminium klikverbinding makkelijk zagen?

De Alloc collecties kunnen allemaal met een standaard decoupeerzaag of laminaatknipper geknipt worden, zorg bij het zagen dat er altijd begonnen wordt aan de zijde met het aluminium en u zult merken dat het zagen net zo eenvoudig gaat als bij laminaat zonder de sterke aluminium klikverbdinding.
 

Laminaatman

  • #3
Bedankt, nu is de tekening wel zichtbaar.

Kun je aangeven uit welke richting de meeste lichtinval komt? Het is vaak mooiste om de vloer met de lichtinval mee te leggen.

Mocht dit in lengte- en breedterichting gelijk zijn, dan zou ik het laminaat in de lengterichting van de woning leggen, in welk geval het (met laminaat waar je in een rechterhoek moet beginnen met leggen) op onderstaande tekening een mogelijkheid om in de ruimte linksboven op de tekening te beginnen met het leggen bih het rechtste kruisje in die ruimte.
 

NickvanEngelen

  • #4
Bedankt voor je snelle reactie. Ik moet hem inderdaad per ruimte leggen. De groene gearceerde vakken zijn ramen. Dez zitten dus gelijk. Rechtsboven is dus het plan van aanpak.

Het nieuwbouwappartement is op de 3de etage. De ondergrond zijn fermacell platen. Moet ik ook nog een vochtwerende laag onder de ondervloerplaten van 3mm? Beide gebruiken of alleen folie of onderplaten?

Op het lange stuk van 8 meter 1,5 cm vrij houden voldoende?

Gr Nick

 

Laminaatman

  • #5
Hoi Nick,

Ik zou altijd een folie onder de ondervloerplaten leggen. Het kost bijna niets en je sluit elk risico uit, al is dat op de 3e etage veel minder groot. Alleen plotselinge temperatuursveranderingen in het appartement onder je zou voor condensvorming kunnen zorgen, met de folie sluit je dat uit.

Bij een DPL-laminaat heb je een beide zijden 1½mm ruimte nodig per strekkende meter ruimte, wat hier dus minimaal 1,2cm is.
Als je een HPL vl;oer hebt is zelfs 1cm voldoende, maar met de 1½cm die je aangeeft zit je dus altijd safe, houd er wel rekening mee dat je plinten koopt die dat ook afdekken.

Succes bij het leggen !
 

NickvanEngelen

  • #6
Bedankt voor je hulp!

Gr. Nick
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu