Advies cellenbeton muurtjes verankeren nieuwbouw?

Liesklust

  • #1
Goedemorgen,

Wij willen in de woonkamer van onze nieuwbouwwoning graag tweemaal 2 muurtjes van cellenbeton plaatsen om twee 'kasten/nissen' te creëren. Deze worden gemaakt van 60x40x7 blokken op zijn kant, zodat de muurtjes 40cm diep worden, op elkaar gestapeld tot aan het plafond qua hoogte en met een loze tussenruimte van 35 cm. Bijgaand plaats ik een foto van het idee. Uiteindelijk komen de 2 kasten/nissen verder uit elkaar te staan, maar dit was voor het idee naar jullie toe makkelijker.

Deze muurtjes willen wij nu tijdens de bouw van de woning zelf maken. De muurtjes worden geplaatst op de bestaande kale kanaalplaatvloer en (behalve het meest linker muurtje) alleen met de achterkant tegen de bestaande gelijmde kalkzandsteenmuur aan. Nu is mijn vraag hoe wij deze cellenbetonblokken het beste kunnen lijmen en bevestigen.

  • Kunnen de blokken met H+H cellenbeton blokkenlijm (poeder aanmengen met water) op de kanaalplaatvloer worden gelijmd? En daarna met diezelfde blokkenlijm aan elkaar? Ik las ergens dat een flexibele tegellijm beter zou zijn, omdat deze krimpen en uitzetten kan opvangen. Maar is dit nodig aangezien het op een betonvloer en tegen een muur van kalkzandsteen gelijmd wordt?
  • Dienen de blokken met veerankers aan de bestaande kalkzandsteenmuur bevestigd te worden met daardoor dus een dilatatievoeg van 1 cm of kan dit ook met een soort hoekbeugel/kozijnanker, waardoor we de blokken strak tegen de bestaande muur kunnen zetten of een paar mm van de muur af?
  • Moeten wij ook lijm aanbrengen op de achterkant van de blokken die aan de bestaande kalkzandsteen muur bevestigd wordt? Of dient dit alleen d.m.v. veerankers/kozijnankers/hoekbeugels bevestigd te worden? En hetzelfde voor het meest linker muurtje, die dus ook met de zijkant tegen de bestaande kalkzandsteenmuur aan komt.

Ik ben benieuwd naar jullie kennis en ervaringen hierin. Alvast bedankt voor het meedenken!

Wanden cellenbeton.JPG
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De blokkenlijm is beter als tegel lijm bij deze.
Geen veerankers gebruiken, maar platte lijmankers.
En de blokken ook tegen de muur vast lijmen.
Maar ik zou de onderste blok dan in de specie op de vloer zetten, of straks op de cement dekvloer
 
  • Geweldig
Waarderingen: Liesklust

Liesklust

  • #3
Peter bedankt voor uw reactie!

Kan ik dan ook bijvoorbeeld hoekankers zonder ril gebruiken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Dat kan ook , als ze maar niet te dik zijn.
Wij gebruiken deze altijd daarvoor, die kun je zelf buigen en goed vast zetten.
Lijmkoppelstrip

21215-lijmkoppelstrip.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu