Achterplaat kast "Kallax" van Ikea

Anne1984

  • #1
Beste mede-klusser,

Ik heb een Kallax open kast van de Ikea. Ik zou graag daarachter aan plaat willen plaatsen in de kleur wit. Het liefst zou ik de plaat aan 1 kant willen behangen. De kast gaat als een "scheidingsmuur" fungeren in de woonkamer. Ik heb twee vragen:

1. Welk type plaat kan ik daarover het beste gebruiken? Een mdf-plaat lijkt mij niet namelijk niet geschikt voor het behangen....

2. Hoe kan ik het beste/mooiste de plaat bevestigen?

Alvast heel veel dank voor uw reactie!


 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je gaat behangen, zou je daarvoor ook gewoon een plaat spaanplaat (bijv 8 mm dik) kunnen gebruiken. Heb ik ook wel eens gedaan (op een kleiner oppervlak dan hier), hecht beter dan je zou denken. Ik strijk het dan wel even voor met verdund behangplaksel.

Je moet echter altijd aan beide zijden behangen. Liefst met de zelfde soort behang, anders aan de achterkant met een goedkoop behangetje. Dit om te voorkomen dat de plaat (teveel) krom trekt.

Zelf zou ik in dit geval eerder kiezen om hardboard te gebruiken dat aan één kant al voorzien is van een witte afdeklaag. Die kun je gewoon aan de achterkant vastspijkeren zonder verdere voorbereiding. Eventueel in twee delen als het verkrijgbare board niet groot genoeg is.

Wil je het aan twee kanten mooi hebben dan bestaat er ook nog wit geplastificeerd (gemelamineerd) spaanplaat 10 mm. Als je het al kunt vinden (niet alle bouwmarkten hebben die dikte) dan gaat het meestal alleen per hele plaat 250 x 125 cm. Ook dat kun je gewoon met koploze spijkertjes aan de kast vastspijkeren. Wel zorgen dat je netjes recht spijkert, zodat er niets aan de zijkant uit komt. Of je gebruikt dunne schroefjes. Ze hoeven er niet diep in te gaan, als ze de plaat maar op z'n plaats houden. Helemaal mooi wordt het als je de kopse kanten met (wit) strijkfineer afwerkt.

Voordeel van dergelijk spaanplaat is dat het makkelijk schoon te houden is: stof hecht er nauwelijks aan. Google maar even op "wit spaanplaat" dan kom je wel wat tegen. :wink:

Wacht in elk geval op eventuele reacties van andere forumleden. Er zijn er vast die commentaar op mijn ideen hebben (:mrgreen:) of gewoon nog andere suggesties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu