Beschadiging schroefdraad bij ophangen wandkast?

Treeflame

  • #1
Ik heb een cadovius wandkast. Bij het ophangen daarvan heb ik gaten geboord van 60 mm. Ik heb plugs gebruikt (UX 6x50 van fischer), en die paste perfect. Ik heb vervolgens van spax vijzen gebruikt 5x70 (aangezien er ongeveer anderhalve - twee cm van een houte latje bij gerekend moet worden, dat latje wordt tegen de muur gelegd, en de schroef gaat door het latje en door de plug in de muur). Ik heb de vijzen erin gedraaid, maar deze draaien ze nu zot, ik krijg ze er niet verder in, en er ook niet meer uit. Het is niet de kop dat het probleem is, ik vermoed dat het probleem ligt bij de schroefdraad die ergens beschadigd is? Of de plug misschien?

Ik heb dit nog nooit voorgehad....

Wat heb ik verkeerd gedaan?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
In principe lijkt er niets verkeerd.
Het kan zijn dat de muur te slecht is waardoor de pluggen de muur "kapot" maken.
Het is niet te verwachten dat de schroefdraad van de schroef beschadigd raakt door een plug.

Vragen:
Is het gat in het houten latje iets groter als de schroef (de vijs)?
Welke steenboor heb je gebruikt voor het gat in de muur (dat omschrijf je nergens)
 

Treeflame

  • #3
Wat bedoel je met een slechte muur? Het is een appartement van 2008, het gaat om een volle muur. Het gat in het houten latje is inderdaad iets groter dan de schroef. Bovenaan en onderaan had ik nog een andere plug (van een ander merk) en daar heb ik het probleem niet (kan ook toeval zijn). Ik heb ze vastgedraaid met een schroevendraaier. Ik kan niet zeggen wat voor een boor is gebruikt, ik heb de gaten tien jaar geleden geboord met de boormachine van een vriend. De kast heeft tien jaar aan de muur gehangen, maar bij het verven, heb ik de kast van de muur gehaald, en de (meeste) plugs vervangen (omdat die helemaal kapot waren).

Ik lees nu wel het volgende op internet (bevestigingsexpert.nl):
"Het is belangrijk om met het juiste materiaal aan de slag te gaan en dit materiaal op de juiste manier te gebruiken. Bij verkeerd gebruik van een boormachine, kan een schroef snel doldraaien. Zeker bij schroeven en boren in beton is de kant op doldraaien groot, simpelweg omdat het materiaal zo hard is dat het niet meegeeft wanneer de schroef vast in de plug zit.

Ga dus voorzichtig en met beleid te werk tijdens je boorwerkzaamheden. Ook wanneer je met een schroevendraaier werkt, is het belangrijk om te zorgen dat je niet teveel druk zet om te voorkomen dat de schroef verkeerd vast komt te zitten."

Te veel druk gebruikt?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Geen idee.
 

stefan9

  • #5
Begrijp ik goed dat de plug meedraait met de schroef en dat je ze daarom niet meer los krijgt?
 

Treeflame

  • #6
Nee, ik denk het niet. Ik denk dat het echt de schroef zelf is. Kan ze naar links draaien en naar rechts, en ze draait gewoon zot. Ze gaat niet dieper in de plug, en ze gaat er ook niet meer uit. De schroef zit 5 CM in de plug van 5 CM, maar in theorie zou ze verder moeten gaan aangezien er nog een CM achter de plug zit. Het resultaat is dat ik nu een MM of twee speling heb. Ik heb het voor in 2 van de 8 gaten. Heel bizar. Ik vraag mij ook af of dit een probleem vormt. 6 van de 8 gaten zijn perfect. En in de overige twee zit de schroef wel 5 CM in de muur en 2 CM in het plankje, maar er is een speling van een mm of twee tussen plankje en muur. Bedankt om mee te denken :)
 

Klusser1954

  • #7
Schroef halfweg afgebroken? Dan is die met een tang wel uit te trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu