Zware apparaten wel/niet via de aardlekschakelaar

Frankgodie

  • #1
Ik ben op dit moment bezig met de elektrische installatie in mijn huis.

Alle zware apparaten zijn geaard en zitten op een aparte groep. Moet ik ze ook over de aardlekschakelaar laten lopen?

Zo ja, dan ben ik blij omdat ik ook sommige stopcontactjes vanuit de stopcontacten voor deze apparaten heb doorgelust voor klein gebruik!

Zo nee, dan moet ik zeker mijn stopcontacten via een andere groep schakelen.

Alle groepen zijn geaard! Help!

Groetjes Frank
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Frank,

Lees in elk geval de diverse onderwerpen in deze rubriek, want er is al veel geschreven over wel/niet via aardlekschakelaar.
Zo ja, dan ben ik blij omdat ik ook sommige stopcontactjes vanuit de stopcontacten voor deze apparaten heb doorgelust voor klein gebruik!
Wat bedoel je daarmee? Geef eens een paar voorbeelden. Bijvoorbeeld wasmachine samen met? Vaatwasser samen met?

Je kunt een opsomming geven welke verbruikersgroepen je hebt, en wat daar zoal op zit. Of wat je gepland hebt erop te zetten. Dan kunnen de elektra-specialisten je vertellen of jouw situatie verantwoord is en je suggesties doen hoe het te verbeteren! En, indien je dat weet... wat je hoofdzekering-waarde is en of je een enkelfase of driefase installatie hebt.

Voorzover mij bekend moet alles, ook de zware apparaten via aardlekschakelaars. Maar de echte specialisten kunnen je daar vast meer over vertellen.

Hoe meer je vertelt over jouw situatie, hoe meer antwoord je kunt verwachten! :wink:

Zie bijvoorbeeld Mijn nieuwe meterkast. Eventueel kun je (naderhand) ook nog foto s plaatsen, ter verduidelijking, ook dat vind je in het genoemde onderwerp!
 

Frankgodie

  • #3
Vanaf het stopcontact van de Elektrische-oven (230V) heb ik nog een stopcontactje gemaakt voor het broodrooster, de waterkoker...etc.

Vanaf het stopcontact van de wasmachine (staat niet in de badkamer hoor!) heb ik de verlichting in de badkamer geschakeld.

Ze zijn dus in ieder geval geaard.

mmmmm... ingewikkeld :roll:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk niet dat je het goed gedaan hebt. Zo'n oven is dermate zwaar, dat hij beslist op een aparte groep moet staan. Een koelkast erbij zou wellicht nog gaan, maar een broodrooster, waterkoker, (fritespan...) zijn dingen die vaak gelijk met de oven aan zullen staan en veel te zwaar zijn om samen op één groep te staan.

Of die wasmachine samen op de groep met verlichting mag staan: ik betwijfel het! Maar we wachten even het oordeel van de deskundigen af!

Wat vind je trouwens van het idee om even een overzichtje te maken van je totale groepenkast? Alleen bedoeld om je te helpen hoor...
 

Frankgodie

  • #5
Wat betreft die tosti en frituurpan heb ik wel een praktische oplossing.... die kan ik op een ander stopcontact aansluiten, een stopcontact waar ook de vaatwasser op staat, en anders moet ik maar goed plannen.

Wat betreft de wasmachine en de verlichting: Bedoel je dat het niet mag of is de belasting ook te hoog (halogeenspots). Eventueel kan ik wel die spots op de groep van de droger zetten.

Weet jij en/of andere EXPERTS natuurlijk nog iets te zeggen over wel of niet over de aardlek.

Alvast bedankt, ik heb hier al wel wat aan

:)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb het vermoeden dat het niet mag. Niet bij de wasmachine en niet bij de droger.

En... indien je wasmachine en je droger in de badkamer staan, zijn daarvoor weer andere specifieke eisen. Indien ze nl te dicht bij de douche of het bad staan, mogen ze niet via een gewoon stopcontact, maar moeten via een trekschakelaar aangesloten worden.

En als ze wel verder weg staan, en dus wel op een gewoon stopcontact mogen, dan moesten ze (bij de vroegere regels) alleen om die reden al beslist via een aardlekschakelaar lopen!

Handig als je de situatie in je badkamer hier even beschrijft, met hoever de wasmachine van je douchebak of bad af staat.

Je krijgt dan ongetwijfeld advies van de echte specialisten. (kijk maar even bij een paar andere onderwerpen, de specialisten staan vermeld onder hun forumnaam)

Die specialisten zijn alleen niet zo vaak op het forum als ik.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #7
Alles moet achter de aardlekschakelaar.

Apparatuur als wasautomaat, droger, vaatwasser, close in boiler,
combi magnetron en oven op een aparte groep en achter de ALS.

Maximaal vier groepen op de aardlekschak aansluiten of aardlekautomaten gebruiken (bv alamat).

suc6
 

Frankgodie

  • #8
De wasmachine en droger staan op zolder, dus niet in de badkamer..

Waarom zou dat niet mogen? Hangt dat er af als de wasmachine en droger niet over de aardlek zouden mogen?

Bedankt voor je reacties

Om 17.30 uur moet ik weg, maandag bekijk ik de reacties

groeten frank
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wil één van de elektra-specialisten hier even duidelijk maken of/dat op de groep waar de wasmachine resp droger op zit geen verlichting bijgeschakeld mag worden, en eventueel ook waarom?

Bedankt en groetjes,

Kees

PS ik had over het hoofd gezien dat de wasmachine niet in de badkamer staat... excuus!
 

Ronald42

  • #10
Natuurlijk hoeven niet alle zware aparaten achter de aardlek. In de hedendaagse bouw wel maar voor hem gelden de voorschriften zoals ze op het moment van het plannen van de bouw van de woning waren. Niet de start van de bouw of de oplevering.

Of het verstandig is er zijn voor en er zijn tegenstanders. Ik heb na het installeren van een aardlek al diverse malen tegen mensen moeten zeggen; "Alles is nu veilig maar U moet wel een nieuwe (Close-in/Vaatwasser/wasmachine/droger*) kopen." Omdat deze aparaten steeds de aardlek aanspraken. Zou je zeggen nou das lekker veilig maar ik kan je verzekeren dat de mensen in kwestie er minder blij mee waren. Dus indien het niet hoeft en de aparaten goed geaard zijn zeg ik lekker zo laten zitten gaan ze kapot heb ik er niets mee te maken.
De andere kant is uiteraard dat defecten sneller aan het licht komen.

Goed nu even over gecombineerde groepen. Tuurlijk dat gaat goed maar het mag niet de NEN 1010 is daar duidelijk over al weet ik zo 1 2 3 niet waar ik het kan vinden.
De praktijk is echter anders omdat het soms éénvoudigweg niet kan heb ik ook wel eens een koelkast met vaatwasser gecombineerd. Nood breekt wetten en zolang het niet gevaarlijk is moet het onder bepaalde omstandigheden maar. Maar vermijd het als het ook maar even mogenlijk is! Zelf zou ik een stopcontact welke voor wisselende dingen (Broodrooster, waterkoker, frituur) is altijd via de aardlek zetten.

Echter

* nooit meer dan 4 eindgroepen op 1 aardlekschakelaar
* Nooit meer dan 6 groepen zonder hoofdschakelaar (of 2de aardlek)
* Bij meer dan 8 groepen (Dus 3 A.L.S.) altijd hoofdschakelaar

Suc6

* Slechts 1 aparaat telkens hoor. :lol:
 

ETBvosje

  • #11
NEN1010:

Normtekst:
NL 8.720.2.1.3 Verbruikende toestellen met een aansluitwaarde van 3kVA of meer moeten zijn aangesloten op een afzondelijke eindgroep.

Tabel 8.720Y (verwijzing toelichting 8.720.2.1.3)
Verbruikende toestel met een aansluitwaarde van 3 kVA of meer moet nabij de opstelplaats bedraad zijn vanaf een afzondelijke eindgroep in een buis met een middelijk van 16mm, afgemonteerd met een trekschakelaar of een enkele WCD.
Voorbeelden van dergelijke toestellen zijn:
- Wasdrogers;
- Afwasmachines
De voorziening is alleen vereist indien een dergelijke opstelplaats is voorzien.
----

Dit houdt dus in, dat je geen verlichting c.q. klein aparatuur mag aansluiten op een groep die is aangelegd voor een droger/wasautomaat.
 

Eric

  • #12
Vanaf 1 juli is de hoofdschakelaar verplicht bij nieuwe installaties.
Ook al heb je in je woonhuis maar 4 groepen, deze moet je toch over 2 aardlekschakelaars verdelen.
Hierbij waarborg je de verlichting, dit is ook verplicht.

Wat verplicht achter een aardlek?
Dit ligt aan het jaar dat de installatie gemaakt is, de toen geldende voorschriften blijven hiervoor van kracht.

Als je de installatie in de woning gaat aanpassen,bedenk dan dat alles achter een aardlekschakelaar veel veiliger is dan zonder.
En mochten door sommige verbruikers de aardlek uitslaan?

Jammer dan, in deze apparaten zit een sluiting die opgespoord dient te worden of je vervangt het apparaat.

Als het lampje in je auto brand dat je tank leeg is dan haal je dat er toch ook niet uit? :wink:

Groeten,
Eric weer terug van weg geweest !!!!
 

Gerrit

  • #13
Op dit forum proberen de specialisten goede tips te geven die ook nog eens volgens de voorschriften zijn.

De vraag wat er achter een aparte groep moet: alles wat zwaarder is dan 3000 W. Dat houdt in dat een wasautomaat en een oven apart moeten. een wasdroger b.v. niet. Deze zijn in de regel minder dan 3000 W.

Maar ga je zoiets dan weer kombineren met een koffiezetter of een waterkoker dan kom je bedrogen uit want bij 100 % belasting van de groep (en dat is nooit goed) mag je maximaal 3520 W aansluiten.

Mijn advies is dan ook altijd: Zware apparaten (letterlijk eigenlijk) altijd op een aparte groep. Letterlijk omdat er qua vermogen maar weinig verschil zit tussen een wasdroger en b.v. een waterkoker.

Zet in ieder geval niet twee van die grootverbruikers op één groep want dan vraag je om moeilijkheden.

Dan even reageren op wat Ronals zojuist aangaf; bij oudere woningen hoeft inderdaad niet alles achter de aardlek maar dan moet de aarding wel voldoen aan het maximum 25/In = 1.56 ohm. Bij die waarde zal n.l. bij een volle sluiting de zekering doorsmelten.

Daarom mijn advies: alles achter de aardlek 30 mA. Als dan de zwakke broeders (zoals koelkast, c.v.-ketel) door de mand vallen is dat soms wat moeilijk te verkopen richting klant, maar ik heb de gewoonte aangeleerd om de klant vooraf te waarschuwen dat zoiets kan gebeuren en ik heb daar nooit moeilijkheden over.
 

Ronald42

  • #14
Begrijp me goed ik ben ook voorstander van alles achter de aardlek, en ja bij ons staat iets dergelijks ook in de offerte alleen als je er voor staat is het ineens wel ff anders. Ik kan uiteraard aan de klant uitleggen wat er aan de hand is alleen willen ze dat vaak niet horen. "Hij deed het toch altijd goed, Nooit problemen en nu jullie zijn geweest" enz. enz.
En als de aarde goed is en het aparaat is juist aangesloten heb ik er geen moeite mee.

Hier thuis zit alles ook achter de aardlekken :D direct gedaan toen ik hier kwam wonen. Geen Hoofdschakelaar mischien doe ik dat nog weleens.

En Eric een auto zonder benzine rijd niet een wasmachine buiten de aardlek om doet het prima. :wink: Verglijking met autogordel zou hier beter opgaan en ja die gebruik ik altijd.
 

Kodiak

  • #15
Gerrit schreef:
De vraag wat er achter een aparte groep moet: alles wat zwaarder is dan 3000 W. Dat houdt in dat een wasautomaat en een oven apart moeten. een wasdroger b.v. niet. Deze zijn in de regel minder dan 3000 W.
Volgens mij moet een wasdroger (hitte en motor) WEL op een "eigen" groep. Ik weet niet of hij over de 3Kw komt, maar bij benadering.
Het lijkt me in ieder geval niet iets om te promoten. :wink:
 

Gerrit

  • #16
Uiteraard wordt dat niet gepromoot.

Een wasdroger wordt door ons standaard op een aparte groep aangesloten. Het punt was echter of het volgens de voorschriften moet.

Hoewel geen witgoeddeskundige dacht ik dat een wasdroger de 3 kW niet haalt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Een wasdroger kan 3 kW halen maar dat is afhankelijk van het model.

Echter sommige machines kun je (softwarematig) instellen, dat ze niet meer dan 10 A trekken, zodat ze ook op een 10 A groep gezet kunnen worden. En dan moeten ze natuurlijk nog op een aparte groep, alleen is het dan (blijkbaar?) toegestaan op die groep nog andere (kleine) verbruikers te zetten.

Ik ben zelf gelukkige bezitter van zo'n 10 A droger, daardoor kan ik altijd wasdroger en wasmachine tegelijk op een één hoofdstop van 25 A laten draaien. Wel 2 aparte groepen, hoor!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu