Aardlekschakelaar gaat uit soms wel, soms niet

Klus aruba

  • #1
Beste klussers,

ik sta voor een raadsel. Als ik mijn buitenverlichting aan doe vliegt soms de aardlek eruit, zo ook gister. Als ik de aardlek weer inschakel en weer de verlichting aan doe bleef hij erin.
Ik begrijp dat de aardlek zeg maar de stroom die door de fase of schakeldraad loopt "vergelijkt" met die terugkomt via de nuldraad.
Mijn tuinmuur heeft 13 kolommen met electrapijpjes en lasdozen. Het is bedraad met VD draad. Dit heeft lang zo gestaan in weer en wind voordat lampen gemonteerd werden. Nadien zijn er enkele lampen gemonteerd en de in de overige kolommen de draden afgedopt en omwikkeld met isolatietape de dekseltjes van de lasdozen erop gedaan ( niet geheel waterdicht). Afgelopen maand vloog de aardlek er weer uit en bleef eruit vliegen ook nadat ik alles open had gemaakt en de schakel, nul en aarddraad uit elkaar had gehaald (maar nog wel gedopt). Dus de draden raakten elkaar niet meer. Ik dacht namelijk dat vocht het probleem was. Dit hielp niet en mijn multimeter gaf ook hele rare waarden aan.
IK heb toen alles eruit getrokken en het bleek dat de electratpijpjes vol met water bleken te staan! Alles droog gemaakt en de draden nadt ik ze gecontroleerd had op beschadiging weer opnieuw getrokken ( dus de oude VD draden gebruikt). Alles weer geïnstalleerd afgedopt omwikkelt met tape dekselerop en afgekit ook de lampen afgekit ( is waterdicht).
Ik was zeer trost dat daarna alles goed ging, tot gisteravond de aarlek en de automaat eruit vlogen! Lichtschakelaar uit gedaan automaat en aarlek weerin gedaan licht aan en alles bleef aan, na een kwartier gaat zonder dat iemand iets gedaan had de aardlek erweer uit. Na weer ingeschakelt bleef alles branden ook nadat ik de lichtschakel een paar keer aan en uit heb gedaan. Vreemd!

Zou ik de centraaldoos nu moeten controleren op een losse nul? Of was het toch beter ( kan ik nog doen) om ook nieuwe draden te hebben genomen, omdat de buizen misschien toch iets vochtig zijn? Is het de schakelaar??
Maar waarom gebeurt het alleen met DIE verlichting en met niks anders op dezelfde groep en waarom gebeurt het niet iedere keer met het aan doen van de verlichting?

Wie kan me op de goed weg helpen?


klus aruba
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Er zit gewoon (weer) vocht in de lasdozen, of er ligt een kabel bloot. Wil je eens een paar foto's maken van de situatie? Dan kunnen we je een beter advies geven.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou buiten liever installatiekabel in plaats van VD draad toepassen.
 

Klus aruba

  • #4
@hessie, waar zou je foto van willen zien? de lasdoosjes dicht en open gemaakt en de buitenlampen? Ik moet de fotos namelijk nog maken.

@Sxnder, als ik toen wist wat ik nu wist zou ik het anders hebben gedaan. IK heb wel twee schakeldraden om de kolommen om en om te kunnen schakelen. Ik stuit dan op het probleem welke kabel gebruik ik dan? Ik moet blauw/geelgroen in 2,5mm hebben en twee zwarte in 1,5mm in een kabel. Bestaan die überhaupt?

De enige buis waaruit ik de draden niet gehaald heb is de voeding naar de muur toe. De schakelaar zit binnenshuis en in die buis lopen dus ook twee zwarte en een blauwe en geel groen. Toen ik deze heb losgekoppeld in de tuinmuur heb ik de schakelaar herhaaldelijk aan uit gedaan en de aardlek bleef zitten, en ik ging er vanuit dant in dat stuk het probleem niet zou kunnen zitten. NU realiseer ik me dat als ik de draden losgekoppeld en afgedopt heb er geen stroom loopt tussen blauw en schakel. Maar er zou nog wel een "sluiting " kunnen zijn tussen een van hen en de aarde, waardoor nu alles weer aangesloten is de aardlek er wel uit gaat. Klopt het wat ik hier schrijf?

Bijvoorbaat weer dank voor het advies
klus aruba
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu