Aardlekschakelaar valt uit na installeren vaarwasser

Patricia78

  • #1
Vandaag een nieuwe vaatwasser ontvangen. De vaatwasser is geïnstalleerd en gelijk aangezet. Na enkele minuten (10 denk ik) stopte de vaatwasser ermee. Ook een storing in de beveiliging. Ik keek in de stoppenkast en de aardlekschakelaar stond naar beneden. Ook de koel/vries, c.v. en m.v. waren hierdoor uit. Hierna de schakelaar weer naar boven gezet en alles ging weer aan. De vaatwasser heeft hierna het programma kunnen afmaken.
Wat zou het kunnen zijn, wat moeten we doen en is het gevaarlijk?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kijk het even aan, wat de vaatwasser in de nabije toekomst gaat doen en zoek er in eerste instantie verder niets ernstigs achter, omdat je al meldde dat hij nadien gewoon zijn programma draaide.

Veiligheid?
hij is geaard aangesloten achter een aardlekschakelaar. Als door een lekkage of een elektrische storing de metalen behuizing of andere aanraakbare metalen delen onder spanning komen te staan, wordt de stroom via de aardedraad naar aarde afgevoerd waarbij de aardlekschakelaar uitschakelt, nog voordat je zelf onder spanning komt te staan als je het apparaat aanraakt. Hierbij worden overigens alle groepen die op dezelfde aardlekschakelaar zitten aangesloten afgesloten.
 

Patricia78

  • #3
Was er dan sprake van kortsluiting? Of is dat alleen als de stoppen springen. Er wordt nu door de winkel geadviseerd om een ander stopcontact te gebruiken, want daar zou het aan kunnen liggen. Dat zou dan met een verlengsnoer moeten?
 

Patricia78

  • #4
Er was door de installateurs wel iets achtergelaten in de vaatwasser, namelijk een ongeopend zakje finish, plastic met isolatie. Kan dit het ook veroorzaken? Er wordt gezegd van niet?

 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Als de aardlekschakelaar uit gaat dan is er sprake van een lekstroom.

Gezien het apparaat uiteindelijk het programma heeft voltooid, lijkt het mij sterk dat het aan de wcd ligt.

Net zo goed lijkt het mik sterk dat een object in de machine de ALS triggert.

Zoals eerder vermeld is de beveiliging op orde. Ik zou het gewoon even aankijken en actie ondernemen wanneer de ALS vaker uitschakelt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu