Aardlekschakelaar eruit dankzij condensator v.compressor

Awa

  • #1
ik heb een lastig probleem.
Mijn kleine kaeser compressor, met een 220V. één fase motor met hulpstart wikkeling laat de aardlekschakelaar eruit vliegen.
Als ik de twee draden van de startcondensator loskoppel blijft de aardlek schakelaar erin en bromt de motor. Geen aardlek in de wikkelingen dus.

Als ik nu één draad van de condensator (maakt niet uit welke) weer op de fase zet dan vliegt meteen de aardlek er weer uit. Echter, de condensator heeft een kunststof huis en ik heb hem in mijn hand, hij is dus los van de compressor.
Hoe kan dit, en wat is de oplossing?

Albert
 

Pompiedompie

  • #2
Apart! Zonder plaatjes erbij kom ik niet verder dan dat er iets mis is met of bij het aansluitblokje van de motor. Heb je het al op een andere aardlek geprobeerd?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Vervang de condensator.
 

Pompiedompie

  • #4
Das een hele sterke! Maar ik overbied: Vervang compressor!
 

Awa

  • #5
Bedankt voor de reacties. @pompiedompie: mooi bod van je, maar beetje te drastisch, te duur, en te weg van de minste weerstand.
Morgenochtend zal ik een andere condensator halen en proberen.

Heeft iemand een idee hoe het kan dat de aardlek eruit gaat als één draad van de condensator verbonden wordt met de fase? (òf de nul, maakt niet uit voor het effect) Heeft dat te maken met een te grote faseverschuiving?
Hij heeft het een tijdje goed gedaan met deze condensator, tot verleden week.

Zou het kunnen dat het komt omdat dit een condensator is met een kunststof ipv metalen behuizing zoals wat er origineel inzat?
 

Pompiedompie

  • #6
Dank voor je antwoord, maar het past eigenlijk beter bij dat van Jan. Als er werkelijk geen verbinding via die condensator naar aarde is, kan de aardlek nooit aanspreken. Vandaar dat het domweg vervangen van de condensator niet op enige kennis gestoeld is. Dat is meer trial and error. Heb je bij het aansluitblokje op de motor nergens een uitbuilend draadje wat net een gestelsluitinkje kan maken?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Houdt de condensator nog eens vast met een geïsoleerde tang, en kijk eens wat er dan gebeurd.
 

Awa

  • #8
Het is opgelost. vanmorgen bij een wikkelbedrijf de motor en condensator laten doormeten. De wikkeling in de motor heeft een aardlek waarschijnlijk ten gevolge van vocht. Dat kan kloppen omdat hij het de hele zomer fijn gedaan heeft. De piekspanning die ontstaat door de condensator triggert het lek.
De reden dat het lek optreed als één draad van de condensator aan de fase gelegd wordt kon ook hier niet beantwoord worden.
Ik ga de wikkelingen opnieuw laten isoleren, iedereen bedankt voor het meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu