Aardlekschakelaar blijft eruit gaan

Annemarie19

  • #1
Hallo,

3 dagen geleden was ik in de garage aan het lassen. de stroom viel toen uit, de aardlek in de meterkast was eruit. het lasapparaat zit op een 16-32 a groep, samen met verlichting in de woonlamer, toilet, buiten zonnewering.
heb de zekering vervangen voor een nieuwe, maar probleem bleef bestaan. daarna, het lassapparaat een zelfstandige zekering apparaat in de meterkast gegeven. maar probleem bleef. alles na gelopen. bleek het licht in het toilet de boosdoener. lampje vervangen en alles deed het. daarna beginnen met lassen, maar weer viel de aardlek eruit. weer alles nagelelopen was er kortsluiting in de schakelaar van de buitenzonnewering.
hier de toevoerende blauwe draad eruit. alles deed het weer. las apparaat aangezet, en.... de aardlek gaat er weer uit.daarna de aarde draad vervangen. kreeg de aardlek nog niet ingeschakeld. schakelaar van lamp boven eettafel losgemaakt. aardlek kan weer ingeschakeld worden. weer gaan lassen, aardlek gaat er weer uit. samen met geoep 1 waar het lasapparaat niet op aangesloten zit. wie heeft er nog een idee?

samengevat. lasapparaat heeft een zelfstandige groep in meterkast. blauwe, bruine en groene draad zijn vervangen. groep 1 blijft tijdens lassen eruit gaan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat gaat hier fout? Ehm, de componenten hangen buiten je groepenkast te bungelen... Dat misschien. Daarnaast heeft deze kast geen hoofdschakelaar en is het naar mijn idee niet veilig om hier aan te werken, als je binnen de doelgroep van dit forum hoort... Tijd om een vakman in te schakelen lijkt me.

Ik kan het niet goed zien op deze lage resolutie foto's maar volgens mij heb je de fase van die losse automaat afgetakt ergens achter de linker aardlekschakelaar (onder de 3e automaat) maar de nul niet? Dat gaat natuurlijk nooit werken.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Een aardlekschakelaar kan ook gewoon defect zijn. Over ergens een verbinding tussen 2 aardlekschakelaars of groepen?
 

Annemarie19

  • #4
Bedankt voor de reactie.
Het ziet er idd niet uit. Maar de losse automaat, die hangt te bungelen doet het juist goed. hij is gekoppeld met een bruine en blauwe draad aan de automaat naast nr 2. Deze kast heeft wel een hoofdschakelaar, maar die zit een stukje lager. vandaar dat ik best veilig kan prutsen. Het zit hem in automaat nr 1, die geeft steeds op een andere plek kortsluiting.
 

Annemarie19

  • #5
Ingmar89 schreef:
Een aardlekschakelaar kan ook gewoon defect zijn. Over ergens een verbinding tussen 2 aardlekschakelaars of groepen?
op de foto zie je een stopcontact uit elkaar, daar zit een lasdoosje met 3 bruine draden erin. als ik daar 1 bruine uithaal (van de verlichting in de woonkamer) werkt de rest prima. dan kan de aardlek toch niet stuk zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik vraag me echt af waar je mee bezig bent. Dit is een ongelooflijke puinbak. Sorry. maar het moet gezegd worden. Dit kan zo echt niet!

Zoals al gezegd is er niet eens een hoofdschakelaar. Dat betekent dat er in geval van een ernstige elektrische schok niet eens de mogelijkheid bestaat dat iemand anders zo snel mogelijk alles uit zet.

Bovendien ben je daardoor gedwongen om wijzigingen aan de kast (zoals al gedaan) onder spanning uit te voeren.

Ben je je ervan bewust wat voor risico's je hiermee loopt? Zowel lichamelijk (230V is dodelijk hoor) als voor je huis. Want dit is ook nog eens flink brandgevaarlijk zo.

En reken maar dat je in geval van schade, of het persoonlijk is of aan het huis, diep in de buidel zal moeten tasten. Want er is geen verzekering die ook maar een cent zal uitkeren als hierdoor brand ontstaat of er lichamelijke schade veroorzaakt wordt!

Onvoorstelbaar...
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Als de aardlek steeds springt, als je last, dan lijkt me het meest waarschijnlijke dat je lasapparaat naar aarde lekt (of heeft die beschermingsklasse II?).

Wat moet ik met voorstellen bij een "16-32 a groep"?
 

Annemarie19

  • #8
Zoals al eerder gezegd, er zit wel een hoofdschakelaar in.
Bestaat er wel een huis zonder hoofdschakelaar dan
 

Annemarie19

  • #9
Tom345,

Dat dacht ik ook, maar als ik automaat 1 niet in werking heb, kan ik gewoon blijven lassen.
 

Annemarie19

  • #10
Met de 16-32 a is hetzelde als een 25 c automaat. zo heb je minder last van de piekspanning die een lasapparaat geeft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Annemarie19 schreef:
Zoals al eerder gezegd, er zit wel een hoofdschakelaar in.
Nou vooruit dan. Niet goed te zien op die foto's

Dat maakt echter voor het overige geen enkel verschil.
 

Annemarie19

  • #12
 

Marcn88

  • #13
Dit is geen hoofdschakelaar maar de hoofdzekering in uw geval een automaat maar had net zo goed een smeltveiligheid kunnen zijn
 

Annemarie19

  • #14
Oke, dank.

Maar heeft u een idee?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Annemarie19 schreef:
Met de 16-32 a is hetzelde als een 25 c automaat. zo heb je minder last van de piekspanning die een lasapparaat geeft.
en een 2,5mm draad is daar dik genoeg voor?

Je heb last van een stapelfout,isolatiemeting uitvoeren op de beide groepen.
Of aardlekautomaat is defect.
 

Annemarie19

  • #16
Bedankt, daar kan ik iets mee.
hoe dik moet een draad voor een 25c automaat zijn?

las ergens dat je max 4 groepen op 1 aardlek mag hebben, denk dat 5de daardoor problemen kan geven?

dus dan toch maar installateur laten komen. voor extra aardlekschakelaar. als hij dan toch bezig is ook meteen de hoofdschakelaar.

vergeet ik dan nog iets?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Circuitweerstand moet minimaal 250A foutstroom kunnen laten lopen bij kortsluiting,draad moet 4 tot 6 zijn afhankelijk van de lengte.Hoofzekering moet selectief zijn op die c25a.
 

Annemarie19

  • #18
Oplossing is gevonden (door electricien) oorzaak was kortsluiting in de tuin. de draad is dik genoeg, omdat het maar 2m hoeft te overbruggen. groep van het lasapparaat wordt overgezet op een plek waar de aardlekschakelaar nog maar 2 aansluitingen heeft. verder was het allemaal zo gek nog niet...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #19
Als je al het andere uitgesloten hebt blijft over dat de automaat defect is
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu