Aardlek probleem - klapt volledig willekeurig af en toe uit

Christian1975

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben een probleem met een aardlekschakelaar in ons huis uit 2016. Al vanaf het begin klapt 1 van de aardlekschakelaars er af en toe uit. Lijkt volkomen willekeurig.

De elektricien van de bouwer is meerdere malen langs geweest om de installatie door te meten en heeft uit eindelijk 2 groepen verwisseld van aardlek 1 naar 2 en vise versa. Omdat er nergens een (te) hoge lekstroom werd gemeten was zijn conclusie dat het een cumulatief effect was. Nu weet ik weinig van elektrische installaties en aangezien het daarna goed bleef gaan waren we blij. Echter afgelopen maanden is het weer een paar keer gebeurd.

Al eliminerend kom ik uit op

(1) de wasmachine, alleen is het vreemd dat het alleen gebeurt wanneer die niet draait. Kan een wasmachine (Miele van Ruim 12 jaar oud) die uit (of eigelijk standby, want geen aan/uit knop) staat de boosdoener zijn.

(2) plafonnieres waarbij ik ook de randaarde heb aangesloten (oa in badkamer). (3) zie ik een usual suspect over het hoofd? Keuken/garage/droger zitten op andere aardlek die niet gek doet.
Laatste keer klapte hij toen we nota bene op vakantie waren. Merkte het omdat de data van de zonnepanelen niet meer door kwam in de app en andere domotica niet meer op afstand bedienbaar waren, omdat ook de modem via die aardlek loopt.

Wie heeft tips/suggesties?

Groet,

Christian
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Elk apparaat met een aansluiting op het lichtnet ongeacht of deze geaard is of niet of aan staat of niet kan dit veroorzaken.

Aardlek ook gemeten op uitschakelstromen?
Kan NL. Ook gewoon aan de aardlek liggen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als je de wasmachine verdenkt dan gewoon de stekker er uit als je hem niet gebruikt klapt de aardlek er dan toch nog uit dan weet je dat het daar niet aan kan liggen.
9 van de 10 keer dat er een aardlek uitklapt is het een aardlek waarop toestellen zijn aangesloten waar water of hitte bij komt kijken, denk hierbij aan de waterkoker, koffie app wasmachine, vijverpomp enz.
Maar ook groepen die buiten gebruikt worden voor bijv. verlichting, stopcontacten enz.

Uitzoeken waarom een aardlek er uit klapt is vaak een kwestie van elimineren.
Dus van de groep/groepen welke beveiligd worden door die aardlek uitzoeken welke apparatuur er allemaal op aangesloten is.
Is dat eenmaal in kaart gebracht dan de helft van de apparatuur uitschakelen en daarvan alle stekkers uit het stopcontact .
Blijft het probleem aanwezig dan van deze helft weer de helft van de stekkers ed. er uit.
Is het probleem weg dan de helft die je het laatst losgekoppeld hebt weer aansluiten.
Klapt de aardlek er dan weer uit dan van die helft weer de helft loskoppelen en zo net zo lang doorgaan tot je het bewuste apparaat hebt gevonden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Inderdaad hoeft een component niet op aarde aangesloten te zijn om de ALS te doen aanspreken. Als je de wasmachine verdenkt dan tussen wasbeurten gewoon de stekker eruit halen.

Verder is het inderdaad gewoon uitproberen. Gerrit heeft al goede tips benoemd.

Doormeten van de ALS zou ook nog kunnen, af twee ALS omwisselen zodat je een defect aan de ALS kunt uitsluiten.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Als het niet de ALS zelf is die veel te gevoelig afslaat , kan een lekstroomtang in zulke gevallen helpen. Het meet de kleine stromen die door een aarddraad gaan, maar kan ook om een complete kabel of buis gelegd worden om de verschilstroom te meten. In dat laatste geval mag de aardlekstroom niet door de aarddraad teruggevoerd worden naar de meterkast, want dan meet je netto alsnog geen stroom.

Mocht je de beschikking kunnen krijgen over een lekstroomtang, of een installateur vinden die er een heeft, dan is de kortste klap om de groepenkast te openen en de lekstroom over de aarddraad van elke afzonderlijke groep te meten. Dan heb je al een goed idee of het gaat om één groep/apparaat waar het probleem zit, of dat het een optelsom is van allemaal kleine lekstroompjes. Vervolgens verder uitmeten door apparaten en groepen uit te sluiten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Daarvoor zal een installateur moeten komen óf je moet zelf behoorlijk willen investeren. Met de budget stroomtangen is mijn ervaring dat je er niet erg nauwkeurig mee kunt meten. Dat is hier nu juist wel nodig.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Een gewone stroomtang werkt niet, het gaat specifiek om een lekstroomtang. Lekstroomtangen zijn relatief niet zo duur. Ik heb zelf een exemplaar met een resolutie van 1 microampere en een meetbereik van 100 Ampere. Zit in de prijsrange van twee cijfers voor de komma bij Nederlandse distributeurs.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
als je een installateur laat komen laat hem dan ook gewoon een andere aardlek schakelaar plaatsen zo duur zijn die niet
 

Christian1975

  • #9
Dank allen voor de ideeën en suggesties. We gaan eerst eens proberen of het werkt om de stekker van de wasmachine uit de wcd te halen wanneer die niet gebruikt wordt. Door omwisselen groepen is het of die groep, of één waar alleen lampen op aangesloten zijn met randaarde. Als dat niet werkt gaan we een elektricien laten komen. Goed om te weten dan van de stroomtang. Kunnen we dan specifiek naar vragen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Ik denk dat het verstandig is om lekstromen te laten meten door een installateur. Ik krijg nog niet de indruk dat TS goed thuis is in de groepenkast, dan dan is dit wellicht een complexe zaak.

Ik denk een goede aanpak die TS hierboven in #9 beschrijft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Een lekstroom tang leg je nooit om de aarde, dat heeft geen enkele zin.
99% van apparatuur met aarde is buitenzijde metaal en heeft daarmee al.een verbinding met aarde via een ander traject dan via de pe.
Ook is de pe doorverbonden met alle vreemdgeleidende delen en alle andere geaarde apparatuur dus is de kans dat een deel van de lekstroom helemaal niet via de pe loop heel groot.
Lekstroom meet je altijd door het verschil van nul en fase stroom door deze gelijktijdig in een ampère tang te zetten met een zeer gevoelig bereik.

Er zijn niet veel installateurs die zo'n ding in de koffer hebben, isolatie meter en installatietester hebben ze vaak wel maar een lekstroom tang is in verhouding erg prijzig.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu