Raar aardlek probleem hulp gezocht

Leergierige klusser.

  • #1
We zijn druk bezig met het verbouwen van ons huis. Nu hebben we een raar probleem m.b.t. elektra.

In onze EATON meterkast zijn Groep 3 en Groep 6 in dit huis de voeding van exact dezelfde stroompunten. Een dubbele groep dus. Deze zitten echter op 2 verschillende aardlekschakelaars. (Is dit erg of niet?)

Groep 3 ingeschakeld (Groep 6 uitgeschakeld/omlaag) in de meterkast en alles werkt perfect.

Groep 6 ingeschakeld (Groep 3 uitgeschakeld/omlaag) in de meterkast, alles werkt perfect.

Groep 3 en 6 omhoog en bij het aanzetten van bijvoorbeeld de airco klapt de dubbele aardlek eruit. Maar de groepen zelf zijn niet eruit (omlaag).

Wat ik zo raar vind is dat hij eruit moet klappen bij het aanzetten van de airco wanneer 1 groep is uitgeschakeld(maakt niet uit welke dit is 3 of 6) maar dit doet hij niet ik kan veel stroom vragen (droger/airco/magnetron/wasmachine/verlichting) en hij blijft het gewoon doen.

Zodra ik stroom vraag wanneer beide zijn ingeschakeld klapt hij er direct uit.

Wat kan dit zijn? Aarding niet goed ergens? Heb alles nagelopen (lasdozen) wat over het plafond loopt maar kan niets vinden. Ook in de meterkast zit alles goed aangesloten.

Alvast bedankt
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
waarschijnlijk zit 1 fase of 0 van groep 3 of 6 op een andere aard lek waardoor er verschil ontstaat tussen fase en 0 waaedoor de aardlek denkt dat er stroom wegvloeit naar aarde en deze dus uitschakelt.
het wordt dus zoekwn waar de verbinding van fase of 0 tussen de 2 groepen zich bevind
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Hier is niets raars aan, dit is verwacht gedrag als je beide groepen ergens aan elkaar knoopt.

Dit mag dan ook absoluut niet! Inderdaad zoeken waar deze verbinding tussen beide eindgroepen zit en deze verwijderen. Gelukkig zitten beide groepen op een aparte aardlekschakelaar zodat je deze gevaarlijke situatie tijdig hebt ontdekt.

Als je de complete woning aan het verbouwen bent lijkt het me wijs om meteen aparte eindgroepen aan te leggen voor de airco, wasmachine, droger en magnetron, een en ander afhankelijk van het exacte aansluitvermogen van deze apparaten.
 
Laatst bewerkt:

Leergierige klusser.

  • #4
Bedankt voor de snelle feedback!

Ik weet precies waar beide groepen aan elkaar zijn gelust. Namelijk in een lasdoos in de aanbouw. Alleen wat moet ik dan? Want ik wil dat het een dubbele groep is ivm verbruik.

Ik heb iedere lasdoos van de betreffende groepen gecontroleerd en zie niets wat niet goed is aangesloten. Fase bij fase nul bij nul en aarde bij aarde. Overal in elke lasdoos.

Wat ik gewoon niet snap is dat ik 6KW+ kan vragen op elke individuele groep(tegelijk aangezet; strijkijzer, airco, wasmachine, droger, vriezer, magnetron, koffiezetapparaat) maar samen niet. Verwacht gedrag is als 1 groep in is ik niet meer kan vragen dan 3.6kw toch? Dit is echter niet het geval...

Om niet het hele huis open te halen wat is de oplossing? 1 groep permanent omlaag laten? (Neem aan dat ik boven de 7.2KWh de aardlek alsnog eruit gaat).

Of lasdoos uit elkaar halen en dan?

Alvast bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Leergierige klusser. schreef:
Ik weet precies waar beide groepen aan elkaar zijn gelust. Namelijk in een lasdoos in de aanbouw. Alleen wat moet ik dan?
Deze verbinding losmaken en meteen zorgen dat er geen leidingen van beide groepen bij elkaar in dezelfde lasdoos komen. Dit mag namelijk absoluut niet.

Want ik wil dat het een dubbele groep is ivm verbruik.
Dan heb je pech want dit kan en mag dus helemaal niet. Er bestaat niet zoals als een "dubbele groep". Als je de groepen netjes van elkaar scheidt dan heb je 2 groepen waar je de belasting over kunt verdelen (de helft van de apparaten op de ene groep, de andere helft van de apparaten op de andere groep).

Wat ik gewoon niet snap is dat ik 6KW+ kan vragen op elke individuele groep(tegelijk aangezet; strijkijzer, airco, wasmachine, droger, vriezer, magnetron, koffiezetapparaat)
Dat kan niet, maar je zult ook geen 6kW gevraagd hebben. Een apparaat verbruikt niet continue zijn maximale aansluitvermogen. Een wasmachine verbruikt alleen veel tijdens het verwarmen van het water, de motor is niet noemenswaardig. Een vriezer verbruikt het grootste gedeelte van de tijd helemaal niets, maar springt maar af en toe aan. De airco zal een inverter model zijn waarbij het gebruik afhangt van hoeveel koude of warmte je vraagt. Etc, etc.

Daar komt bij dat je een 16A groep best even kunt overbelasten zonder dat deze direct uitschakelt. 6kW (26A) is een ruime overschrijding, maar zelfs dat gaat nog tot zo'n 1,5 minuut zonder dat de automaat uitschakelt. Kleinere overschrijdingen gaan zelfs veel langer.

Het is alleen wel een heel slecht idee om dingen consequent te overbelasten. Daarom sluit je apparatuur >2kW bij voorkeur aan op een eigen eindgroep, of hooguit samen met een ander toestel met beperkt aansluitvermogen.
 

Leergierige klusser.

  • #6
Denk dat de vorige eigenaar hetzelfde probleem had. De garage is hier stuk verderop in de tuin. Loopt 1 kabel heen maar staat een hoop apparatuur. Die heeft de zooi gewoon doorgelust dan. Vond het al zo raar probleem. Ik ga even goed kijken hoe ik dit nu ga oplossen misschien heb je nog een idee?

Ik dacht aan dit; groep 3:

- Badkamerverlichting.
- Stroompunten badkamer.
- Wasmachine badkamer.
- Gevel verlichting Aanbouw.
- Verlichting toilet.
- Afzuigkap + stroompunt rechts keuken.

Groep 6;

- Garage + apparatuur in de garage;
- Droger
- Vriezer
- Airco

Heb toch geruime tijd(10/15 min) 6KW gevraagd van 1 groep. Gebeurd echt totaal niets. Zie foto;

20220529_115034.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
2 groepen combineren is nooit de oplossing. Het uiteindelijke effect is hetzelfde als wanneer je de 16A automaat zou vervangen door een 32A automaat. Dat kan niet zomaar. Wanneer je een 32A automaat zou plaatsen moet alle bedrading daar ook voor geschikt zijn (standaard 2,5mm² is dat niet), moeten lasklemmen etc daarvoor geschikt zijn (de standaard klemmen zijn dat niet), moeten de contactdozen daarvoor geschikt zijn (standaard randaarde contactdozen zijn dat niet), moet de apparatuur ervoor geschikt zijn (bij veel apparatuur wordt een maximale voorbeveiliging aangegeven). Dit is niet praktisch haalbaar.

Daarom verdeel je de installatie dus op in verschillende eindgroepen.

Groep 3 zoals je het nu voorstelt zal wel goed gaan, al zou ik liever de wasmachine een aparte groep geven.

Groep 6 valt weinig over te zeggen zo. Welke apparatuur staat er in de garage? Wat is de aansluitwaarde van de droger? Wat is de aansluitwaarde van de airco?

Als je 10 tot 15 minuten 6kW door één 16A automaat kunt afnemen, dan voldoet de automaat niet.

automaten.jpg

6kW is 26A oftewel 1,6x 16A. Zelfs de traagste automaat zou dan na zo'n 400s moeten afschakelen, oftewel zo'n 7 minuten. De snelste automaat schakelt al binnen 40s uit, de gemiddelde automaat zit er ergens tussenin (dit betreft dus exemplarische verschillen tussen automaten).

Ik zou ook stoppen met dit te proberen voordat er straks een draad of lasklem smelt en je tot stoppen dwingt.
 

Leergierige klusser.

  • #8
OK bedankt voor de tips. Je leert je hele leven haha.

Ik ga ze splitsen 3 en 6 en een extra PVC pijp monteren van de meterkast naar de gevel achter en deze door de gevel uit laten steken. Mocht ik in de toekomst meer kw nodig hebben splits ik de garage in 2 met 2 groepen. Dit door de loze PVC leiding te voeden met draad en naar de garage te trekken. Groep 3 zal zoals jij ook verwacht geen problemen opleveren. Wasmachine is overigens ook vrij zuinig met eco stand etc. Groep 6 ben ik wat huiverig over maar vandaar de loze pvc pijp. Ik ga even de automaten doormeten en het gewoon maken zoals het moet. Bedankt voor de input.

Gr
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Is het een vrijstaande garage?

Leg dan tenminste een 3/4" (19mm) leiding, zonder scherpe bochten erin. Dan kun je er t.z.t. gewoon grondkabel doorheen trekken en kun je in één keer door naar de garage.
 

Leergierige klusser.

  • #10
Ja klopt dacht ik ook meteen aan. Bedankt.

Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu