Aardlek klapt dicht bij opzetten. AEG Favorit

Wim VP

  • #1
Sinds gisteren klapt mijn aardlekschakelaar af, bij het opzetten van de AEG favorit vaatwasser.
Installatie is gekeurd jaren geleden al. Hij doet het ook als alle andere apparaten uit de stekker zitten.
Ik ben geen expert hierin.
Heeft iemand een idee wat ik kan doen, vooraleer holder de bolder iemand te laten komen?
 

H@ns

  • #2
Probleem in de vaatwasser.
steek die eens in een andere groep dan weet je het zeker.
 

Pepjo

  • #3
Probeer eerst de raad van H@ns eens, dan weet je zeker dat het aan de vaatwasser ligt. Er kan bijvoorbeeld ook in de wandcontactdoos waar de vaatwasser op aangesloten is een defect zitten, of ergens anders in de betreffende groep.
 

Wim VP

  • #4
Ja sorry, mijn vrouw maakt me het lastig met dit probleem.

Ik heb in een andere contactdoos, op een andere groep geprobeerd. precies hetzelfde, andere aardlek eruit.
Heb dan het water een keertje eruit geschept (in trommel zelf), dat stond er nog in van de laatste wasbeurt die niet helemaal klaar was.
Dan begon machine te werken tot ongeveer 30 minuten, weer alles plat.
Weer opnieuw water eruit geschept en machine begint nu wel te werken, maar pakt geen water meer, aanvoer wil precies niet starten. Krijg ook een errorcode dat er iets met afvoer is, maar de machine is helemaal leeg, en alle afvoer en aanvoerdarmen liggen normaal.
Ik heb de machine ook een schuin naar achter gehouden, om eronder te kijken, er lag geen water onder, maar wel nadat ik het schuin had gehouden. Is dit normaal?
Is er ergens een goeie beschrijving om te controleren of er water op de bodemplaat zit? Of om die zijwanden eraf te halen?
Type is AEG Favorit 50742
 

Wim VP

  • #6
Blijkt dat de waterstopbeveliging is opgesprongen. Krijg hem niet meer gestart, pomp begint maar komt geen water meer door.
Nu moet ik zeker een expert laten komen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Of u moet zelf de slang met waterstop vervangen, kijk even in de machine of u het zelf aandurft, anders een vakman laten komen.
 

Swblom

  • #8
Als de waterstopbeveiliging is aangesproken staat er waarschijnlijk een laagje water onder IN de machine. Daar zit een sensor die de conclusie trekt dat er een lekkage is en die sluit de watertoevoer af.

De remedie hiervoor is het droogmaken van de machine. Je zult dan een paneel open moeten maken om toegang te krijgen. (natuurlijk eerst spanning er af...) Inspecteer dan ook meteen of je kunt zien hoe dit water daar is gekomen. Misschien een lekke slang of een koppeling die drupt. Mocht je niets zien dan zul je de machine een keer moeten laten draaien met het paneel er af. Misschien zie je dan iets.

Al met al lijkt dit ook een goede verklaring voor het initiele probleem met de aardlekschakelaar. Het is heel goed mogelijk dat er via wat vocht in de machine een lekstroom liep die de aardlek aansprak.

Succes.
 

Wim VP

  • #9
Vandaag is de monteur geweest.
Lek op de afvoerslang, klein maar toch genoeg, maar kon niet de oorzaak zijn voor de aardlek.
Verder getest met andere meter. Blijkt dat verwarmingselement een aardlek veroorzaakt.
Totale kosten zouden op 250 euro komen. Nu twijfel ik om te laten maken of niet. Machine is van juni 2006. Mijn vorige (een Siemens) heeft 12 jaar zonder problemen gedraaid.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Een vaatwasser moet langer dan 3,5 jaar zonder problemen mee gaan, de fabrikant zal een deel van de kosten moeten dragen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu