Bosch SMS5532EU/03 aardlek klapt er uit

PeterM

  • #1
De vaatwasser klapt er telkens op hetzelfde moment uit. Bij welke programma-overgang dat is is mij niet geheel duidelijk. Hij is in elk geval warm en stond te draaien. Na een geruime tijd laten afkoelen lukt het meestal om hem weer verder te laten draaien.


De vraag is nu: welke activiteit is op deze stand net gestart? Wanneer ik dat weet kan ik gericht gaan meten.
Alvast bedankt voor een reactie!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vermoed dat het verwarmingselement een lek naar de aarde heeft als het element wat warm is geworden, eerst doet hij het goed tot een bepaalde temperatuur bereikt is, dan kan de aardlek eruit gaan.
U kunt dat zelf testen door het verloop van het programma in de gaten te houden en te voelen hoe warm het water wordt voordat de aardlek eruit gaat.
 

PeterM

  • #3
Verwarmingselement losgekoppeld, maakt niets uit. Aardlek sprong er na aanzetten weer uit. Het verwarmingselement is dus niet de oorzaak!
Vervolgens overgezet naar het geaarde stopcontact van de wasmachine en het programma laten doorlopen. Direct na dat aansluiten rook ik echter een duidelijke 'elektriciteits lucht'. Die was een kwartiertje later weer weg. Het gaat dus duidelijk om iets wat in dit moment van het programma wordt ingeschakeld. Iemand enig idee???
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien de omwalspomp defect of de condensator hiervan defect.
De sproeiarmen doen het wel ?
 

PeterM

  • #5
Met de omwalspomp neem ik aan dat je de pomp bedoeld die het water rondpompt door de sproeiarmen? In dat geval draait de pomp gewoon en de sproeiarmen ook. Alleen op telkens hetzelfde moment in het programma gaat het mis. Het heeft in elk geval niets te maken met de afvoerpomp. Die hoor ik gewoon draaien en water wegpompen zonder problemen. Het vreemde is echter dat die omwalspomp gewoon draait (hij wast en spoeit) totdat de aardlek er uitklapt.
 

PeterM

  • #6
Probleem opgelost!

Er bleek water op de bodemplaat te staan, dus lekkage!
Met een testrunnetje (gewoon aanzetten) bleek er nogal wat water te lekken uit de rechter wanddoorvoer naar de bovenste sproeiarm. Die arm kwam pas in bedrijf halfverwege het reinigings programma op het moment dat de zout voorraad werd aangesproken.


De boel los gemaakt en vervolgens met een restantje PU-kit gemonteerd. Probleem opgelost! De vaatwasser draait weer als nooit te voren.
@Jan bedankt voor je reacties!
 

DSR9500

  • #7
Gelijk je aardlek getest ;-))
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu