Aardlek afgebrand...

Status
Niet open voor verdere reacties.
Het is een wat aparte vraag maar ik ben benieuwd naar hoe men hier over denkt?

Bij een vriend in een nieuwbouwwijk is (een flinke) brand geweest in de meterkast. Men (brandweer/elektriciens) denken aan een nul die t.o.v. aarde niet nul is... er zou een verschil zijn van ongeveer 5 volt wat er waarschijnlijk voor gezorgd heeft dat de aardlekschakelaar is afgebrand (en uiteindelijk de rest van de meterkast ook volledig). Zo komt die spanning van de leverancier binnen in huis.

Nu leek mij dat persoonlijk niet logisch omdat een aardlekschakelaar niets met de nul te maken heeft maar misschien is er hier iemand met meer technisch verstand omtrent de werking van een aardlek die me kan uitleggen of zo'n spanningsverschil tov aarde / "zwevende" nul inderdaad oververhitting (en uiteindelijk afbranden van) de aardlek te weeg kan brengen?

Verder ben ik ook wel benieuwd of er nog suggesties zijn wat de andere redenen zouden kunnen zijn waardoor een aardlek af zou kunnen branden.

De kast was overigens van een gerenommeerd merk.
 
Een zwevende nul komt doordat er een onderbreking in de nulgeleider zit.
In dit geval waarschijnlijk op de aardlekschakelaar. (losse draad)

5V spanningsverschil tussen nul en aarde valt binnen de norm.
 
Een spanning van 5v tov aarde op je nul kan en gaat geen schade opleveren, er is nl geen enkele verbinding met aarde aan een aardlek.

99,9% zeker dat er gewoon een draad in de aardlek niet juist is gemonteerd, hierdoor vals contact en daardoor is de aardlek gaan smelten.

Ik heb nog nooit een aardlek stuk gehad door een zwevend sterpunt, hele installaties in rook zien opgaan daardoor maar nooit de aardleks.

Is het niet de beltrafo die is begonnen met branden?

Overigens moet je van de brandweer weinig aantrekken, deze roepen wel vaker iets na een brand dat ze beter even hadden kunnen laten.

Ik heb meegemaakt dat ze beweerden dat de brand was begonnen in een woonhuisventilator(behuizing was nl compleet verbrand) terwijl zelfs na de brand de motor en waaier gewoon nog werkten, en dat er een gat zat in de branderkamer van de daarnaast hangende ketel zo groot als morgen de gehele dag.
 
Bij een enkelfase aansluiting vervalt een zwevende nul sowieso. Dit geldt voor 1 woning, een reeks van woningen kan het wel voorkomen dat ook een enkelfase aangesloten woning schade ondervindt. Dan is er een slecht of weg vallende nul in de hoofdaansluiting waar de getroffen woningen schade van ondervinden, De schade is dan door een te hoge spanning. Een deel van de andere getroffen woningen krijgen een te lage spanning wat meestal niet lijdt tot schade aan apperaratuur.

Slecht contact met verbruik over de slechte verbinding geeft een risico waar geen enkele beveiliging op kan aanspreken.
Kan ook zijn dat er in de aardlek zelf een slecht contact zat die zorgde voor het verbranden van de aardlek. En bij belasting van het slechte contact kun je dan een spanningsverschil meten.
 
Allemaal bedankt, het was eigenlijk ook wel een beetje wat ik zelf dacht (dat het daar niet aan zou kunnen liggen)... Thanks!
 
Het is een aardig schopje omhoog maar inmiddels is deze zaak onderzocht en is er een rapport verschenen. Mogelijkerwijs hebben jullie het al meegekregen in het nieuws: de oorzaak is idd een slecht aangesloten aardlek, men heeft echter wel wijzigingen in de NEN voorgesteld (gas gedeelte) omdat de brand ernstiger en gevaarlijker werd doordat de brand veranderde in een gasbrand.

Wie interesse heeft in het rapport moet het maar even per pb aangeven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan