Aarding stalen balken, wasmachine en meerdere badkamers

Newbee

  • #1
Ik heb een aantal vragen mbt aarding/potentiaal vereffening waarop ik zo snel op dit forum geen antwoord kon vinden, wel al een hoop geleerd inmiddels dankzij het forum :-)
ik hoop dat jullie me ook kunnen helpen met de vragen die ik nog heb.

1 in ons huis zijn 2 stalen balken geplaatst ter vervanging van 2 houten vloerbalken, dit als draagconstructie van bad wat in de badkamer is geplaatst. ik las op het forum dat alle metalen delen in de bouwconstructie ook geaard moeten worden, geldt dit ook voor deze stalen balken en zo ja hoe aard ik die; naar cap of naar hoofdaardrail

2 onze wasmachine staat niet in de badkamer moet deze dan nog apart geaard of is de wcd met aarde voldoende?

3 we hebben 2 badkamers kunnen hier 2 aparte CAP's voor worden aangelegd. ik las tegenstrijdige berichten hierover. niet meer dan 1 cap toegestaan maar ook iemand met 4 CAP's. wat is juist?

alvast bedankt voor jullie hulp
 

Gerrit

  • #2
Belangrijk is het begrip "vereffenen"
Dit betekent dat alle metalen delen, die door een defect onder spanning kunnen komen te staan, met elkaar moeten worden verbonden middels een "aardleiding" d.w.z. een koperdraad van voldoende diameter om te voorkomen dat er spanningsverschil optreedt.

Als die stalen balken dus deel uitmaken van de installatie in de badkamer (of daarmee kontakt kunnen maken) deze ook vereffend moeten worden.

Het "aarden op de hoofdaardrail is verleden tijd. Belangrijk is dat ze deugdelijk met elkaar verbonden zijn. Dat doe je dus met het centraal aardpunt (cap)
Ook de kontaktdozen van wasautomaat en wasdroger verbind je met dit punt.

Een wasautomaat die niet in de badruimte staat heeft dus genoeg aan een kontaktdoos met vereffeningsleiding.

Maximaal 1 cap geldt dus voor één badruimte. Heb je er twee, dan moet voor elke badruimte een aparte cap worden aangebracht.

Besteed hier vooral veel aandacht aan want in een badruimte is een mens het meest kwetsbaar.
 

Newbee

  • #3
Bedankt voor je reactie. Nog 1 vraag voor de zekerheid. Je zegt een wcd met vereffeningsleiding voor de wasmachine die niet in de badkamer staat is voldoende. Bedoel je hiermee dat een geaard stopcontact voldoende is?
 

Gerrit

  • #4
Ja
 

Newbee

  • #5
Ok dank je wel
 

Bonie

  • #6
Zijn de 2 stalen balken de balken waar de vloer van de badkamer op rust of bevinden de 2 balken zich in de badkamer?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu