Aardepen of aardedraad trekken

Gerardinho

  • #1
Ik heb een oude schuur heb ik een kleine werkplaats. Voor stroomgebruik heb ik tot nu toe altijd met haspels gewerkt maar ik heb nu een zaagtafel die op krachtstroom werkt, dus wil ik een schakelkastje maken in de schuur.

In de schuur komt 3 fase stroom binnen met de aardlek van het energie bedrijf. Van hieruit gaat 4 aderige draad naar het woonhuis. Vanuit de meterkast in huis loopt een aardedraad naar een aardpen buiten. Deze is getest en werkt prima.

Ik wil rechtstreeks 3 fase stroom pakken van de meterkast in schuur, en deze voorzien van een aparte aardlekschakelaar.

Mijn vraag gaat over de aarding. Moet ik nu een aparte aardepen in de grond laten slaan voor de aarding van de nieuwe kast in de schuur? Of kan ik een koperdraad trekken van de aardepen voor het huis naar de schuur toe (ongeveer 20 meter)?

Alvast bedankt voor jullie reacties
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je situatieschets is me niet helemaal duidelijk. Hangt je meter nu in huis of in de schuur? En wat is dat met de aardlekschakelaar van het energiebedrijf? Nog nooit gehoord dat een energiebedrijf voorziet in een aardlekschakelaar voor een huisaansluiting.

Kun je hier foto's en tekeningen plaatsen, zodat duidelijk wordt hoe de dingen in elkaar zitten?
 

Gerardinho

  • #3

Aansluiting aardepen met meterkast huis.Hoofdschakelaar energiebedrijf en 4 polige uitgang richting huisMeterkast in huis 4 polige schakelautomaat en diverse groepen.

De vraag is of ik een aardedraad kan trekken vanaf de aardepen aansluiting huis, of de aarde rail in de meterkast of moet ik een nieuwe aarde pen laten slaan bij de schuur. idd het is niet de aardlek maar de hoofdschakelaar.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
De kast op de tweede foto hangt dus in je schuur, als ik het goed begrijp. Maar waar is je meter? Je zult de aftakking naar de schuur in ieder geval achter de meter moeten maken, anders pleeg je een strafbaar feit.

Als de meter ook in de schuur is, dan zou ik werken met een aparte aardpen. Is de meter in huis, dan moet je een nieuwe leiding trekken vanuit huis naar je schuur en dan kun je die gewoon aansluiten op de bestaande aardrail.

Lees in het laatste geval ook een aantal posts die je vind als je zoekt op "schuur" en "selectiviteit".
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Gaat aan profiel van TS over situatie in FR? Dan heb je dus met de Franse regelgeving te maken.
 

Gerardinho

  • #6
Klopt is inderdaad Franse situatie. Foto 2 is de centrale kast in de schuur. Boven deze kast hangt de meter. Zie foto beneden.Er is al een aftakking gemaakt naar een andere schuur vanaf deze plek in de schuur. 1 aftakking dus naar het huis, 1 naar de schuur. Ieder met een eigen aardpen. Aangezien het niet eenvoudig is hier een aardpen te plaatsen (rots ondergrond) is de vraag of het ook mogelijk is om aarde vanuit de plek in huis naar de schuur te brengen via de bestaande aardpen. Zo ja, hoeveel mm2 kabel heb ik hier voor nodig. Afstand van aardpen naar schuur is ongeveer 15 meter.

Ik heb al een lossen 2,5mm2 kabel liggen van de schakelkast in huis naar de schuur. Kan ik deze misschien ook als aarde gebruiken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu