Oude bekabeling: zwart, rood en groen->is groen de aarde?

Jvh69

  • #1
Goedemorgen,

bij mijn vriendin heb ik onlangs een plafondventilator aangesloten.
In het plafond van haar woning (1965) trof ik drie kabels aan: zwart, rood en groen.

Aangezien alle lampen op zwart en rood waren aangesloten heb ik dit ook bij de ventilator gedaan en deze werkt naar behoren.
Echter; hij is nu niet geaard omdat ik er niet van overtuigd ben dat de groene kabel de aarde is. Volgens internet zou de aardkabel groen/geel (sinds 1970) of grijs (voor 1970) moeten zijn.

Omdat ik die ventilator toch graag geaard wilt hebben: wat is wijs om te doen? Is er een eenvoudige manier om erachter te komen of die groene kabel wel degelijk de aarde is? Ik ben niet in het bezit van multimeters oid dus ik hoop dat er een simpele manier is.

En stel het is NIET de aarde, wat zou het dan wel kunnen zijn?

Bij voorbaat heel erg bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Groen is fase (tegewoordig bruin) en zeker geen aarde! Eigenlijk zou je er een grijze aarddraad bij moeten trekken. Tegenwoordig geel/groen maar je mag weer niet oude en nieuwe kleuren door elkaar in een buis trekken.
 

Jvh69

  • #3
Hallo,

bedankt voor de reactie. Nu weet ik in ieder geval zeker dat ik die groene draad niet op de aarde van de ventilator moet zetten ;)

Maar ik heb bij lange na niet genoeg electro-kennis om zelf een aarddraad door het plafond te gaan trekken dus ik denk dat we de situatie moeten laten zoals die nu is: een niet geaarde ventilator.
Had het natuurlijk liever anders gewild, maar om nou een (duur) mannetje te laten komen die puur voor de ventilator (die toch weinig gebruikt gaat worden) een aarddraad gaat trekken gaat ons even te ver.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
En toch is het veiliger de aarde wel aan te sluiten. Je hebt nu een potentieel gevaarlijke situatie gecreeerd, door een geaard toestel ongeaard aan te sluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu