Aarde badkamer zwevend ophangen

Status
Niet open voor verdere reacties.
De aarde (douchebak, bad) in een badkamer is toch ook gewoon geaard via het net? Want de waterleiding is wel geaard. Je zal toch bij een ongeaard defect apparaat een klap krijgen of je moet alles zwevend ophangen.

Leuk trouwens van de computer industrie, elke desktop (dus niet de laptops) hebben een geaard CS. Ik heb inderdaad gemerkt dat er spanning op de behuizing staat. (Is dus niet geaard) zou ik de pc willen aarden , dan zou ik de hele kamer van aarding moeten voorzien, ergens kolder die verplichting, wie doet dat?

PETER
 
Het heeft weinig zin te gaan argumenteren tegen voorschriften, die in de NEN1010 met duidelijke bedoelingen staan. Via waterleiding aarden mag gewoon niet, alleen al vanwege de tegenwoordig veelvuldig toegepaste kunststof waterleidingen.

Wat je bedoelt met "alles zwevend ophangen" is me absoluut niet duidelijk.
Aan balonnen in de badkamer of zo?

Indien je voor één bepaalde toepassing één stopcontact wilt aarden, schijnt dat (ik ben geen NEN deskundige) toegestaan te zijn. Alles in één kamer aarden is echter beter, en zo'n enorme opgave is dat voor een beetje monteur of geoefende elektra-klusser toch ook weer niet.

Dat computers geaard moeten worden, heeft direct te maken met de metalen behuizing, en het ontstoorfilter dat er in zit.
 
Was ooit een discussie tijdens electroklas, als je alles zwevend dwz niet geaard in de badkamer plaatst kan er geen stroom vloeien, tenzij iemand met een verlengsnoer de badklamer ingaat.

De NEN1010 is door mensen gemaakt, kijk maar het verschil in verschillende landen. In duitsland mag je gewoon een kabelband met 6aders in de muur "verputzen" dwz stukadoren. In belgie mag je 6 aders door een 5/8 sturen en in Nl maar 5... .

De Nen is natuurlijk wel een goede richtlijn, maar zolang er doe hetzelfers zijn die daar nooit van gehoord hebben, hebben we hier een taak om iedereen te helpen naar de juiste weg.
 
Fraaie redenatie:
Alles zwevend, dus niet geaard...
Toch vast niet goed geluisterd denk ik.

Dat zou alleen kunnen, indien alle door 230 Volt gevoede apparatuur en lampen gevoed zouden worden door een daarvoor geschikt scheidingstransformator. Alleen dan zou de spanning "zwevend" zijn. Hetgeen in de praktijk niet haalbaar is.

Omdat in de centrale/transformatorhuis de nul aan aarde ligt, moet alles in een badkamer geaard worden.

We hebben hier inderdaad de taak doe-het-zelvers op de goede weg te helpen, maar beslist niet, om antwoorden te plaatsen, die absoluut onverantwoord zijn en groot gevaar op kunnen leveren door ze na te volgen.

De NEN is geen richtlijn, maar een voorschrift, waar je je aan te houden hebt.

Op dit forum wordt er naar gestreefd antwoorden te geven, die in overeenstemming zijn met die voorschriften. Dat is op zich al moeilijk genoeg, omdat er voor verschillende bouwjaren van woningen verschillende (details van) regels van toepassing zijn. En omdat de voorschriften in lastig te lezen taal zijn opgesteld, en daardoor nog wel eens verschillend uitgelegd worden.

Op iemand die in één beweging de NEN van tafel veegt, en zegt dat je het daarmee niet zo nauw hoeft te nemen, en dus de potentiaalvereffening in badkamers niet hoeft toe te passen, zitten we hier dus niet te wachten! :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan