Aarde aan de nul verbonden in de groepenkast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Als ik Imco goed begrijp is de huidige aansluiting in mijn meterkast dus correct. De schakelkast bestaan nu namelijk uit 6 groepen en ik heb twee aardlekschakelaars. dus dit is goed zo?

Als in Headhunter's verhaal lees dan is het niet correct en had er maar 1 aardlekschakelaar overgebleven moeten zijn?

Overigens heeft de monteur de aarde NIET meer met de nul verbonden bij het vervangen van de schakelkast. Daarom zit ik hier nu op het forum om deze vraag te stellen van het onbreken van de aarde in de kast

Op de twee extra groepen (de stoppenkast had er maar 4) willen we dus de wasmachine en de droger aansluiten en die moeten dus in elk geval geaard worden. De aarde van die contacten zijn nu even niet aangesloten (ook de apparaten overigens niet) voordat duidelijk is wat er gedaan moet worden.

De enexis monteur zei inderdaad ook dat het slaan van een aardepen niet zomaar een kwestie is van een paar meter de grond in boren en dat dit afhankelijk is van de weerstand in de grond en dat dit ter plekke gemeten moet worden,
 
Niekey schreef:
Als ik Imco goed begrijp is de huidige aansluiting in mijn meterkast dus correct. De schakelkast bestaan nu namelijk uit 6 groepen en ik heb twee aardlekschakelaars. dus dit is goed zo?
Ja dat is correct.
Als in Headhunter's verhaal lees dan is het niet correct en had er maar 1 aardlekschakelaar overgebleven moeten zijn?
Neen die aardleks zijn correct.
Onder je kast zit een oude hoofdschakelaar, links onder in de nieuwe kast zit een tweede hoofdschakelaar.
de eerste is oud, en heeft een vrij grote kans op een storing, deze had ook verwijderd moeten worden.
Overigens heeft de monteur de aarde NIET meer met de nul verbonden bij het vervangen van de schakelkast. Daarom zit ik hier nu op het forum om deze vraag te stellen van het onbreken van de aarde in de kast
Dat is dus pure onkunde, net als die dubbele hoofdschakelaar.
Een echte zichzelf respecterende monteur zal een installatie nooit zo achterlaten.Dit is levensgevaarlijk.
Mocht nu een apparaat een fout naar aarde veroorzaken dan kan elk apparaat dat op een geaard aansluitpunt zit diezelfde foutspanning op de buitenzijde krijgen, overal in het huis of nog erger zelfs de waterleidingen kunnen deze spanning gaan voeren.De aardlek grijpt niet in omdat de stroom niet naar aarde kan totdat jij het apparaat of waterleiding aanraakt, erg fijn als je staat te douchen.
Die monteur had dat nooit zo mogen achterlaten, deze had de installatie buiten gebruik moeten zetten(Hoofdschakelaar uit) en u exact op de gevaren moeten wijzen het is vervolgens aan u om de installatie in gebruik te nemen wetende dat uw leven gevaar kan lopen.
Diezelfde monteur moet weten hoe hij een aardpen moet slaan, meten en aansluiten zodat de installatie wel veilig gebruikt kan worden.
[/b]
 
Thanks voor de reactie

Ik zie nu inderdaad dat er op de nieuwe groepenkast een tweede aardlek zit. Die oude hoofdschakelaar heeft hij laten zitten (overigens wel aan mij gevraagd of hij die mocht laten zitten) ik heb gevraagd of dit problemen kon geven, hij zei van niet. Overigens zei de monteur van Enexis hier ook niks over.

Ik heb die monteur even gebeld net om dit voor te leggen. Hij gaf aan dat alle bestaande 4 groepen weer zijn aangesloten zoals het was in de oude situatie (dus de aardedraden aan de 0) en dat hij alleen van de twee nieuwe stopcontacten de aarde niet verbonden heeft (de stopcontacten zijn buiten gebruik voorlopig overigens)

Het slaan van de pen heeft hij ervaring mee, dit doet hij voor zijn werk ook. Ik heb hem gezegd dat ik eerst even zou onderzoeken of er al een pen in de aarde zit, en volgens de vorige bewoner is dat dus zo. Dus ik ga hem voorstellen dat we samen eerst op zoek gaan naar de bestaande pen, alvorens een nieuwe te slaan.
 
Heb je er dan loze groepen bij? Volgens mij aan de foto te zien heb je veel meer groepen.

De installateur moet toch ergens de aarde vandaan gehaald hebben. In slechts weinig gebieden mag de waterleiding nog als aarde gebruikt worden. Dit zou de installateur of netbeheerder je moeten kunnen vertellen.

Die aard/nulverbinding TNC-s stelsel heeft gevolgen voor het afschakelen van de groepen. De nul mag nooit! onderbroken worden in een dergelijk uitgevoerde situatie. Niet op de hoofdschakelaar en niet op de groep zelf.
Een TNC-s stelsel wordt door bepaalde netbeheerders toegepast en wordt gescheiden/ ontbonden in de aansluitkast van de netbeheerder.
Een TNC-s stelsel mag men daarom niet toepassen in een huisinstallatie.

Die aard/nulverbinding zal icm een aardlek niet werken, die moet voor de aardlek ontbonden worden.

De installateur zal een deugdelijk keuringsrapport moeten kunnen geven op de door hem gemaakte installatie. Vraag daar eens naar.
Dat hij jou graag niet vertelt dat er meerkosten zijn door dat de aarde mischien niet deugt kan maar hij kan dat dan niet zo laten zitten met alle mogelijke gevaren van dien.
 
Even voor de duidelijkheid: ik heb het huis vorige maand gekocht en er zat een oude stoppenkast in met 4 groepen. Aangezien wij de wasmachine en droger willen verplaatsen naar de kelder en deze tegelijk aan willen kunnen doen hebben we besloten een nieuwe schakelkast te kopen met twee extra groepen. De monteur (welliswaar een beunhaas, maar werkt bij een installatiebedrijf) ontdekte dat de aarde op de nul was aangesloten in de oude oude situatie. Hij gaf gelijk aan dat dit niet normaal is en zelfs gevaarlijk kan zijn.

Ik heb toen iemand van Enexis erbij gehaald en die heeft in de kast gekeken, ook onder het zegel en die stelde ook vast dat er GEEN aarde IN de kast komt vanuit de pen die volgens de bewoner wel aanwezig moet zijn.

We moeten dus nu: OF de pen vinden en die aansluiten in de meterkast, OF een nieuwe pen slaan die aansluiten in de kast zodat alle groepen op een deugdelijke wijze geaard worden
 
Dus een monteur kan je niet vertellen hoe je dit moet oplossen, en dus ga je naar een DHZ forum om daar een oplossing te vinden?
Ik zou snel klaar zijn als het een van mijn monteurs zou zijn.


Verder ben ik ook wel klaar met dit topic, je doet het niet zelf dus geen topic voor klusidee.
 
Inderdaad een van beide, maar ik neem aan dat de meneer van enexis dat ook wel verteld heeft in verband met de vraag?

Ik zie meer dan 6 groepen, goed gezien van hier 10 stuks. Als daarvan groepen niet achter aan aardlek zit moet de aardverspreidingsweerstend lager zijn dan de eerder aangegeven 166 Ohm.
En dit zal vanwegen de aantal groepen wel het geval zijn lijkt mij, meer dan 4 groepen achter een aarlek is normaal gesproken niet toegestaan.
 
Ja de man van Enexis zei hetzelfde, er komt geen aarde binnen, dus dat moet geregeld worden. Pen zoeken en verbinden of nieuwe slaan en verbinden in de kast. Dat is de enige juiste manier.

Het lijken 10 groepen in totaal waarvan er 6 zijn aangesloten. De 4 bestaande groepen en 2 extra groepen waar we dus twee nieuwe kabels voor getrokken hebben (de grijze leidingen links)
 
O ja, het zijn inderdaad 6 monofase en 1 krachtstroom. Ik was de inductieplaat vergeten die op de krachtstroom is aangesloten

Jullie zijn wel specialisten zo te lezen :)
 
Hier een betere foto

89_75839330_1.jpg


:mrgreen:
 
Da`s duidelijk. :mrgreen:

Maar voor de aarding zal ik maar een bedrijf laten komen. Dit moet je zelf niet doen. Mocht je de oude ergens vinden dan is het verstandig om deze te laten controleren.
 
Zelf ga ik zeker geen pen slaan. Wil eerst de oude vinden en als dat niet lukt dan even kijken of een bedrijf het kan doen. Als ik een beetje google kijk dan komt een nieuwe aardpen op circa 500 euri
 
Mooi, dan komt het vast in orde.
Topic gaat op slot, TS doet het niet zelf dus geen item voor klusidee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan