Zelf nieuwe verwarming aanleggen, aantal vragen

Nico22

 • #1
Hallo allemaal. Ik heb een vrij ernstig probleem, en ik maak me best veel zorgen. Ik hoop dat iemand met ervaring mij kan redden. Het gaat namelijk om mijn vader. Hij geeft nooit graag geld uit, zeker niet op "veel te dure monteurs". Hij werkt wel in de bouw, en kan best veel, maar is zeker ook een weetal, en kan alles beter dan "specialisten die €50/uur vragen". De nieuwe huis waar we wonen was ook in een bijna-kale staat, om alles zelf te kunnen renoveren en aansluiten. We hebben het bijna een jaar, en wonen hier ook inmiddels, maar één zeer grote klus blijft over.

Verwarming. Er zijn geen radiatoren of buizen, en tot nu toe hebben we elektrische kachels gebruikt. Natuurlijk vrij prijzig. Hij wilt alles ook zelf gaan doen, en het moet allemaal binnen een budget van ongeveer €1500 gebeuren. Maar het blijft natuurlijk aan mijn technische talenten over om alles uit te zoeken en te zorgen dat we soms niet opeens knie-diep in water komen te staan. Ik zal trouwens ook zelf stiekem achter zijn rug een ketelonderhoud moeten aanvragen, en daar uit mijn eigen zak voor te betalen, hij denkt namelijk dat "CV ketels helemaal onderhoudsvrij zijn en nooit stuk gaan, de monteur gaat €100 voor niets pakken". Ik weet inmiddels best veel over hoe het allemaal moet gebeuren, maar ik zal zeer op prijs stellen als iemand de volgende vragen zal kunnen beantwoorden:1. Roodkoper in installaties. Ik heb geen idee waarom hij zulke dure buizen wilt gebruiken, maar hij zei dat hij niet met staal wilt werken, einde verhaal. Is dit eigenlijk verstandig? En gaat dit niet voor corrosie zorgen door verschillende metalen? Ik heb hem al overtuigd om grotendeels buizen van 22mm te gebruiken in plaats van overal 15mm, maar staal wilt hij niet gebruiken. Ik weet niet of daar een verschil in zit.

2. Expansievat en andere onderdelen. Ik weet eigenlijk niet of we die wel of niet nodig hebben. Die is er niet aanwezig op tapwater leidingen, maar volgens het handleiding moet het wel in een CV installatie zijn. Ik heb daar ook foto's van toegevoegd. Mijn ketel heeft alleen onderdelen in het rood, en ik neem aan dat ik alles in het blauw nodig heb. Dus een vul/aftapkraan op A, overstortventiel op B, en een expansievat die ook direct op A aangesloten is. Volgens mijn berekeningen heb ik een vat van 18 l en 0,5 bar nodig. De vermogen van alle radiatoren zijn ongeveer 9300W, en de ketel ligt op het hoogste punt van de hele installatie.

3. Thermostaat. We gaan één thermostaat in de woonkamer installeren. Onze CV ketel ondersteunt ook OpenTherm/modulatie. Ik neem aan dat die eigenlijk altijd beter zijn dan gewone aan/uit thermostaten? En bovendien zetten we ook "normale" draai thermostaten op elke radiator. Ik neem aan dat dit genoeg zal zijn. En natuurlijk ook voetventielen aan de andere kant.

4. Instellen pompstand. Ik zal helemaal eerlijk zijn, het instellen van vermogen klinkt nog logisch, maar ik begrijp helemaal niet wat de grafieken betekenen, en of we iets zelf moeten aanpassen. Onze ketel is trouwens de 36/30.

5. Manometer. Zijn die eigenlijk belangrijk? En moeten die op het aanvoer- of retourslijn aangesloten zijn? Ik heb een overstortventiel gevonden die eentje heeft, maar op andere plekken lees ik dat ik de vuldruk juist bij het expansievat moet meten.Dus, samengevat: Overstortventiel, koperen buizen van 22mm, daarvan koperen buisjes van 15mm naar radiatoren, thermostaatkraan, radiator, voetventiel, afvoer 15mm naar 22mm, expansievat, vul/aftapkraan. En een thermostaat met OpenTherm in de woonkamer. Is dit alles wat we nodig hebben, of vergeet ik nog iets ?

Alvast bedankt voor antwoorden op deze zeer lange post, ik hoop dat jullie begrijpen waarom ik zo bezorgd ben.

014a660a3890d44ee86293ee6c9adae4.png IMG_20201207_101640.jpg 0fdd09e079cbd18dd6d2f8cc47e48a5b.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #2
  De overstort moet in de aanvoerleiding op max 0,5mtr vanaf de ketel, het expansievat in de retourleiding liefst zo dicht mogelijk onder de ketel aansluiten. De gehele installatie uitvoeren in koper mag maar is wel prijzig, normale 22mm stalen precisieleiding werkt prima voor gesloten cv installaties en kan jaaaaaaren meegaan.
  Alles plaatsen voor bet bedrag wat u noemt, veel succes dit bedrag ben je allleen al kwijt aan de ketel incl rga en toebehoren denk ook aan het beubelen van de rga en het rookgaszijdig afstellen van het toestel. Maar als ik dit zo al met al lees denk ik dat u hier vaker gaat terugkomen met vragen. 1 goede tip geef liever wat geld uit aan een vakman dan dat je na de tijd van alles moet slopen om het alsnog in orde te krijgen.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #3
  Je vergeet een berekening van de warmteverliezen in de woning en daaruit de bepaling welk formaat radiatoren je nodig hebt. Aan de hand van radiatorafmeting en lokatie bepaal je het leidingtrace, leidinglengtes etc.

  Je bent nu andersom bezig en denkt in termen van losse componenten in plaats van functionaliteit. Losse componenten kosten altijd geld en daarom vind je vader alles te duur. Functionaliteit levert iets op en staat aan de andere kant van de balans.
   

  Jackd

  • #4
  1. Waarom geen kunststof meerlagenbuis?
  5. Zit er één in je ketel?
   

  Nico22

  • #5
  Ik heb al een aantal verschillende calculatoren gebruikt, en aan de hand daarvan alle keuzes gemaakt. Met meeste van die onderdelen kom ik bij een groothandel nu uit op ongeveer €1000, maar daar moet nog wat bij komen.
  Een ketel heben we al, en die wekt prima. De enige dingen die we moeten aanschaffen zijn in het blauw op het eerste plaatje, en alles wat in tussen die aanvoer/retoer moet komen.

  Kunststof/alu buizen heb ik ook gezien, ik kan hem vragen. En op filmpjes met bijvullen van vergelijkbare modellen ketels zie ik inderdaad een tweecijverig display met het aantal bar. Zal dit wel genoeg zijn?

  En ja, het liefst zal ik ook een vakman inschakelen. Maar daar beslis ik helaas niet over, en het budget is er helaas ook niet echt. De enige wat ik kan doen is alles zgm uitzoeken, en zorgen dat het niet in een absolute ramp gaat eindigen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu