Aantal vragen ivm verbouwen badkamer

MisterT

 • #1
Hallo allemaal,

Ik ga begin volgend jaar beginnen om mijn badkamer totaal te verbouwen.
Hier heb ik een aantal vragen over.

Ik ben van plan een douchecabine te bestellen, met een dichte onderbak.
Mijn afvoer van de bestaande douche zit in de vloer gegoten.
Hoe kan ik het beste de afvoer van de onderbak aansluiten op de bestaande afvoer?
Het moet in een keer goed zijn, want als de douchecabine eenmaal staat kan de onderbak niet meer weg.

Verder moet ik een aantal waterleidingen verleggen. Ik heb op dit forum gelezen dat ik ze in een mantelbuis moet doen.
De leidingen wil ik in de muur gaan frezen.
In de Ytong blokken lijkt me dit geen probleem, maar ik heb ook nog een betonnen muur. Hoe kan ik die het beste uitfrezen? Slijptol met diamantschijf, en daarna uithakken?

Andere tips zijn ook welkom.

Alvast bedankt!
 

Fiesiekus

 • #2
Punt 1: hangt af van de diameter van de bestaande afvoer. Zo op afstand is er van te zeggen dat het 't mooist zou zijn als de nieuwe 40 mm afvoer in de bestaande afvoer geschoven kan worden en afkitten. Anders zijn er schuifmoffen met een rubber manchet die je over de bestaande afvoer kunt schuiven. Maar dan moet de oude afvoer wel een stukje uitgekapt worden.

Punt 2; heb wel eens een betonnen put met een haakse slijper + diamantschijf aan stukken gezaagd. Is een beste klus dus als het om een flinke lengte gaat kan je het misschien uitbesteden? Of is er professionele frees-apparatuur voor te huur bij gespecialiseerde verhuurbedrijven?
 

Espaan

 • #3
Bij de verhuur bedrijven kun je een sleuvenzaag huren, geschikt voor betonmuren. Deze zaagt 2 snedes waarna je het beton ertussen eruit hakt.
Als je een klein stuk moet kun je het natuurlijk ook met een haakse slijper doen. Over leidingen in de muur wegwerken (mantel, koppelingen, etc) zijn heel veel onderwerpen te vinden op het forum.
 

MisterT

 • #4
Oke, bedankt voor het snelle antwoord.

De afvoer in de vloer is er een met sifon(geen zwanenhals). alleen het bovenste 'deksel' is eraf, en daarom werkt het sifon niet meer.
Dus moet er een nieuw sifon(dit keer wel met zwanenhals) onder de douchebak komen.
En ik ben bang dat als er een keer een verstopping is, dat ik de hele douchcabine moet afbreken om bij het nieuwe sifon te komen.

De sleuven in het beton moeten 2 meter lang worden.
Is dit te doen met een haakse slijper?
 

Fiesiekus

 • #5
2 meter = grensgeval.
 

MisterT

 • #6
Fiesiekus schreef:
2 meter = grensgeval :mrgreen:

ik ga het gewoon proberen.
ik neem een grote sliijptol van m'n werk mee en ga gewoon grof geweld gebruiken :)

bedankt voor de info :prima:
 

Fiesiekus

 • #7
Succes kerel :bedankt: . Ik denk dat als je eenmaal bezig bent, je door gaat. Als 't eenmaal een stofbende is maakt die resterende meter ook geen bal meer uit. Tip: zet met dikke viltstift de lijnen uit waarlangs je gaat slijpen. Uit de hand slijpen gaat scheef lopen.

En Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM's) gebruiken: stofmasker, veiligheidsbril en gehoorsbescherming.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
En kijk eerst even naar de dikte van de betonmuur, uit een muur van b.v. 7 cm dik kan niet zomaar ruim 4 cm uitgeslepen worden.
 

Espaan

 • #9
Als je met de haakse slijper aan de gang gaat, is het ook handig om de deuren en kieren naar andere ruimtes goed af te plakken. Je wilt niet weten hoeveel stof er vrij komt met een haakse slijper :shock:
 

Xr8

 • #10
De sifon komt aan de douchebak vast, het best is om een wat duurder type te nemen waarbij de vanuit de douchebak de boel schoon kunt maken.

Deze sifons kun je uitelkaar halen en reinigen.

Succes
 

MisterT

 • #11
Kijk, daar was ik naar op zoek.
Dus als ik het goed begrijp, kan je het doucheputje open maken, en daarvandaan de boel schoonhouden?

Bij de huidige douchecabine zit de douchebak rondom dichtgemetseld :?
En je raad het al, de boel ging lekken.
Ik heb toen alles open moeten hakken.
 

Xr8

 • #12
Hallo MisterT, er zijn ook douchebakken in de handel met een afneembare voorkant, zo kun je er alijd weer bij. Misschien iets minder mooi, maar in geval van lekkage ben je er zo bij.

Voordeel van deze bakken is dat je ook goed kunt controleren of alles dicht is. Zorg bij het uitzoeken van een bak dat je oplet waar de afvoer zit, dit is verschillend per bak.

Succes
 

MisterT

 • #13
Die douchebakken ken ik ja.
Maar wij hebben een douchecabine besteld van 140 x 80 cm. Die is niet te krijgen met zo'n afneembaar front. En zoals je zegt is het ook wat minder mooi.

We halen een sifon die xr8 bedoeld, en als het echt een keer helemaal verstopt is, zorg ik ervoor dat de douchecabine redelijk makkelijk te demonteren is.

Weet iemand toevallig waar ik zo'n sifon kan kopen?
 

Xr8

 • #14
Dit soort sifons kun je zeker krijgen bij de groothandel. Maar gezien het huidige assortiment van de bouwmarkten zullen ze hier ook te koop zijn.

Let wel dat er verschillende diameters zijn, kijk eerst wat voor gat er in de cabine zit en haal dan pas de sifon. Misschien is zoiets zelfs meegeleverd met de cabine

Succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu