Aansluiting wasbak afvoer met vaatwasser en boilersifon

Reyco

 • #1
Ik heb al eerder iets van dit onderwerp gezien, maar niet in combinatie met een boiler sifon. Mijn boiler (close-in) is in het kastje onder de wasbak gebouwd.

De afvoer hiervan gaat via een sifon met grote bocht naar een Y-stuk. Op de andere poot van het Y-stuk zit de vaatwasser aangesloten en daarboven de overloop van de boilersifon. Onder het Y-stuk zit een 90 graden bocht die naar de doorvoer door de grond gaat.

Als ik de wasbak vol laat lopen en dan de stop eruit trek, komt het water uit de boilersifon het kastje ingestroomd. Volgens iedereen is dit de enige mogelijke en juiste aansluiting, maar ik twijfel nu erg sterk. Zelf heb ik ook al gedacht aan een verstopte afvoer, maar sluit ik de boilersifonaansluiting af, dan loopt het water als een speer weg. Alles is vanaf het Y-stuk uitgevoerd in 50 mm.

Moet ik nu de afvoer toch aanpassen, of is er een ander probleem.

Aappassen van de afvoer wordt lastig, want dan moet het aanrechtblok eruit!!
 

Fiesiekus

 • #2
Heb dit probleem zelf ook eens gehad. Het probleem is simpelweg dat de sifon te laag zit en bij een beetje stuwing in de afvoerpijp loopt ie over. Een aantal fraaie en minder fraaie oplossingen (de laatste bovenaan):
 1. De opening tussen boilerinlaatcombi en sifon dichtstoppen met een stuk plastic zak en dan tape eromheen. Dan wordt het wasbakwater tegengehouden (dit heb ik gedaan :wink: ).
 2. De sifon hoger plaatsen (als dat kan; je moet onder de inlaatcombi uitkomen)
 3. Terugslagklep (als dat bestaat) tussen sifon en Y-stuk plaatsen.
 4. Ook voor sY-stuk in 50 mm uitvoeren (als dat nog niet gedaan is) maar ik denk 't niet veel uitmaakt.
 

Reyco

 • #3
Uhm, Fisiekus, als je er een plastic zak tussen stopt, dan betekent dat ook dat er geen overloop meer is naar de afvoer. Ik bedoel als het water de ene kant niet opkan, dan kan het ook de andere kant niet op! Dan geeft het weghalen van de sifon dus hetzelfde resultaat (staat wel mooier, maar is niet de oplossing.)

Het hoger plaatsen van de sifonis ook niet echt een oplossing, want die zit de wasbak al aardig in de weg, en er moet nog een afvoer tussendoor ook. En de aansluiting op de afvoer hoger plaatsen geeft weer een ander probleem, omdat water nu eenmaal niet uit zichzelf omhoog loopt.
Het uivoeren van de rest in 50 mm, zou aleen de capaciteit (opslag) vergroten, maar niet de doorvoer.

Ik ben al wezen vragen of er iets als een terugslagklep bestaat, maar dan wordt ik aangekeken alsof men denkt dat ik een of ander geintje me ze wil uithalen. Lijkt dus niet te bestaan.

Ik heb wel eens gedacht dat het een ontluchtingsprobleem zou kunnen zijn, maar omdat het niet altijd gebeurt, lijkt mij dat ook niet de juiste richting.

Mocht er niemand met een acceptabele oplossing komen, dan moet ik toch eens naar de boilersifon aansluiting gaan kijken. Misschien dat ik daar iets mee kan.
 

Fiesiekus

 • #4
Maar ik denk dat ik je situatie niet goed voor ogen heb? In mijn case kwam van de inlaatcombi een koperen 15 mm pijp dat in de sifon hing. De ruimte tussen sifonrand en koperpijpje heb ik zo dichtgevrot.
 

Reyco

 • #5
Inderdaad. Mijn inlaatcombi heeft een directe lozing in de sifon.

Deze sifon is dan ook het probleem: er zitten aan de bovenzijde nog twee gaten in en volgens de leverncier mag ik die niet dicht maken, want die zijn voor beluchting (?!). Uit die twee gaten komt het water dus. Andere sifon? Er past niks anders tussen. De sifon 'klikt'op de inlaatcombi.
Is er iets anders op te bedenken??
 

Fiesiekus

 • #6
Gaten tijdelijk dichtstoppen en kijken wat het effect is.
 

Xr8

 • #7
Keerkleppen bestaan wel. Dit gaten kun je overigens wel dichtmaken, als het goed is is het bij de inlaatcombinatie namelijk altijd een open verbinding.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
Een paar foto's opsturen verheldert de situatie behoorlijk, dit heen en weer raden hoe het zit heeft weinig meerwaarde.
 

Reyco

 • #9
Xr8. kun je mij vertellen waar je die dan kan kopen, of moet ik zelf maar weer aan de slag? Als jij zegt da er altijd een open verbinding is, dan kan ik de gaten dichtstoppen wat ik wil, maar krijg ik het nooit waterdicht.

Ik denk dat in dit geval de foto's weinig verhelderend zullen zijn, omdat alles zeer compact in elkaar is gezet.

Nee dan ga ik maar voor de keerkleppen, of ik moet een alternatieve afvoer voor de boiler bedenken. Ik ga eerst kijken of ewr toch niet iets aan de afvoer verderop mankeert. Buren uit dezelfde straat hadden iets soortgelijks en daar was de afvoer beschadigd.

Wordt vervolgd (?)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu