Aansluiting verzamelleiding op standleiding, Y of T - stuk?

PMKoning

  • #1
Ik heb inmiddels de hele handboeken van zowel Martens als Dyka doorgelezen maar ben er nog niet met zekerheid uit.
Dus toch nog even de vraag voor de zekerheid hier.

Na het slopen van de hele wc en badkamer op de 1e etage kan eindelijk de standleiding vervangen worden die bestaat uit maar liefst 4 koppelstukken op ca 1 meter hoogte. Verre van luchtdicht, dus hoog tijd!

Voor de aansluiting van de verzamelleiding van badkamer en toilet op de 2e etage zit er nu bovenin de standleiding een 90 graden Tstuk (bovenop verloop naar ontluchterbuis door het dak) en ca 50 cm lager nog een 90 graden T stuk met een (in mijn ogen) heel slecht aangesloten verzamelleiding van wasbak, douche/bad en wasmachine (op 45mm).

In het kader van beelden zeggen meer dan woorden, een plaatje van de situatie nu.
2020-12-03 08.59.07.jpg


Volgens mij zit de wc aansluiting netjes zo, vraag die ik vooral heb is of ik de verzamelleiding met wederom een Tstuk met 90 graden aansluit of er ook een Tstuk op 45 graden inzet.
Of mag dat beide?
Is er een voordeel voor de 90 of 45 graden T?

Mijn idee zou zijn om 2x T stuk 90gr te gebruiken, boven in met 3x 110 en zo kort mogelijk daaronder een 110 met 50 zijtak.

Vanzelfsprekend pas ik dan de verzamelleiding (met nu maar liefst 4x 90gr bochten) ook aan naar een meer "soepele" loop met waar nodig een combi van 45 graden (zoveel had ik dan wel begrepen ;-) ) en een net afschot.
Misschien daar ergens ook maar over gaan naar een maatje groter (of twee...) zodat er daar ook altijd voldoende lucht over het water kan???

En ja ook die loden waterleiding gaat er natuurlijk meteen uit (zodra ik onder het bad heb kunnen komen om te vinden waar die overgaat naar het koper.... :oops: )
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
aansluiting standleiding.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu