Aansluiting Siemens kookplaat op Perilex / 2x230V

Klusserrr

  • #1
Goedemiddag,

Ik moet een Siemens keramische kookplaat aansluiten op een al bestaande perilex contactdoos. Deze zit op een groep van 2x230V (schakelaars zijn gekoppeld in de meterkast).

Het aansluitschema staat op de kookplaat weergegeven, zie foto:Ik neem aan dat het middelste aansluitschema (2N) van toepassing is. Mijn vragen:

1. ik denk dat ik een 2x230V, 1 fase aansluiting heb (huis is uit 1997 overigens) en geen 2 fases. Kan/moet ik dit controleren, of is dat altijd zo? Zou ik bij 1 fase over beide fase-leidingen in de perilex-contactdoos 0V moeten meten en bij 2 fases een andere spanning? Ik vraag mij vooral af of er 1 of 2 fases zijn vanwege mijn 2e vraag:

2. Ik neem aan dat ik de beide nul-leidingen van de perilexcontactdoos aansluit op de kookplaat en wel op aansluitingen 4 en 5. Moet ik dan de brug weghalen die in het schema wel gebruikt wordt tussen aansluitingen 4 en 5 ('N') op de kookplaat?

3. Als ik inderdaad die brug moet weghalen... hoe weet ik dan welke nul-leiding van de perilex-contactdoos bij welke fase hoort (kan verkeerd aangesloten zijn op de doos), en...welke aansluiting op de kookplaat (4 of 5) bij L1, L2 hoort? Ofwel: welke aansluiting is dan N1 en welke N2? Anders zou de 0 van de ene groep bij de fase van de 2e groep kunnen worden aangesloten en andersom...of maakt dat niets uit??

Hoop dat de vragen duidelijk zijn, alvast bedankt voor jullie reactie.

Mvg,
Peter
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vooropgesteld: Er is geen schema voor de typisch Nederlandse 1-fase kookgroep-oplossing. Als die ook niet in de documentatie staat, is de kookplaat hier dus niet op ontworpen. Waarschijnlijk gaat het voor een 'standaard' kookplaat met 4 platen en een totaal vermogen van zo'n 7000W goed werken, ook als u een kookgroep heeft, maar garanties kunnen niet worden gegeven.

1. Als u met een multimeter tussen de fase- aansluitingen wisselspanning meet, dus tussen L1 en L2, dan staat er bij een 1- fase aansluiting praktisch 0 volt, bij een 3-fase aansluiting rond de 400V.
2. Om de stroom door de nuldraden te verdelen zou in mijn ogen de brug beter weg kunnen.
3. Het is geen bezwaar als de stroom door L1 terug gaat door N2. Het gaat er om dat de stroom door de N wordt verdeeld over twee draden, één draad is te dun voor de maximale stroom die er kan lopen.
Een kookgroep heeft nooit twee aardlekschakelaars, en om ongelukken te voorkomen wordt een kookgroep bij werkzaamheden in zijn geheel, L1 én L2, uitgezet.
 

Klusserrr

  • #3
Hartelijk dank voor de heldere antwoorden! Zo zal ik het dan controleren (1 fase/2 fases) en aansluiten (zonder brug dus).

Meer uit nieuwsgierigheid: stel dat de brug er wel in zou zitten en er is een probleem met 1 van de nul-leidingen, waardoor er teveel stroom door de andere nulleiding loopt, zou dan niet 'gewoon' de aardlekschakelaar moeten omslaan boven de 16A? Oftewel: aangenomen dan een 1.5mm2 kabel 16A aankan, dan zou het toch (vanwege de aardlek) niet mogen kunnen voorkomen dat er meer stroom door de kabel loopt dan hij aankan?

Mvg,
Peter
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
In theorie wel maar de nul word niet beveiligt door een beveiliging, de beveiliging zit alleen in de fase.
2x16 is 32a door de draad welke dus niet beveiligt is.
 

Klusserrr

  • #5
Ach..natuurlijk. Ik had in mijn hoofd dat bij een gesloten circuit (apparaat aan), alle stroom door de nul-leiding ook door de fase leiding loopt, maar in dit geval zouden de stromen van 2 fase leidingen dan teruglopen naar 1 nul-leiding. En dus meer stroom (als alles aanstaat) dan 1 enkele 1.5mm2 aankan.

Dank voor je antwoord!

mvg,
Peter
 

Klusserrr

  • #6
Heren, dank voor het advies/de antwoorden. Ik kwam er gisteren pas aan toe om e.e.a. daadwerkelijk uit te voeren, kan nu bevestigen dat alles naar behoren werkt.

- ging inderdaad om 1 fase
- brug weggelaten en de nul-leidingen apart aangesloten

Nog niet 'echt' op gekookt, maar alles functioneerde in 1 keer.

Nogmaals dank!!

Met vriendelijke groet,
Peter
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu