Aansluiting nieuwe kraan groter dan huidige s-koppeling

AstridW

  • #1
Ik heb een nieuwe thermostaatkraan gekocht, hiervan zijn de aansluiting en bijgeleverde s-koppelingen groter, dan de huidige. De verpakking is open dus retourneren is geen optie meer. Nu heb ik begrepen dat er een soort koppelstukjes te krijgen zijn hiervoor? de aansluiting van de nieuwe kraan is 1/2" die huidige s-koppeling kleiner dus ik vermoed een 3/8"?. Hart tot Hart maat is overigens 12cm.
Watvoor verloopstukje heb ik nu nodig om toch de nieuwe kraan te kunnen gebruiken?
 

Fiesiekus

  • #2
Er zitten dus nu nog S-koppelingen in de muur (de oude)?

Dan die verwijderen en evt. nieuwe koppelingen kopen die zowel in de muurplaat te monteren zijn, als op de nieuwe kraan passen. Dus waarschijnlijk 3/8"-> 1/2"
 

AstridW

  • #3
Het punt is dit is een huurwoning en aan s-koppelingen prutsen zie ik niet zitten, aangezien ik nu al weet dat dat lekkage tot en met als gevolg gaat hebben, even vergeten te vermelden want dat je in principe s-koppelingne kunt vervangen weet ik maar daar begin ik echt niet aan
 

Fiesiekus

  • #4
Dan wordt het dus een verloop 3/8"binnendraad naar 1/2"buitendraad. Die bestaan :wink: , maar hebben wel een zeskant bovenop. Ik weet niet of die in de weg komt te zitten bij het monteren van de nieuwe kraan(rosetten).
 

AstridW

  • #5
Daar heb je n punt inderdaad want daar krijg je die rosetten niet overheen natuurlijk... ga toch maar proberen om m terug te brengen hij is verder geheel compleet.
 

Fiesiekus

  • #6
Zou het niet te snel opgeven; als je die 6-kant aan de muurkant monteert, kan de roset er misschien wel overheen passen?
 

AstridW

  • #7
Ik ga het wel proberen nog, die veloopringen vind ik die bij de bouwmarkt in die maat?
 

Fiesiekus

  • #8
Ja, waarschijnlijk wel, of bij de plaatselijke loodgieter.
 

AstridW

  • #9
Thanks ik kom er wel uit zo :)
 

Xr8

  • #10
Dit verhaal houd dus in dat de oude kraan een 3/8 aansluiting had. Dit soort kranen heb ik nog nooit gezien.

Normaal werden er vroeger gemini beugels toegepast voor hart op hart 12 van 3/8 binnendraad. Hierin komt dan een s koppeling van 3/8 x 1/2.

Een geminibeugel van hart op hart 15 is 1/2 binnendraad. Bij de huidige kranen komt er dan een s koppeling 1/2 x 3/4 in.

Ben benieuwd hoe dat bij u zit.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
De zeskant moet sowieso aan de muurkant komen anders past de wartel van de kraan er niet op.
Ik vermoed dat de s-koppeling 1/2" is en de nieuwe kraan 3/4", u hebt dan een verloopring nodig van 1/2" x 3/4", bij een beetje normale kraan past de wartel er wel op.
U kunt eerst de rozetten erop schuiven en dan de verloopringen, meestal passen ze dan wel.
Anders even bij een loodgieter losse rozetten halen van de goede lengte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu