Aansluiting nieuw woonhuis

Status
Niet open voor verdere reacties.
Een vraagje voor de mensen met ervaring op dit vlak.

Hopelijk wordt binnenkort mijn bouwvergunning goedgekeurd door de gemeente en kan ik beginnen met het bouwen van ons droomhuis.

Hoewel ik al meerdere huisinstallaties heb aangelegd (als vriendendienst en dergelijke) is dit voor mij de eerste keer dat er nog helemaal niets is. Dit roept bij mij dan meteen de volgende vragen op:
  1. Welke aansluiting (1 x 25, 3 x 25, 1 x 35 of 3 x 35) kan ik het beste aanvragen/aanleggen voor een nieuw huis met 4 bewoners en standaard apparatuur? Ik heb niet perse een 3-fase aansluiting nodig.
  2. Ik wil de groepenkast met aardpen laten plaatsen door een erkend installateur en de rest zelf doen. Zijn er nog meer zaken waarbij jullie adviseren om dat te laten doen door de installateur (ik heb wel de nodige ervaring maar ben nooit te oud om te leren).
  3. Moet ik een kWh-meter kiezen met dag/nacht of is dat meestal niet meer rendable? Weet iemand wat het omslagpunt is?
Alvast bedankt voor de reacties.

Groeten,

Lars
 
  1. Voor een nieuwe huisaansluiting is 1 x 35 A (tegenwoordig 40A) standaard. Je zou ook kunnen kiezen voor 3 x 25A. 3 x 35A lijkt me wat overdreven en valt ook onder "klein zakelijk", wat dus een veel hoger vastrecht inhoudt. Maar één en ander is volledig afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen, en zal je dus moeten (laten) uitrekenen.
  2. Ik zou de gehele installatie i.o.v. met een installateur doen. Als deze de installatie moet aansluiten, zal deze het ook moeten goedkeuren. Er zijn weinig installateurs die er op zitten te wachten om alleen maar een groepenkast te komen plaatsen. Meestal wilt hij/zij ook de materialen leveren.
  3. Kan rendabel zijn. Omslagpunt is vrij eenvoudig zelf uit te rekenen.
Succes
 
Als je je aanwent om de vaatwasser 's nachts te laten werken en ook de droger en wasmachine 's nachts en in het weekend te laten draaien dan kan dag/nacht er vrijwel zeker uit.
Deze 3 apparaten zijn vrijwel altijd de grootste stroomverbruikers in een woning.

Ik zelf gebruik in het nachttarief zelfs nog ongeveer 25% meer stroom dan overdag.
Achteraf toch omschakelen naar dag/nacht is vaak een stuk duurder.

Ga je electrisch koken dan kan 3 x 25 wel handig zijn maar niet altijd noodzakelijk, je moet immers zo rekenen dat als je dag/nachtstroom gebruikt je op dat moment dan toch geen andere zware apparatuur gebruikt :idea: (of je moet ook 's nachts gaan koken)

suc6

Gerrit Bakker
 
Toon schreef:
Als deze de installatie moet aansluiten, zal deze het ook moeten goedkeuren

Moet een huisinstallatie officieel gekeurd worden door een 'erkend' installateur? Zo ja, wat als je dit niet laat doen en toch een aansluiting aanvraagt?

Lars
 
Ja, die moet door een installateur gekeurd worden of een ander bevoegd persoon. Doe je dat niet, dan zal de energieleverancier (als het goed is) niet tot levering overgaan. doen ze dat om een of andere reden wel, houd er dan rekening mee dat de verzekering in geval van schade erg moeilijk kan doen.
 
Als je toch nog moet aanleggen zou ik gewoon voor 3 x 25 gaan.
Waarom?

A) 1 x 35 (of 40) kent in aansluiting en verbruik dezelfde kosten en in aanleg maakt het weinig uit (een extra aardlek misschien maar die had je anders ook bij meer dan 8 groepen).

B) 3 x 25 is echt wel genoeg voor een normaal huis waar geen bijzondere apparaten in voorkomen, zelfs incl. electrisch koken. Het gaat erom hoeveel je tegelijkertijd ingeschakeld hebt en dat valt in de praktijk best mee.

C) Voor een aansluiting groter dan 3 x 25 moet je een tekening hebben waarin aangegeven wordt waar leidingen liggen (in de vloer en wanden), voor zover ik weet hoeft dat bij 3 x 25 en 1 x 35 niet.

Met een beetje overdacht stroomgebruik (nachtstroom) heb je die nachtstroom er zo uit. Als je het omslagpunt gaat berekenen moet je goed opletten want het stroomtarief voor een 1-tarief meter is lager dan het hoogtarief van de dubbeltariefmeter. Gebruik je dus veel in het hoogtarief dan zou het nog kunnen dat het niet goed uitpakt maar da's een kwestie van berekenen.

Gr. Richard.
 
Heren,

Als eerste heel hartelijk bedankt voor jullie reacties. Het is altijd fijn om de mening te horen van andere mensen.

Ik heb gisteren kontakt gehad met een energieleverancier en deze wist mij het volgende te vertellen:
  1. Je kunt als particulier zelf een aansluiting aanvragen, wel is belangrijk dat 2 weken voor de aansluiting je meterkast gereed is en eventueel geinspecteerd kan worden.
  2. Het is voor de leverancier niet nodig dat de kast gekeurd is door een erkend installateur. Bij het aansluiten zullen hun mensen beoordelen of alles conform de richtlijnen is geplaatst. Zijn hun niet tevreden dan krijg je geen aansluiting.
Ik ga toch nog eens even kontakt opnemen met mijn verzekeringsmaatschappij en een erkende installateur om te kijken of het echt nodig is om je installatie te laten keuren. Ik geloof namelijk best dat het papiertje een plus punt zal zijn bij discussies, maar in hoeverre het verplicht is en wat de draagkracht is bij werkelijke problemen weet ik niet. Zodra ik meer weet laat ik het wel weten.

Groeten,

Lars
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan