Aansluiting kantplank op pui en buitenmuur aanbouw

haagklusser

  • #1
Beste medeklusser, Ik ben op zoek naar de manier om mijn aanbouw af te ronden (deels gemaakt door aannemer). Ik wil een kantplank plaatsen, maar ik ben bang voor vochtproblemen. Na het lezen van andere posts op dit onderwerp en online lezen, ben ik van plan om het als volgt op te lossen:

Op de fundering t/m onderkant dorpel plaats ik een DPC folie. Hierop plaats ik een kantplank (van 70mm) welke ik vastlijm met tec en randen afkitten. Ik heb op deze manier echter geen koudebrug onder de pui. Een koudebrug (van 40mm) is wel aanwezig bij de rest van de muur (zie foto). Verder ook goed om te schrijven dat dit hele deel onder het zand/terras zal komen te liggen. Dit heeft misschien ook weer gevolgen voor de DPC folie laag? De kozijn onderdorpel is 114mm waarvan 70mm uitsteekt. Ook goed om te schrijven dat de onderdorpel niet "leunt" op de broodjesvloer, deze ruimte is vrijgehouden met voetjes en opgevuld met pur.

Vragen:
1) Is bovenstaande aanpak goed (zonder koudebrug)?
2) Zo niet, raad je aan om alsnog een koudebrug te realiseren en zo ja, hoe raad je aan dat ik de kantplank aansluit onder de pui (hoeveel cm)?
3) Raad je nog een andere manier aan om vocht te voorkomen?

kantplank situatie 3.png voorkant 2.jpg zijkant 2.jpg onderkant 2.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Lijkt me prima.
 
  • Like
Waarderingen: haagklusser

haagklusser

  • #3
@Walker Dank voor je reactie. In dat geval kan ik een kantplank bestellen van 70mm zonder koudebrug.

Nog een vraag die ik was vergeten:
4) onder foto "onderkant 2" zie je aan onderkant van de pui houten latjes, deels gevuld met pur, deels open. Hier tegenaan komt in hoogte +/- 5 cm zandcement. Wat raad je aan dat ik met deze latjes doe? Moet ik dit op een betere manier scheiden van de broodjesvloer dan met houten latjes of gewoon zo laten en overige gaten ook dicht purren?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zie ze niet op de foto. Blijkbaar net "afgeknipt". Kozijnen hoor je te stellen op vloer-kozijnstrips (van GB). Deze strips vallen na montage weg bij het aanbrengen van de cementdekvloer. H.o.h. max 700 mm, en op ca 100 mm vanaf de kozijnstijlen. Hier wil je geen hout hebben!
 
  • Like
Waarderingen: haagklusser

haagklusser

  • #5
Dank @Walker, inderdaad niet duidelijk zichtbaar op vorige foto.

Top, in dat geval voeg ik vloerkozijnstrips op h.o.h. <700mm toe met drukplaat zoals voorbeeld en verwijder ik alle houten strips. Over mogelijke gaten maak ik mij dan geen zorgen i.v.m. zandcement.

onderkant 3.png voorbeeld GB vloerkozijnstrip.PNG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Dat is inderdaad de beste oplossing. Jammer dat veel monteurs van kozijnen niet goed weten dat een dorpel ook gesteld moet worden. Zeker de vol-PE uitvoering die jij hebt...
 
  • Like
Waarderingen: haagklusser

haagklusser

  • #7
Ik heb vandaag de diepte voor de kantplank nogmaals opgemeten, en met het de DPC folie verwacht ik dat ik maximaal 50mm + 8mm kan toepassen (RD-waarde 1.5). Gezien de rest van de woning minimaal 5-6 RD wordt geïsoleerd wringt dit (voornamelijk vanwege geplande vloerverwarming).

Is het daarom een mogelijkheid om een dikkere kantplank te gebruiken (XPS 140mm + 8mm) en hier een lekdorpel/raamdorpel boven te plaatsen?

dewin-kantplank-incl-lekdorpel-10mm-2.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
De bovenste rode lijn. Hier moet het water verder naar beneden kunnen lopen.
Zonder druiplip trekt het horizontaal je woning in.

kantplank situatie 4.jpg
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
2
1
7
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu