Lekkage aansluiting riool huis -> polderstuk -> riool

Kvcuijck

 • #1
Beste klussers,

Na mijn vakantie een maand of twee geleden kwam ik thuis en trof ik de bestrating op de hoek van mijn huis als volgt aan: (reden was extreme regenbui rond de tijd dat het Nederlands elftal de finale tegen Spanje speelde)Uiteraard moest deze verzakking ook een oorzaak hebben en daar ben ik vandaag naar op zoek gegaan. Dit is wat ik aantrof na wat graaf werkzaamheden...

Overzichtsfoto:


Aansluiting huis -> polderstuk:


Aansluiting polderstuk -> rioolbuis:


Op de foto waar je de aansluiting ziet van het huis naar het polderstuk is een scheurtje te zien aan de bovenkant van het polderstuk. Ik heb sterk het vermoeden dat dit de oorzaak is van het weg spoelende zand onder mijn oprit.
Ook heb ik begrepen dat het polderstuk normaal gesproken helemaal over de zwarte buis zit tegen het huis aan. Op dit polderstuk staat erg veel spanning wat waarschijnlijk de reden is dat deze is gescheurd.
Ter info: Ons huis staat op palen in de kleigrond. (De Meern ten westen van Utrecht.)

Nu wil ik dit vervangen zodat het 30 jaar blijft zitten en komen bij mij de volgende vragen op:
1. Wat zijn de gangbare maten van de drie verschillende rioolbuizen? 125mm?
2. Ik heb bij een polderstuk een andere voorstelling (Google afbeeldingen). Dit lijkt wel een soort van "harmonica" buis die in de lengte enige "uitzet" ruimte heeft. Waar kun je zoiets kopen?
3. Aan de huiszijde zit het polderstuk vast met een klem, richting straatzijde lijkt deze in de bruine buis geschoven te zijn. Kan ik aannemen dat dit gelijmd zit?
4. Alle adviezen over te gebruiken materialen en montage zijn welkom!!

Alvast hartelijk dank!

Groet,

Koen van Cuijck
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tiho

  • #2
  Ik zie een flexibele gewapende doorzichtige slang met condens aan de bovenkant, is dat een polderstuk? Wij gebruikten dat als zuigslang vroeger maar niet meer omdat deze slangen snel verouderen, dus hard worden en scheuren.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #3
  Dit is waarschijnlijk het bij jou gemonteerde polderstuk/flexibele aansluiting.


  echter wat reeds eerder geoppert is deze slang verduurt in verloop van tijd. deze oplossing is beter.


  je moet om deze te installeren dus wel een groter gat graven.
   

  Tiho

  • #4
  De aansluiting van de TS is dus ook op de verkeerde plaats, deze komt eerst nog star uit de gevel.
   

  Kvcuijck

  • #5
  @De loodgieter: Die schets lijkt inderdaad 100% op mijn huidige situatie! Als ik het zou repareren door er zo'n polderstuk in te zetten met twee 90 graden bochten, dan moet ik nogal wat veranderen. Heb mij ook laten vertellen dat meer bochten problemen kan geven met het rioolwater afvoer. In onze wijk schijnt de riolering niet helemaal fantastisch te zijn. (Hoofdleiding zou maar 160mm zijn!?)

  In wat voor soort winkels kun je deze polderstukken / gewapende flexibele PVC-buis kopen? Bij de eerste de beste bouwmarkt kon ik niets zinvols vinden.

  Het demonteren van mijn huidige defecte polderstuk in de hoofdbuis richting straat is dan gewoon een kwestie van hard genoeg trekken? Heb trouwens nog nooit bruine rioolpijp gezien.

  Bedankt voor jullie tijd en moeite!

  Koen

  P.s. @TIHO Ben eigenlijk blij dat ie star uit de gevel komt, onder het huis staat alleen maar water en dat is veel lastiger bij reparatie. Hier kan ik overal bij!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Leuke tekening @ de loodgieter :prima:


  even een vraag@Kvcuijck
  hoe is de toestand van je leidingen onder de vloer daar ook riool water?
   

  Kvcuijck

  • #7
  @Henk253 Daar wil ik het liever niet over hebben ;) Bij veel huizen in de straat is net na oplevering (2001) bij de aansluiting van het huis op de leiding onder de vloer/in de "kruipruimte" e.e.a. verkeerd gegaan waardoor ze een soort van eigen rioolwater zuiveringsinstallatie onder hun woonkamer hadden...

  Daarbij komt dat het grondwaterpeil zo hoog is dat je zonder speciale hulpmiddelen niet zelf in de kruipruimte kunt komen, laat staan de leiding kunt controleren onder het huis. Bewoners die met dit probleem te maken hebben gehad waren helder: Als dat in mijn situatie nu het geval was hadden we het zeker geroken! Bleek nogal een smerige aangelegenheid te zijn. Het water dat onder de fundering van mijn huis lijkt uit te komen tijdens het graven is reukloos.

  Heb je twijfels of die scheur in de bovenkant al dat zand weggezogen kan hebben?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Persoonlijk heb ik zo`n vermoeden dat het onder de fundering door komt het water dus er moet iets meer aan de hand zijn onder het huis.

  Zoals je al zegt het water stinkt niet voor dus word het gezuiverd door dat zand
  heb je ook veel last van verstoppingen?

  Mocht er in het huis niet goed zitten kan je evt ook camera inspectie uit laten voeren om te kijken als daar ook iets stuk is.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Zoals de loodgieter aan gaf zo moet de aan sluiting wezen maar die van jou zit geheel anders en dat geeft @Tiho al aan ff een corectie tekening

   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #10
  De gewapende rioleringsbuis is te verkrijgen bij de installateur of bij de profibouwmarkten.
   

  Kvcuijck

  • #11
  Heb in/onder het huis geen enkel probleem of vermoeden mbt de riolering. Het water loopt overal goed weg en nergens klinkt geborrel. Om op voorhand een inspectie te doen lijkt me wellicht wat overdreven. Dat het expansiestuk lek is, is een zichtbaar feit. Als er onder mijn huis iets niet goed zou zitten kan dat niet verklaren waarom dan aan de voorkant bij de aansluiting zand verdwijnt en verder nergens.

  Kreeg verder nog van iemand de tip om een t stuk te monteren met een stukje pijp recht naar boven met een dop erop om eventueel toekomstige verstoppingen eenvoudiger te kunnen traceren/door spoelen zonder alles te hoeven opgraven.

  Zouden jullie de flexibele gewapende buis gewoon vervangen of kiezen voor een andere oplossing?

  Koen

  Bedankt!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Je kan die flexibele buis gebruiken dat is het eenvoudigste of je plaatst een polderstuk maar dan moet je je leiding verleggen.

  Of je sluit hem vast aan met een ontstopping stuk en buis en een sok zie tekening:  een buis om hoog zou ik niet doen want je kan de ontstoppings veer niet mooi in de buis leiden

  maar zo ver graven is het ja niet
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #13
  Ik zou die slang vervangen maar dan wel door een iets langer exemplaar zodat er een lichte slag gelegd kan worden om verzakking op te vangen.
   

  Kvcuijck

  • #14
  Zo! De lekkage is verleden tijd. Na lang zoeken heb ik een bedrijf gevonden die deze flexibele versterkte PVC slang levert. Ben erg goed geholpen door een medewerker van ******** te Zoeterwoude.

  Het idee van de slang is dat deze een heel eind (ong. 40cm) de 125mm PVC buis in geschoven wordt. Omdat de slang eigenlijk te "dun" is, wordt gebruik gemaakt van een rubberen ring om voor een goede afdichting te zorgen in de 125mm PVC buis. (Zie laatste tekening Henk253.)

  Het idee van het stuk flexibele slang in de 125mm PVC buis is dat bij verzakking deze slang uit de harde PVC buis glijdt en er geen grote krachten op de aansluiting bij het huis komen. Het vermoeden waarom dit bij mij niet goed heeft gewerkt is de grote hoeveelheid kleigrond! De flexibele slang lag aan alle kanten omringd met kleigrond. Oftewel, helemaal begraven in de klei. Deze klei heeft waarschijnlijk zo'n zuigende/klemmende werking gehad op de flexibele buis dat deze buis niet sterk genoeg was om zichzelf door de klei los te trekken uit de 125mm PVC leiding en hierdoor de kracht te verminderen op de vaste aansluiting van het huis. Uiteindelijk is hierdoor de flexibele buis gescheurd bij de aansluiting op het huis.

  Uiteindelijk heb ik alle klei om de buis afgegraven en vervangen door gele zand om zo het probleem in de toekomst niet meer terug te krijgen.

  Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor zijn/haar advies en de duidelijke tekeningen! Ik heb in ieder geval weer veel geleerd en hoop dat ik de komende 30 jaar geen rioolzuiveringsinstallatie onder mijn huis aan ga treffen ;)

  Groet,

  Koen

   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  :prima: gedaan

  Bedankt voor te terug melden

  en mocht er nog vragen zijn stel ze gerust.

  Succes
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu