Aansluiten huis op septic tank

Hans2175

 • #1
Hallo allen.

In verband met het zelf aansluiten van de afvoer van mijn huis op een nieuw ingegraven IBA zit ik met de volgende vragen.

De huidige afvoer loost op de direct aan de buitengevel ondergronds gelegen beerput. Uit de gevel steekt een twintig cm lange afvoerleiding, (horizontaal en loodrecht op de muur) met aan het eind een t-stuk. Het afvoerwater valt rechtstreeks in de put.

De nieuwe IBA ligt op een totale afstand van 17,5 meter van de gevel, met op 1/3 een bocht van 45° . Voor de nieuwe leiding h(125 mm) een geul gegraven (zandgrond) op ca. 70 cm diepte naar de huidige beerput (zie boven). De afvoer uit de gevel komt echter op ongeveer 20 cm diepte naar buiten. Ik denk een afschot te moeten aanhouden van 1,5 tot 2 cm over de totale lengte en ben begonnen met het egaliseren van de geul en het met behulp van de waterpas leggen van de leidingen. Daartoe moet ik de bodem van de geul steeds iets ophogen met rul zand.

- Hoe leg ik de nieuwe leiding op het juiste afschot en op een stevige ondergrond – los zand klinkt altijd wat in en met het dichtgooien van de geul zou het afschot misschien verloren gaan. Is hier een goeie methode voor? (Ik las ergens de term ‘inwateren’ in dit verband?)
Ik ben inmiddels bij de nieuwe IBA begonnen met het leggen van de buizen en werk zo naar het huis toe.

- Nadat de oude put is leeggehaald wil ik een gat hakken in de wand van de beerput (op ca. 1,5 meter van de huisaansluiting) en de leiding aansluiten op het al bestaande t-stuk. Ik moet dan een hoogte overbruggen van ongeveer 35 a 40 cm en een bocht van 90°. Wat is hiervoor de beste oplossing, de minste kans op verstopping?

Hartelijk dank voor het lezen van dit hele verhaal en jullie eventuele reactie’s.

Gr.

Hans
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Leg de afvoer zo lang mogelijk diep, liefst tot dichtbij het huis, i.v.m. bevriezing.

  Een afschot van 5 mm per meter is voldoende, max. 1 cm per meter.

  De afvoer kan ondersteund worden met blokjes hout en daarna met geel zand aangevuld worden tot zo'n 10 cm boven de buis, hierna voldoende water er op tot het zand mooi uitgevloeid is rondom de pijp.
  Een dag of nacht wachten en daarna het andere zand in de sleuf gooien.

  Voor de aansluiting op de bestaande afvoer 2 bochten van 45 graden gebruiken, hier zal waarschijnlijk commentaar op komen maar tot nu toe heb ik nog niet meegemaakt dat dit niet goed ging.
   

  Houthuijsen

  • #3
  Als je bang bent dat de boel verzakt dan eerst een plank neerleggen en die waterpassen.Wij gebruikte hier vaak oude steigerdelen voor.
   

  Hans2175

  • #4
  Dank voor jullie reactie's; kan ik mee aan de slag.
  Gr.
  Hans
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu