Aansluiting HSB op fundering - opties - houten fundering?

takkiedeganger

  • #1
Ik kwam al vaak (dankbaar) op dit forum en ik ben nu ook eindelijk lid, want er gaat een logeerhuis/schuur in de tuin gebouwd worden! En ik kom er toch niet helemaal uit.
Het wordt een gebouw van 10mx4m met puntdak, waarbij de helft (5x4) als logeerhuis/tuinkantoor en andere de helft als klusschuur wordt ingedeeld.

Het wordt een HSB op een waarschijnlijk gevlinderde plaat met vorstrand. Waarbij op de gevlinderde vloer in de schuur gelijk gewerkt wordt en in het logeerhuis iets van kurk komt te liggen. In HSB ben ik aardig thuis, maar ik ben wat onzeker over de fundering. Het is de bedoeling dat het gebouw goed geïsoleerd wordt, volgens bouwbesluit.

Na al een grote zoektocht en heel wat varianten te hebben gezien, toch een vraag over de aansluiting. Omdat mijn variant (waarbij de funderingsplaat gelijk als vloer wordt gebruikt) er niet tussen leek te zitten. Ik weet dat er iets van een scherm voor optrekkend vocht tussen moet. Maar de keuzes tussen foamglas, epdm, dpc, een opgemetseld muurtje of niet, de stelregel volledig over het EPS plaatsen of iets naar binnen, vind ik allemaal lastig zelf te bedenken.

Mijn vragen:
1. Wat zijn de (beste) opties om vanaf het beton omhoog te gaan, zonder koudebruggen etc?
2. Of helemaal de andere kant op: is een houten fundering (schroeffundering met hardhout) misschien ook nog niet eens zo gek?
3. Detailvraag: kan ik vloerverwarming direct in het gewapende beton leggen?


fundering.jpg
 

Kareltje333

  • #2
1. Wat zijn de (beste) opties om vanaf het beton omhoog te gaan, zonder koudebruggen etc?
Moeilijk. Je kunt stelregel en staanders, als je een beetje dikke muur toepast, half over het beton en half naar buiten laten oversteken. Je hebt dan nog steeds de helft van de isolatie dikte van de muur, dus nog steeds een koudebrug. Dat kun je nog verbeteren door bijvoorbeeld pir te gebruiken, wat bij geringere diktes dezelfde isolatiewaarde biedt als glaswol (gesteld dat je dat gebruikt). Zo kun je de koudebrug in ieder geval minimaliseren.

2. Of helemaal de andere kant op: is een houten fundering (schroeffundering met hardhout) misschien ook nog niet eens zo gek?
Kan ook. Kan wel wat duurder worden en de vloerverwarming zal ook wat meer moeite kosten (evt. droogbouw systeem). Heeft wel weer het voordeel dat het verplaatsbaar gebouwd kan worden.

3. Detailvraag: kan ik vloerverwarming direct in het gewapende beton leggen?
Ja, dat is bijvoorbeeld in Zweden de standaard.
 

takkiedeganger

  • #3
Bedankt voor de reactie!
Ik was al aan het kijken naar de isolatieprijzen, PIR lijkt (in verhouding tot de isolatiewaarde) soms zelfs goedkoper dan EPS of XPS, gek genoeg. Ik zat nog in twijfel tussen 140mm of 235mm regels. Stel ik zou 235mm regels gebruiken met 100mm PIR, dan staat het muurtje nog steeds met 135mm op het beton. Dat zou een mooie oplossing zijn.

Gevoelsmatig hebben dingen als glasfoam dan geen echt nut meer, los van het vochtscherm?

En gemetselde muurtjes lijken voor mij meer iets esthetisch of enkel nuttig als spatbuffer, dan dat het het bouwwerk en isolatie nou echt ten goede komt. Dan liever een kantplank?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
takkiedeganger schreef:
Dan liever een kantplank?
Nog geen idee maar als ik zo rond kijk heeft deze ontwikkeling geen lang leven.
Nu goedkoop maar ter zijner tijd geen mensen die de boel weer in orde kunnen krijgen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
takkiedeganger schreef:
In HSB ben ik aardig thuis
Dat komt niet overeen met

takkiedeganger schreef:
Maar de keuzes tussen foamglas, epdm, dpc, een opgemetseld muurtje of niet, de stelregel volledig over het EPS plaatsen of iets naar binnen, vind ik allemaal lastig zelf te bedenken.
Het een hoort bij het ander. Daarom is bouwkunde ook een vak.
 

takkiedeganger

  • #6
Ik ben een enthousiaste klusser die graag zelf een schuur in zijn tuin wil gaan bouwen. Ik ben geen pro, maar ik wil het wel zo goed mogelijk doen en probeer kennis te verzamelen. Vandaar ook mijn vragen, waarin je vrij bent wel of niet je expertise te delen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Foamglas lijkt mij om die afstand te overbruggen tussen de vloer en het frame een prima product. Gaat langer mee dan kantplanken. Heb je met dat materiaal al een calculatie gemaakt.
Je kan toch ook het internet afstruinen daar staan genoeg voorbeelden op.
En dan vragen hoe zit dit of hoe zit dat en waarom.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
 

takkiedeganger

  • #9
Kijk, daar kan ik wat mee. Bedankt! Ik ga terug naar de tekentafel en kom vast en zeker nog wel op iets terug.
 

Kareltje333

  • #10
Op het pir kun je ook een stuc aanbrengen, meestal op cement basis. Dat is hier in Duitsland gebruikelijk. Moet je wel platen met een gestructureerd oppervlak hebben vanwege de hechting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu