Dubbele WiFi schakelaar aansluiten

Ictinc

  • #1
Beste allemaal,
Gisteren wilde ik aan de gang gaan met het aansluiten van een wifi schakelaar in de badkamer.
Het gaat om een dubbele schakelaar met wifi zonder neutraal draad. Voordat ik de schakelaar kocht heb ik overal in huis gecheckt, behalve de badkamer, en nergens zat een neutraal draad.

In de badkamer zit aan de ene kant van de schakelaar de verlichting, aan de andere kant een ventilator. Op de ventilator zit geen vertraging of iets dergelijks, hij gaat gewoon aan/uit met de schakelaar.

Nu begon ik na, de oude schakelaar verwijderen, met het meten van de draden.
Ik heb 1 bruine, 1 blauwe en 1 klein stukje zwarte die in een lasdop overgaat naar groen/geel. Bij het meten kwam ik erachter dat op zowel bruin als zwart (groen/geel) spanning staat. Dit terwijl ik verwachtte alleen op de bruine spanning te vinden.

Ik vind het vreemd dat zwart overgaat in groen/geel en nog vreemder dat daar ook spanning op staat. Nu ben ik niet heel goed thuis in de elektro dus grote kans dat het aan mijn kennis ligt.
Iig heb ik besloten alles weer netjes terug te plaatsen zoals het zat en verder onderzoek te doen.

Zit er iets verkeerd aan m'n aansluiting, of heeft deze combinatie van draden en spanning te maken met de ventilator? Had ik hier misschien toch een schakelaar met neutraal moeten hebben?

Ik hoop dat iemand hier mij iets meer duidelijkheid kan geven want met Google kom ik niet echt verder.

Alvast bedankt..

IMG_20210207_170231.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Groen/geel mag nooit voor een andere functie gebruikt worden als PE.
Er is hier gewoon een prutser bezig geweest.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
dat is inderdaad niet zoals het de bedoeling is
helaas is er flexibele pijp gebruikt dus vervangen kan nog wel eens lastig worden
 

stefan9

  • #4
Op deze doos zat een dubbele schakelaar die gebruikt werd voor verlichting en ventilator?
Dan is er inderdaad iemand behoorlijk creatief bezig geweest, want dan moeten zowel de blauwe als de geel/groene als schakeldraad gebruikt zijn. Voor schakeldraad hoor je zwart te gebruiken.
Zo te zien is de bedrading oorspronkelijk bedoeld voor een geaarde wandcontactdoos.
Die flexibele buis maakt het niet makkelijker om de bedrading te vervangen, maar dat is ook afhankelijk van de lengte van die buis en het aantal bochten.
Maar als jouw wifi schakelaar alleen maar een fasedraad (bruin) en een nuldraad (blauw) nodig heeft, dan zou je die hier kunnen plaatsen. Het is dan wel noodzakelijk dat het andere uiteinde van deze draden (en de aardedraad) weer goed worden aangesloten, zodat ze hun bedoelde functie weer hebben.
 

Ictinc

  • #5
Er zit inderdaad een ventilator en verlichting op. Jammer dat het zo een prutswerk is, dat maakt het, voor mij, niet gemakkelijker er een nieuwe schakelaar op te zetten.
Wat ik niet begrijp is dat ik op 2 van de 3 draden spanning meet. Los van de verkeerde kleuren codering zou ik verwachten dat er op 1 draad, de bruine, spanning staat en de rest spanningsloos zijn. Met m'n gelimiteerde kennis kan ik dit echter verkeerd hebben.

Ik zal binnenkort nog eens op onderzoek uitgaan en kijken of ik de ventilator en de verlichting los kan halen om uit te zoeken hoe de bedrading precies loopt.
De ventilator en verlichting zitten slechts 1 a 1,5 meter van de schakelaar af dus nieuwe draden trekken zal niet het grootste probleem zijn. Mocht ik naar de meterkast moeten wordt het een stuk lastiger.

Ik wil iedereen iig bedanken voor de reacties. Met de kennis die ik nu heb voelt het niet verantwoord de schakelaar zelf te vervangen. Nog maar even wat meer onderzoek gaan doen dus..
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Waarschijnlijk meet je spanning op draden waar je dat niet verwacht, omdat je een ongeschikt meettoestel gebruikt.

Bijvoorbeeld met een spanningzoeker (zo'n schroevendraaiertje) heb je een hele grote kans dat je een capacitieve spanning meet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu