Aansluiten van wasmachine

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik heb sinds kort een wasmachine, maar het snoer wat daar aan zat was te kort om aan te sluiten op de trekschakelaar die in mijn badkamer hoog op de muur zit.

Nu heb ik een spatwaterdicht stopcontact met aansluiting voor een aardedraad gekocht en deze op de muur in mijn badkamer bevestigd, zodat het snoer van de wasmachine hier in kan. Met een zelf gekochte kabel heb ik vervolgens de trekschakelaar en het stopcontact met elkaar verbonden.

Mijn vraag is of dit goed is en of ik niet nog iets anders erbij moet doen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Oei, Robin, wat je daar gedaan mag niet! Een wasmachine dient rechtsstreeks, via één hele kabel, aangesloten te worden op die trekschakelaar!

In sommige omstandigheden is een (officieel geïnstalleerd!) stopcontact voor een wasmachine toegestaan in een badkamer, maar die trekschakelaar zit er niet voor niets, dus die omstandigheden zullen bij jou vast niet gelden!

Dat betekent dat er door een installateur of de leverancier van de wasmachine een (goedgekeurde) langere kabel aan die wasmachine gezet moet worden en direct verbonden met de trekschakelaar! Heb je leven lief, dus knoei niet met electriciteit, en al zeker niet in een badkamer!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Voor het verlengen van de wsmachine kabel - direct naar de trekschakelaar kost je ongeveer € 50,- incl btw
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Dit soort van aansluiting kom ik ook al tegen in de nieuwbouw, ik zie dus geen problemen, maar ben niet in het bezit van de laatste NEN1010.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Witgoedmonteur, ik heb die NEN1010 ook niet, maar ik weet wel dat zo'n geaard stopcontact voor de wasmachine oa alleen toegestaan is indien: a. de groep waar die machine op zit beveiligd is met een (30 mA) aardlekschakelaar en b. de wasmachine zich in de zgn veilige zone bevindt, op een bepaalde afstand van de natte gedeeltes van de badkamer. Omdat ik inderdaad geen NEN1010 heb, ga ik niet de exacte zone's en afstanden hier noemen, laat ik liever aan de deskundigen (Dennis?) over. De situatie bij Robin is zo niet in te schatten, maar de manier waarop hij het heeft gedaan is in elk geval niet goed!
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Hai, Vanaf de douchekop, trek je een (denkbeeldige) cirkel van 1.20 meter. In die straal mogen er geen elektrische aansluitingen zitten. Je mag gewoon een stopcontact in de douche hebben, mits er een aardlekschakelaar tussen zit van 30Ma en bovenstaande in acht te nemen. De trekschakelaar werd altijd gebruikt in huizen, als er geen aardlek aanwezig was. gr dennis
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Bedankt Dennis, weet ik nu ook weer wat meer. Zo blijven we ook van elkaar leren!! Ik haal uit het bericht van Dennis dat het dus WEL kan, mits verder dan 1,20 m van de douchekop af
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu