Aansluiten van een inductie kookplaat van Ikea

Vincko

 • #1
Beste,

Ik heb de draden aangesloten op de juiste kleur. De kookplaat knippert e en 5 en geeft een 'smeltfunctie' symbool en gaat weer uit. De vorige aansluiting was op een keramische kookplaat. Het zal wel slechts een draadje verwisselen zijn maar ik ga er niet mee testen. Wie kan mij ermee helpen?
Ik zou het echt fantastisch vinden als iemand het juiste antwoord weet!

Groet,

20210503_085107.jpg 20210504_194753.jpg 20210504_194754.jpg 20210504_194928.jpg 20210505_051654.jpg 20210505_051702.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • XanderH

  Specialist Elektra
  • #2
  We zien de aansluiting in de kookplaat, in de stekker en op de kookgroep, maar we missen nog 1 schakel: De aansluiting op de contactdoos.

  Aangezien de aansluiting van een Perilex contactdoos op een kookgroep niet gestandaardiseerd is en de draadkleuren al foutief gebruikt worden (bruin als nul aangesloten op de automaat), heb je best kans dat het hier anders zit dan je verwacht.

  Ik verwacht dat in de contactdoos de nuldraden bovenin zijn afgemonteerd, dat zou betekenen dat je in de stekker bruin en grijs moet omdraaien. Maar zoals je al schreef is het niet verstandig om hiermee te gaan proberen, zonder dat je zeker weet hoe het zit. Dus nakijken of anders meten op de contactdoos.

  Ik zie het op de foto slecht, maar er zit toch geen brug meer tussen 4 en 5 he?

  De trekontlasting in de stekker zit niet zoals het hoort, deze moet op de mantel van het snoer klemmen i.p.v. op de aders. Daarnaast lijkt het dat er geen adereindhulzen zijn gebruikt in de stekker, aan de kant van de kookplaat lijken ze wel te zitten.

  (Kan het zijn dat jouw kookgroep over 2 fasen verdeeld is aangesloten? Als je fout hebt gedaan wat ik denk dat je fout hebt gedaan, zou de kookplaat op een 1-fase kookgroep helemaal niets moeten doen. Als de groep over 2 fasen is verdeeld, heb je nu wellicht 400V tussen L2 en N2 gezet, ik hoop maar dat de kookplaat dat heeft overleefd...)
   
  • Like
  Waarderingen: Vincko en Vonken_trekker

  Vincko

  • #3
  Hoi Xander,

  Bedankt voor jou reactie. Je gebruikt wel behoorlijk wat vakjargon. Ik begrijp het niet helemaal. Ik hoop toch echt dat ik de plaat niet gemold hebt. Geeft wel nog steeds een foutmelding bij aanzetten. Ik heb de handleiding van ikea gevolgd en ging ervan uit dat de gekleurde draden vanuit de groep naar de kookplaat één op één moest worden aangesloten.

  Ik vraag mij nu af wat ik het beste kan doen. Bruin en grijs verwisselen?

  Groet,
  René
   

  Vincko

  • #4
  Nog een paar foto's vanuit de meterkast

  20210505_101713.jpg 20210505_101655.jpg 20210505_101633.jpg 20210505_101700.jpg
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #5
  Je kunt het beste even reageren op de verschillende punten uit mijn vorige reactie voor zover je deze wel begrijpt. Bijvoorbeeld:
  We zien de aansluiting in de kookplaat, in de stekker en op de kookgroep, maar we missen nog 1 schakel: De aansluiting op de contactdoos.
  Daar moet je meer duidelijkheid over kunnen geven zonder kennis van vakjaron, toch? De contactdoos is dat ding waar je de stekker in steekt. :wink:

  Zomaar blindelings 2 draden verwisselen is zoals ik al aangaf niet verstandig.
   

  Vincko

  • #6
  Het probleem is opgelost. Vanuit de meterkast heb ik zwart naar bruin kookplaat verbonden en bruin vanuit de meterkast naar grijs. Werkt prima nu!

  Bedankt je hulp Xander
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Vincko schreef:
  Het probleem is opgelost.
  Een oplossing op de gok dus...
  En dat terwijl je het 'vakjargon' niet begrijpt en niet de gewenste informatie verstrekt hebt...

  Lijkt me toch niet helemaal zoals het zou moeten, zeker niet voor apparatuur dat zulke hoge stromen trekt.
  Als onverhoopt alle stroom over één nuldraad komt te lopen, kan daardoor er brand ontstaan!
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker en XanderH

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #8
  Mooi dat het werkt.

  Wel nog even adereindhulzen plaatsen mochten die er niet zitten in de stekker. En die trekontlasting goed monteren voordat die ijzeren beugel in de aderisolatie snijdt...
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu