Aansluiten van deze gezekerde automaat.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mensen,

Kan iemand mij vertellen hoe ik deze automaat aan moet sluiten?
Er zitten nog een paar draden met kleuren aan dus het wijst zichzelf ook wel een beetje. Maar hoe nu verder? En... wat is de "aanvoerzijde"?

Mijn bedoeling is:
Keuken en garage zitten op dit moment op één groep. Ik wil deze graag enigszins gaan scheiden zodat, mocht er iets in de garage misgaan, niet ook de keuken zonder stroom komt te zitten. Het totaal is nu gezekerd met 16 Amp.
Het is toch zo dat deze automaat dan er het eerst "eruit vliegt" wanneer ik deze op 10 amp instel? Het apparaat lijkt in te stellen tussen 6,3 en 10 amp.

Oja. ik heb ook nog een zelfde automaat maar dan tussen 2 en 4 Amp. Welke kan ik beter gebruiken?

Groet,
Atlas
43665_DSC08932_2.jpg
 
Dit is geen reguliere automaat maar een thermisch blok, oftewel een drie fasen motor beveiliging. Een thermisch blok is bedoeld om af te schakelen bij overbelasting van een motor, niet bij kortsluiting. Ze laten kortstondig hele grote piekstromen door bij het aanlopen van elektromotoren.

Ik zou een dergelijk apparaat niet durven gebruiken voor afzekering van iets anders dan een elektromotor.
 
Krunnie,

Dank je voor je antwoord. Ik zal de schakelaars maar niet gebruiken.
Blijft mijn oude vraag nog over;
Als de stop 16 ampere gezekerd is voor de keuken en de garage samen kan ik dan de garage apart zekeren met b.v. 10 ampère. En... gaat de 10 ampère zekering er dan uit bij kortsluiting in de garage? of zou het zo kunnen dat de 16 ampère zekering er ook uit vliegt?

Groet,
Atlas
 
Er is een vuistregel dat een selectieve afzekering (waarbij je altijd weet dat de kleinste eerst gaat) wordt bereikt als er minstens een factor 1,6 verschil zit in de nominale waarde van de zekeringen. Ik jouw geval zou dus 10A ten opzichte van 16A selectief zijn. Het hangt wel een beetje af van de extra belasting die nog vanuit de keuken op die 16A groep zit en of het dezelfde zekeringen zijn of verschillende typen, d.w.z. automaat of smeltveiligheid. Wil je echt op zeker gaan kun je dan beter 6 Ampere toepassen. Dan heb je zo'n 1400 Watt over in de garage, ik weet niet of dat voldoende is voor de geplande verbruikers.
 
@ Krunnie,

Wat een duidelijk antwoord! bedankt.
Zou graag toch 10 amper gebruiken vanwege dat we vanuit de garage ook nog wel eens barbecueën in de zomer dus.... Ik denk dan dat samen met diepvries, lampen en wat andere dingen aan 1400 watt niet genoeg heb.

Ik kan wel aan een automaat van 10 ampere ( is toch ca 2200 watt?) komen. Maar....is een automaat wellicht in conflict met de "stop"zekering van 16 ampere voor keuken en garage samen?

Groet,
Atlas
 
Helemaal selectief krijg je het nooit. Als je de keuken zwaar belast met een oventje e.d. en je schakelt dan nog wat bij in de garage kan het best zijn dat de 16A er het eerst uitgaat, zelfs als de garage maar op 6 ampere is afgezekerd.

Wil je echt op zeker spelen dan is een aparte 16A groep naar de garage rechtstreeks vanuit de meterkast de beste oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan