Aansluiten onderverdeler

Leejoow

  • #1
Ik wil vanuit mijn hoofdkast naar een onderverdeler in de garage. In het huis komt 3x25A binnen. Er ligt een 4 aderige XYmK-AS kabel van 6mm2.

In de onderverdeler in de garage heb ik 1 alamat 16A 30mA als gebruikersgroep en 1 alamat 16A 30mA voor PV. Hoe moet ik deze kabel in de hoofdmeterkast afzekeren? Selectiviteit binnenshuis vind ik niet belangrijk. Het plan was nu een 3 fase 20A 300mA B-kar alamat in de hoofdmeterkast te plaatsen. In de toekomst komt er waarschijnlijk nog een 3 fase warmtepomp op de verdeler te zitten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Leejoow schreef:
Selectiviteit binnenshuis vind ik niet belangrijk.
Dat is leuk maar jij maakt de regels niet. 20A zekeren op een hoofdzekering van 25A is niet toegestaan. Dit moet 16A worden. Je loopt anders het risico dat de hoofdzekering er regelmatig uit klapt.
 

Leejoow

  • #3
Ik snap dat ik de regels niet maak ;-)

Maar het is dus niet voldoende dat mijn eindgroepen wel allemaal op 16A zitten?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als je in dit forum zoekt op "selectiviteit", dan vind je honderden topics waar dit onderwerp uitgebreid aan de orde is geweest. Een onderverdeling is bij een 3x25A huisaansluiting geen reële optie. Beter is het om voor iedere groep een afzonderlijke leiding vanuit je hoofdgroepenkast te leggen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Dit is toch gewoon een PV-verdeler dan met 1 gebruikersgroep en 1 groep voor PV? Die dingen zijn nooit selectief voorbeveiligd. Maar kies de voorbeveiliging wel selectief ten opzichte van de hoofdzekering.

B16, 300mA.

Is het 1 of 3 fase in dit verhaal (de onderverdeler, PV en gebruikerstroep)?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Nou nou Xander, om het dan meteen troep te noemen..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Hij heeft het ook over een warmtepomp, wordt dat 1 fase of 3 fasen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu